Η Μαρία Εφίμοβα δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει ότι οι περιπέτειες της ίδιας και της οικογένειας της συνεχίζονται. Βασική πηγή της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια, η κυρία Εφίμοβα παραδόθηκε στην ελληνική Αστυνομία τον Μάρτιο του 2018, καθώς εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης της, μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Μάλτας για την έκδοση της. 
 
Δυόμιση χρόνια αργότερα, σήμερα το πρωί λίγο μετά τις 10 στο Ηράκλειο της Κρήτης, η ελληνική Αστυνομία συνέλαβε αιφνιδιαστικά τον σύζυγο της Παντελή Βαρνάβα. Η αστυνομία χτύπησε το κουδούνι και τον ζήτησε στο θυροτηλέφωνο, ο κ. Βαρνάβας κατέβηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας για να δει τι συμβαίνει και κατόπιν εξαφανίστηκε, σύμφωνα με όσα είπε η κ. Εφίμοβα στο Tvxs. Μετά το μεσημέρι, η σύζυγος του άρχισε να τον αναζητά στο κινητό του που δεν απαντούσε, πήρε σβάρνα τα αστυνομικά τμήματα και περίπου στις 6 το απόγευμα την πληροφόρησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου ότι κρατείτο εκεί. 
 
Μετά την παράδοση της στην αστυνομία και τον εγκλεισμό της στον Κορυδαλλό, η Μαρία Εφίμοβα  είχε δηλώσει σε συνέντευξη της στο Tvxs: «Έχω ακόμα λόγους να φοβάμαι για τη ζωή μου, γιατί η έρευνα είναι ακόμα ανοιχτή και είμαι η μοναδική κύρια μάρτυρας για το σκάνδαλο που αφορά τον πρωθυπουργό της Μάλτας, μετά τη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια». 
 
Το δικαστήριο που ασχολήθηκε με την υπόθεση απέρριψε το αίτημα της Μάλτας για την έκδοση της, αλλά ο ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Αθήνας άσκησε έφεση κατά της απόφασης – σταθμού η οποία χαιρετίστηκε  από όλη τη δημοκρατική Ευρώπη και όσους μάχονται τη διεθνή διαφθορά. Τελικώς ο  Άρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση του δικαστηρίου και η Εφίμοβα απέφυγε την έκδοση της, η οποία σύμφωνα με όσους Μαλτέζους είχαν καταθέσει στο δικαστήριο θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή της. 
 
Ο κ. Βαρνάβας συνελήφθη γιατί υπάρχει παλιότερα αίτημα έκδοσης του από την Κύπρο, όπου είχαν ζήσει και εργαστεί με τη σύζυγο του, πριν μεταβούν στη Μάλτα. Το αίτημα δεν είχε ενεργοποιηθεί με ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, επειδή σύμφωνα με πληροφορίες στην υπόθεση στην οποία καλείται ο κ. Βαρνάβας, έχει ανάμιξη υπουργός που κατηγορείται για διαφθορά. Ο ίδιος, όπως και στην περίπτωση της Μάλτας, δεν έχει καμία σχέση με τις δραστηριότητες και τις αποκαλύψεις της συζύγου του. 
 
Για το αίτημα της Κύπρου, θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών.  Αύριο 17 Νοεμβρίου, ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα τον αφήσει ελεύθερο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Η Κύπρος έχει ρεζιλευτεί διεθνώς για συνεχείς υποθέσεις διαφθοράς, ενώ στη Μάλτα οι εγκέφαλοι της δολοφονίας της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια δεν έχουν ακόμη συλληφθεί.

Ads