Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών. Βασικό θέμα των συζητήσεων ήταν το οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εμφανίζονται αισιόδοξοι για επίτευξη συμφωνίας. Παράλληλα, σχολίασαν τις δηλώσεις Όλι Ρεν ότι για τις καθυστερήσεις «οι καθυστερήσεις χρεώνονται στου Έλληνες».

Ads

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το τρέχον εξάμηνο είναι εξαιρετικά πυκνό, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το εξάμηνο που «πρέπει να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων» και «να βγούμε οριστικά στο ξέφωτο της εξόδου από την κρίση» και το μνημόνιο «εις πείσμα αυτών που επενδύουν πολιτικά στην ύπαρξη της κρίσης και του μνημονίου».

Υποστήριξε επίσης ότι δημοσιονομική προσαρμογή είναι «μοναδική», το πρωτογενές πλεόνασμα είναι «πάρα πολύ σημαντικό» και «άρα, τώρα έχουμε να κάνουμε μόνο με διαρθρωτικά μέτρα».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο βοηθούν δηλώσεις όπως του επιτρόπου Όλι Ρέν «που χρεώνει τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στους Έλληνες», ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν θέλει να σχολιάσει για κανέναν διεθνή ή ευρωπαϊκό παράγοντα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι γεγονός πως υπάρχει επί χρόνια μια άδικη διεθνής συζήτηση βασισμένη σε στερεότυπα για τη χώρα και πως «η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης αδικεί την Ελλάδα».

Ads

Τέλος πρόσθεσε ότι «τώρα καλούμε τους εταίρους μας να μελετήσουν τους αριθμούς, αλλά με ολοκληρωμένο θεσμικό τρόπο και όχι δήθεν τεχνοκρατικό, να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει κατάσταση» και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει με άλλη αφήγηση στις ευρωεκλογές εάν δεν πετύχει η υπόθεση που λέγεται Ελλάδα.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Όλι Ρεν, Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές.