Καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα γίνει σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Ads

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα εκτροχιασμού των συνομιλιών και πως έχει καλυφθεί σημαντικό έδαφος, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό συνεχίζονται. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν ανακοίνωσε ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών μπορεί να επιστρέψουν στην Ελλάδα τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

«Εάν, όπως πιστεύω, συνεχιστεί αυτή η πρόοδος στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό, τότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες», είπε, χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός των συζητήσεων.

Ads

Γενικότερα για την ελληνική οικονομία, εμφανίστηκε αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ότι η Κομισιόν θεωρεί πως από το δεύτερο εξάμηνο η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα επιταχυνθεί το 2017. Προϋπόθεση, όμως, είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή της εμπιστοσύνης, κατέληξε.

Και το θέμα της διαφάνειας του Eurogroup στο τραπέζι 

Εκτός του ζητήματος της ελληνικής αξιολόγησης, το θέμα της διαφάνειας σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του Eurogroup αναμένεται να απασχολήσει, μεταξύ άλλων, τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με έγγραφο της προεδρίας του Eurogroup, οι προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι περιλαμβάνουν τη δημοσιοποίηση της αναλυτικής ημερήσιας διάταξης, μετά την οριστικοποίησή της στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, τη δημοσιοποίηση του γράμματος που συντάσσει ο πρόεδρος του Eurogroup μετά το τέλος της συνεδρίασης, το οποίο περιλαμβάνει τα συμπεράσματα της προεδρίας και μέχρι τώρα ήταν απόρρητο και, τέλος, τη δημοσιοποίηση των εγγράφων του Eurogroup, τόσο αυτών που αφορούν τις χώρες σε πρόγραμμα, όσο και αυτών που αφορούν την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης.