Οι έρευνες για το ελικόπτερο Augusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από τα ραντάρ, είναι ακόμη σε εξέλιξη. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν δύο σοροί στη στεριά, επί της νήσου Κίναρου, χωρίς ωστόσο να δοθούν στοιχεία για την ταυτότητα των νεκρών. 

Ads

Τα συντρίμια του ελικοπτέρου με τους τρεις επιβαίνοντες εντοπίστηκαν λίγο πρν τις 08:00 το πρωί στη νήσο Κίναρο, μεταξύ Λέρου και Αμοργού και οι έρευνες συνεχίζονται σε ξηρά και θάλασσα. 

Το χρονικό

Το στίγμα του ελικοπτέρου – απώλεια σήματος και επικοινωνιών – χάθηκε από τα ραντάρ περίπου στις 2.45 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ πετούσε πάνω από τη νήσο Κίναρο στο Αιγαίο. Το ελικόπτερο εκτελούσε νυχτερινή άσκηση και πετούσε σε χαμηλό ύψος. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΝ, στις 4:40 π.μ. υπήρξε θερμικό ίχνος σε απόκρημνη περιοχή στη νήσο Κίναρο, ενώ στις 7:01 υπήρξε  και οπτικός εντοπισμός. Η περιοχή στην οποία εντοπίστηκαν τα συντρίμμια είναι πάρα πολύ απόκρημνη, γεγονός που δυσχεραίνει την επιχείρηση.

Το πλήρωμα αποτελούσαν τρία άτομα, δύο πιλότοι και ένας μηχανικός, τα ονόματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΓΕΝ: Αναστάσιος Τουλίτσης, υποπλοίαρχος, Κωνσταντίνος Πανανάς, υποπλοίαρχος, Ελευθέριος Ευαγγέλου, ανθυπασπιστής. Οι οικείοι τους έχουν ήδη ενημερωθεί. 

Ads

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στο πλαίσιο της άσκησης «Αστραπή». Στο Κέντρο Επιχείρησης των Ενόπλων Δυνάμεων σήμανε αμέσως «κόκκινος συναγερμός». Στην έρευνα μετέχουν φρεγάτες, super puma, ένα C-130, άνδρες της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών. 

Δεν έχουν βρεθεί ακόμη όλα τα κομμάτια – συντρίμμια του ελικοπτέρου. 

Σε συνεχή επικοινωνία με το ΥΠΕΘΑ ο Τσίπρας

Σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται, από πολύ νωρίς το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα ο Πάνος Καμμένος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ακυρώνει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα, λόγω του τραγικού συμβάντος της πτώσης του ελικοπτέρου στην Κίναρο.

Μάλιστα, λίγο μετά τις 9 το πρωί, ο Πάνος Καμμένος έγραψε στο twitter ότι οι έρευνες συνεχίζονται, συνεπώς δεν υπάρχει επίσημα ανακοίνωση για την τύχη των τριών επιβαινόντων. 

Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την πορεία των ερευνών ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δ. Βίτσας.