Αγωγή κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη καταθέτει σήμερα Πέμπτη ο εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης, ζητώντας 100.000 ευρώ.

Ads

Αιτία για την αγωγή είναι όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για δήθεν εμπλοκή του εκδότη σε ροή χρήματος από τη Ρωσία σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου το 2016, βάσει της οποίας ο εκδότης του Documento «εμπλέκεται στη ροή 10 εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο».

Συγκεκριμένα στην επίσημη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης, που απέστειλε το Μέγαρο Μαξίμου στους κυβερνητικούς συντάκτες, ανέφερε τα εξής: «Ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτός ο οποίος, το 2016, σε απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου εμπλέκεται στη ροή 10 εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο, με σκοπό τη δημιουργία τηλεοπτικού δικτύου εκπομπών στην Ελλάδα. Ήταν ο δημοσιογραφικός υπεύθυνος αυτής της πρωτοβουλίας. Αυτά είναι δεδομένα και δεν αμφισβητούνται».

Ads

Όταν ολοκληρώθηκε η συνέντευξη του πρωθυπουργού, το documentonews.gr επικοινώνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για να απαντήσει επισήμως για το ποια είναι η εν λόγω απόφαση. Σύμφωνα με το documentonews.gr, ο Γιάννης Οικονόμου δεν θυμόταν αν η απόφαση είναι «το 2016 ή το 2017» και ανέφερε πως θα κάνει τα ανάλογα τηλεφωνήματα για να ενημερωθεί.

Στη συνέχεια μετά την ενημέρωση που φέρεται να έλαβε ο Γ. Οικονόμου, επικαλέστηκε «την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης το 2022», χωρίς όμως να περιλαμβάνει στην απάντησή του καμία δικαστική απόφαση «το 2016», όπως είπε στην συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε το documentonews.gr, στην συγκεκριμένη απόφαση πουθενά δεν αναφέρεται το όνομα του Κώστα Βαξεβάνη.

Η ίδια ιστοσελίδα, ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση, καμία δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ δεν εμπλέκει το όνομα του Κώστα Βαξεβάνη σε τέτοιου είδους υπόθεση. Έτσι, ο εκδότης του Documento δεσμεύτηκε να καταθέσει αγωγή κατά του πρωθυπουργού, προχωρώντας στην εξής δήλωση: «Ο κ. Μητσοτάκης ή θα αποδείξει αυτά που λέει ή θα καταδικαστεί ως κοινός συκοφάντης που είχαμε την ατυχία να είναι πρωθυπουργός».