Μετά από πέντε ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους αγροτών, κατά την οποία η κυβέρνηση άκουσε τα αιτήματα των αγροτών για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και παρουσίασε τις βελτιωτικές της προτάσεις.

Ads

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Παπαγιανούλης Βαγγέλης, εκπρόσωπος των αγροτών, δήλωσε πως έγινε «ουσιαστικό διάλογος» και πλέον επιστρέφουμε στα μπλόκα ώστε να ενημερώσουμε και να γίνουν συνελεύσεις για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Από την πλευρά του ο Θανάσης Τσιοτίνας εκπρόσωπος των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου δήλωσε πως έγινε ένας διάλογος επί των προτάσεων που κατέθεσαν οι αγρότες, «λάβαμε τις προτάσεις της κυβέρνησης και μεταβαίνουμε στα μπλόκα μας για τις γενικές συνελεύσεις». «λάβαμε τις προτάσεις της κυβέρνησης και μεταβαίνουμε στα μπλόκα μας για τις γενικές συνελεύσεις». Όταν ρωτήθηκε αν τους ικανοποίησαν οι προτάσεις που έλαβαν από την κυβέρνηση απάντησε: «Αυτό θα το αποφασίσει ο κάθε συνάδελφος στο μπλόκο του. Είναι ένα δημοκρατικό θέμα για το κάθε μπλόκο. Θα τα ζυγίσουμε όλα».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τους αγρότες είπε ότι η κυβέρνηση έχει προτάσεις, είναι υπέρ του διαλόγου, καθώς αυτός μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις. «Δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική χωρίς να λάβουμε υπόψη τις δικές σας θέσεις και προτάσεις. Όμως δεν μπορούμε να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι τα 5 προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου», τόνισε. 

«Είναι δικό σας θέμα», είπε απευθυνόμενος στους αγρότες, «να υπάρξει ένα μόνιμο συμβούλιο που να εκπροσωπεί το αγροτικό κίνημα και να σχεδιάσουμε και να κάνουμε από κοινού τα επόμενα βήματα». «Αντιλαμβάνομαι γιατί και εγώ προέρχομαι από τα κινήματα ότι είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί ανταγωνισμούς. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε και είμαστε ανοικτοί σε όλες τις φωνές και τις απόψεις. Το αγροτικό κίνημα πρέπει να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια για να έχει ο αγώνας αποτελέσματα. Να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στην χάραξη πολιτικής» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους αγρότες να λαμβάνουν υπόψιν το συνολικό πρόβλημα του τόπου. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». «Από τα 245 δισ. ευρώ που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. ευρώ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Ads

«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση.

Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες, αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Η βελτιωτική πρόταση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η βελτιωτική πρόταση της κυβέρνησης βασίζεται στην θέσπιση τριών ασφαλιστικών κατηγοριών με τον κάθε αγρότη να αποφασίζει σε ποια θέλει να ενταχθεί (12% – 15% – 20% του εισοδήματος για εισφορές κύριας ασφάλισης, αντίστοιχα).

Παράλληλα, προβλέπει και «ειδικό καθεστώς» για τον ΟΓΑ στο πλαίσιο του ενός Ενιαίου Ασφαλιστικού Φορέα στην περίπτωση που δεν περάσει, τελικά, η πρόταση για τρία Ταμεία (μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών). Την πρόταση αυτή προωθούν αρκετά κυβερνητικά στελέχη, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες διαφωνεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.