Την πρόθεση της τουρκικής εταιρείας Seba να καταθέσει αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου για την υπόθεση εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ από τον Ιβάν Σαββίδη γνωστοποίησε στο tvxs.gr ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας Σινάν Καβάζ. Η Seba έχασε το διαγωνισμό για την εξαγορά της ΣΕΚΕ ΑΕ και κατ’ επέκταση της ΣΕΚΑΠ από την εταιρεία Donskoy Tabak που ανήκει στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με την εταιρεία κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού υπήρξαν σοβαρές παρατυπίες μεροληπτικού χαρακτήρα.

Ads

Διαβάστε: 
Ιβάν ο τρομερός: Τα χρέη του ΠΑΟΚ, η ΣΕΚΑΠ και το Μαξίμου

«Θα εγείρουμε αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου για τη ζημιά που υπέστη η εταιρεία. Έχω αυτή την εντολή από την εταιρεία που εκπροσωπώ» δηλώνει ο κ. Καβάζ. Η Seba υποστηρίζει ότι παρ’ ότι από την πλευρά της τήρησε τους κανόνες στο ακέραιο υπήρξαν σοβαρές παρατυπίες μεροληπτικού χαρακτήρα και παρεκκλίσεις από το εγκεκριμένο νομικό πλαίσιο κατά το διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχτηκε για την πώληση του 60% των μετοχών που κατείχε η Αγροτική Τράπεζα στη ΣΕΚΑΠ.

Η Seba κατά την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού ήταν η μοναδική εταιρεία που είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά. Όπως καταγγέλλεται από τουρκικής πλευράς, με παραθυράκι, ο διαγωνισμός ξανάνοιξε προκειμένου να δώσουν προσφορές κι άλλοι ενδιαφερόμενοι. Η Seba λοιπόν θεωρεί ότι έχει υποστεί υλική και ηθική ζημία από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, λόγω της μη νόμιμης διαχείρισης του θέματος εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου και γι’ αυτό προτίθεται να προσφύγει διεκδικώντας πιθανή αποζημίωση.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι πέραν της Αγροτικής Τράπεζας που κατείχε το 60% των μετοχών, η ΣΕΚΕ ΑΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) κατείχε περίπου το 30% των μετοχών στη ΣΕΚΑΠ. Επειδή κανείς επενδυτής δεν θα ενδιαφερόταν για μόνο για το 60% – καθώς έτσι δεν θα είχε τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας – το ελληνικό δημόσιο έθεσε ως όρο για όποιον ενδιαφερόμενο ήθελε να αγοράσει τις μετοχές της ΑΤΕ να αγοράσει και το ποσοστό της ΣΕΚΕ. Έτσι όποιος κέρδιζε το διαγωνισμό θα αγόραζε το σύνολο των μετοχών.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του tvxs.gr (αναλυτικά εδώ), ο βουλευτής της ΝΔ, Αλέξανδρος Κοντός, ως διευθυντικό στέλεχος της ΣΕΚΕ ΑΕ, έπαιξε ενεργό ρόλο στη διεκπεραίωση, πριν από μερικούς μήνες, της εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ από τον Ιβάν Σαββίδη. Σε αυτό το πλαίσιο, δέχεται κριτική από πολιτικούς αντιπάλους του και άλλους τοπικούς παράγοντες για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτελέστηκε η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης καθώς δεν δόθηκε η δυνατότητα στις υπόλοιπες εταιρείες να διεκδικήσουν τη ΣΕΚΕ κάτι που τους έκλεισε και την πόρτα για τη ΣΕΚΑΠ. Ο ίδιος υποστηρίζει πάντως ότι ο διαγωνισμός έγινε με τους καλύτερους δυνατούς όρους σημειώνοντας ότι η προσφορά του Ιβάν Σαββίδη ήταν η υψηλότερη από όλες.
 
Συνειρμούς πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι πριν από την αγοραπωλησία της ΣΕΚΑΠ ο Ιβάν Σαββίδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μακεδονία Παλλάς, ιδίως εν μέσω πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες οι δύο άνδρες συμφώνησαν ο ομογενής επιχειρηματίας να καταβάλει υψηλή προσφορά για την εξαγορά της καπνοβιομηχανίας και από την πλευρά του το ελληνικό Δημόσιο να προωθήσει τη διαγραφή χρεών του ΠΑΟΚ.