Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ άσκησε εκ νέου κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ads

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, το ΔΝΤ κρατά μια σκληρή στάση, τόσο προς την Ελλάδα, ζητώντας περισσότερα μέτρα, όσο και προς την Ευρώπη, για να δει συνολικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Αντίθετα όπως είπε, «οι θέσεις μας είναι πολύ κοντά» με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν και «οι διαφορές που υπάρχουν είναι μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και μπορούν να συζητηθούν».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία της διαπραγμάτευσης, εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για το γεγονός ότι «οι θεσμοί ήρθαν στην Ελλάδα από την 1η έως τις 5 Φεβρουαρίου, διέκοψαν για δέκα ημέρες, έχει περάσει, ήδη, μήνας από την αναχώρησή τους και δεν έχουν επανέλθει».

Ο κ. Τσακαλώτος, σημείωσε ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητεί πολύ περισσότερα μέτρα, συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε και «δεν υπάρχει οικονομολόγος που να υποστηρίζει ότι πήγαμε χειρότερα από τις προβλέψεις, οπότε το λογικό θα ήταν να μιλούσαμε για λιγότερα μέτρα».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση των σημερινών συντάξεων, τόνισε ότι δεν μπορούν να μειωθούν συντάξεις γιατί στην Ελλάδα παίζουν το ρόλο βασικού οικογενειακού εισοδήματος και έχουν, ήδη, περικοπεί έντεκα φορές, τα τελευταία χρόνια.

Ads

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε πως το ΔΝΤ θα πρέπει να εξηγήσει τις εκτιμήσεις του και για αυτό είναι σε δύσκολη θέση. Παράλληλα κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να απομονώσει και να αποδομήσει τις κρίσεις του ΔΝΤ.

Όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία στα οποία είχε βασιστεί η συμφωνία ώστε να συμφωνηθούν τα οικονομικά μεγέθη (πλεόνασμα, ανάπτυξη κ.λπ.) είναι «σαφώς βελτιωμένα» και επομένως δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα.