Η δημοσιογράφος του CNN Κριστιάν Αμανπούρ διέψευσε on air τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ποσοστά εμβολιασμών στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε ο πρωθυπουργός στο μεγάλο αμερικανικό δίκτυο.

Ads

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους πολίτες άνω των 60 ετών, η δημοσιογράφος ρώτησε αρχικά τον πρωθυπουργό αν πιστεύει πως άργησε να πάρει τη σχετική απόφαση. «Οι 9/10 θανάτους από κορωνοϊό είναι άνω των 60 ετών. 7/10 διασωληνωμένοι είναι άνω των 60 ετών. 8/10 διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι. Γιατί αργήσατε να πάρετε αυτή την απόφαση; Θα μπορούσατε να την πάρετε νωρίτερα;» ανέφερε η Κριστιάν Αμανπούρ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας, υποστήριξε: «Τα στατιστικά δεν είναι διαφορετικά σε σχέση με αυτά που βλέπετε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Έχουμε πανδημία των ανεμβολίαστων. Αν μιλήσετε με οποιονδήποτε συνάδελφό μου θα σας πει ότι οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που καταλήγουν σε ΜΕΘ και δυστυχώς πεθαίνουν».

Ωστόσο, η Κριστιάν Αμανπούρ άμεσα έδειξε ένα γράφημα στο οποίο η Ελλάδα εμφανίζεται ουραγός στους εμβολιασμούς μεταξύ πέντε χωρών. «Θέλω να δείξω ένα γράφημα γιατί είπατε ότι τα στατιστικά σας είναι παρόμοια με τους γείτονές σας στην Ευρώπη», είπε και συνέχισε: 

Ads

«Δεν ξέρω τι εννοείτε λέγοντας “γείτονες” αλλά στην Πορτογαλία το 81,6% είναι πλήρως εμβολιασμένο» σημείωσε η Κριστιάν Αμανπούρ και συμπλήρωσε ότι καταλαβαίνει γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάστηκε να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών. Στον πίνακα μετά την Πορτογαλία ακολουθούσε Ισπανία (74%), Ιταλία (73,3%), Γαλλία (70%) και Ελλάδα (62,4%).

Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι στο σημείο 1.29 έως 4.36: