Ο καύσωνας που επέλασε στην Ευρώπη τις προηγούμενες μέρες, έφτασε το Σάββατο και στην Ελλάδα. Αυτό ήταν όμως μόνο η αρχή, καθώς την ανηφόρα θα τραβήξει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες, στις οποίες θα σημειωθούν ακόμη πιο υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα τα 40άρια θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το τέλος του Ιουλίου.

Ads

Σύμφωνα με το «meteo» του Αστεροσκοπείου Αθηνών, θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από την Βόρεια Αφρική θα επηρεάσουν την Ελλάδα μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ στις αρχές Αυγούστου θα υπάρξει νέα άνοδος.

Η θερμότερη ημέρα αναμένεται να είναι η Κυριακή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υδράργυρος θα χτυπήσει κόκκινο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ έως τους 37 βαθμούς Κελσίου θα κυμανθεί ο υδράργυρος στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Καλύτερη θα είναι η κατάσταση στις νησιωτικές περιοχές, καθώς οι βόρειοι άνεμοι, εντάσεως έως 5 μποφόρ, θα ρίξουν τη θερμοκρασία στους 31 (Ιόνιο) και στους 34 βαθμούς Κελσίου (Αιγαίο).

Στην Αθήνα, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και ζέστη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει αυξημένη αίσθηση δυσφορίας, λόγω των ασθενών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες θα φθάσουν τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για τις επόμενες δύο μέρες

Κυριακή 28 Ιουλίου 

Γενικά αίθριος καιρός. Βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι στα βόρεια και στη Μακεδονία, κυρίως στα ορεινά, μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 39 και πιθανώς τους 40 βαθμούς Κελσίου.  

Ads

Δευτέρα 29 Ιουλίου   

Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία και πιθανώς στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και πιθανώς όμβρους στα ορεινά της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα

Τι θα πρέπει να προσέξουμε και τι να κάνουμε:

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6. Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.