Η «Κολιός» ανακοίνωσε το κλείσιμο της γαλακτοβιομηχανίας «ΑΓΝΟ», στην οποία εργάζονταν 375 άνθρωποι. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως η εταιρεία βυθίστηκε στα χρέη, τα οποία «δεν έχει αποδειχθεί πως προέκυψαν», και καταγγέλλουν την ιδιοκτησία της «Κολιός» κατηγορώντας την για μεθόδευση της κατάρρευσης.

Ads

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ιστορικά σκανδαλώδους εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας εκ μέρους της ‘Κολιός’ το 2003», αναφέρουν σημειώνοντας πως «κάποιος πήρε αυτή τη γαλακτοβιομηχανία ελεύθερη χρεών και σε λιγότερο από δέκα χρόνια την οδήγησε στην καταστροφή».

Παρουσιάζοντας το ιστορικό της κατάρρευσης οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως τον Ιούνιο του 2003 η “Κολιός” εξαγόρασε την ΑΓΝΟ Α.Ε. και από τον Αύγουστο 2012 η γαλακτοβιομηχανία άρχισε να μην ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών. Στη συνέχεια υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας και αδυναμίας αποπληρωμής των υποχρεώσεών της και μέχρι τον Φεβρουάριο 2013, οπότε συζητήθηκε η αίτησή της «προσπαθούσε να πληρώνει επιλεκτικά ορισμένα από τα χρέη της με αποκλειστικό σκοπό να επιτύχει τη συνέχιση της λειτουργίας της και την υποστήριξη εκ μέρους των πιστωτών της αίτησης για υπαγωγή στο άρθρο 99».

«Αυτά όταν η ΑΓΝΟ είχε παύσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα από τις 10 Μαρτίου 2013, ενώ η αίτηση πτώχευσης έγινε δεκτή τέλη στα Νοεμβρίου 2013. Μεταξύ ΑΓΝΟ και “Κολιός” υφίσταται μία ιδιότυπη σχέση εξάρτησης, με την ΑΓΝΟ να οφείλει στην ΚΟΛΙΟΣ περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ, που είχε φτάσει μέχρι 13,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μεταβαλλόταν με διάφορες εκατέρωθεν καταβολές και συμψηφισμούς που γίνονταν άτυπα και χωρίς διαφάνεια, με μόνο συμβαλλόμενο και για τις δύο εταιρείες τον Νικόλαο Κολιό».

Ads

«Δεν προέκυψε καμία απόδειξη για την πραγματική αιτία της οφειλής της ΑΓΝΟ προς την ΚΟΛΙΟΣ», τονίζουν και επισημαίνουν πως «οι μεταβιβάσεις της ΑΓΝΟ προς την ΚΟΛΙΟΣ (οχήματα και χρήση σήματος) πρέπει να ελεγχθούν στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας ως εικονικές. «Από όλα αυτά προκύπτει ότι η διοίκηση της ΚΟΛΙΟΣ και της ΑΓΝΟ ήταν κοινή, όπως κοινή ήταν και η οικονομική διαχείριση, κατά τρόπο που να είναι αδύνατος ο διαχωρισμός των εταιρικών περιουσιών, καθώς οι συναλλαγές των εταιρειών ήταν εντελώς αδιαφανείς και γίνονται με μόνο συμβαλλόμενο μεταξύ των εταιρειών τον ίδιο τον Ν. Κολιό», καταλήγουν.