Δεν είναι η πρώτη φορά που το Αγιο Φως προκαλεί πολιτικές κόντρες, έως και… πολιτική κρίση.

Ads

Ήταν το 2014, όταν ένα άρθρο του Νίκου Δήμου που χαρακτήριζε το Αγιο Φως «ειδωλολατρικό σύμβολο» είχε οδηγήσει στην παραίτηση του συγγραφέα από το Ποτάμι μετά το… μεγαλοπρεπές άδειασμά του από τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο Νίκος Δήμου έγραφε τότε ότι η μεταφορά του Αγίου Φωτός με κρατικό χρήμα και η υποδοχή του με τιμές αρχηγού κράτους θα έκανε ακόμη και τον Ιησού «εμμανή αντικληρικό».

«Οσο πλησιάζει το Πάσχα και σκέπτομαι πως πάλι θα ξοδέψουμε χρήματα για να φέρουμε το (δήθεν) Άγιο Φως και να το υποδεχθούμε με τιμές αρχηγού κράτους, γίνομαι εμμανής αντικληρικός. Και υποθέτω πως το ίδιο θα γινόταν και ο Ιησούς, που από ότι ξέρουμε, δεν πίστευε σε ειδωλολατρικά σύμβολα –και μάλλον θα μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς», ανέφερε το επίμαχο απόσπασμα του άρθρου.

Ads

Ακολούθως ξεσηκώθηκε η συνήθης θύελλα, το ζήτημα απέκτησε πολιτική διάσταση και ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι της Εκκλησίας και μερικά πράγματα που είναι της Πολιτείας» και χαρακτήρισε « φοβερά άκομψο να μιλάμε γι’ αυτά μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα» και ο Νίκος Δήμου ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Ποτάμι.

Σήμερα, οι κόντρες δεν έφθασαν σε βαθμό παραιτήσεων, αλλά ήταν αρκετές για να ξαναφέρουν τον – μάλλον αναμενόμενο – διχασμό ακόμη και εντός των κυβερνητικών εταίρων.

Η αρχή έγινε με τον Μάκη Μπαλαούρα ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το Αγιο Φως «παγανιστκό σύμβολο», ακολούθησε ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης ο οποίος δήλωσε ότι το Άγιο Φως «δεν είναι αρχηγός κράτους και άρα δεν μπορεί να έρχεται με έξοδα του κράτους». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κώστας Μπάρκας, λέγοντας μάλιστα ότι κατάγεται και από οικογένεια παπάδων: «Εαν θέλετε την άποψή μου», είπε, «το να μεταφέρεται με τιμές αρχηγού κράτους είναι υπερβολικό. Σέβομαι πολύ το θρησκευτικό αίσθημα του καθενός. Εγώ κατάγομαι από οικογένεια παππάδων, ήμουν παππαδάκι μικρός».

Απέναντι όμως στις θέσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε σήμερα ο αρχηγός των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, προτάσσοντας για μια ακόμη φορά την «κόκκινη γραμμή» του κόμματός του σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Εκκλησία.

«Όσο είμαστε κυβέρνηση, το Άγιο Φως θα το υποδεχόμαστε με τιμές αρχηγού κράτους» δήλωσε το πρωί ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Έσπευσε, δε, να επαναλάβει ότι «κόκκινη γραμμή» και αδιαπραγμάτευτη θέση για τους Ανεξάρτητους Έλληνες αποτελεί το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-κράτους και το ότι η Ορθοδοξία είναι επικρατούσα θρησκεία στην χώρα.

Ο Πάνος Καμμένος είχε συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος είχε ήδη αντιδράσει δια του εκπροσώπου του στις δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο survivor του αντικληρικαλιστικού δήθεν προοδευτισμού, κάποιοι, που επιμένουν να μην αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό και την ταυτότητα της πατρίδας μας, χλευάζουν ακόμα και αυτές τις άγιες ημέρες την πίστη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του εκπροσώπου του Αριχεπισκόπου, Χάρη Κονιδάρη.