Δεν έδωσε το παρών ο Χριστόδουλος Ξηρός στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας στη Χαλκιδική μετά την 9ημερη άδεια που έλαβε λόγω των εορτών. Σε εξέλιξη είναι αστυνομικές έρευνες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική για τον εντοπισμό του. «Είναι μια πολιτική απόφαση απόλυτα συνεπής με την επαναστατική του δράση» δήλωσε ο συνήγορός κάνοντας λόγο για απόδραση. Για «ανατριχιαστική δήλωση» έκανε λόγο ο Σίμος Κεδίκογλου υποστηρίζοντας «οι τρομοκράτες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απλοί κρατούμενοι». Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα αναθεώρησης του καθεστώτος των αδειών για μια κατηγορία καταδικασμένων. Άμεσα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ανακοίνωσε πως θα επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην χορηγούνται άδειες σε κατάδικους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Παράλληλα, και κατόπιν σύσκεψης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ανακοίνωσε ότι εντός 100 ημερών θα λειτουργήσει φυλακή υψίστης ασφαλείας για επικίνδυνους εγκληματίες

Ο Χριστόδουλος Ξηρός, που έχει καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στην οργάνωση 17Νοέμβρη, είχε άδεια από την 1η Ιανουαρίου και έπρεπε καθημερινά να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα της Καλλικράτειας Χαλκιδικής. Τις προηγούμενες ημέρες εμφανιζόταν κανονικά, ωστόσο τη Δευτέρα, μέχρι τα μεσάνυχτα δεν εμφανίστηκε και πλέον αναζητείται από τις αρχές. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός. 

Ads

Διαβάστε επίσης: Μπακογιάννη: Ενδέχεται να ετοιμάζεται τρομοκρατικό χτύπημα

Για «πολιτική απόφαση» που είναι «συνεπής με την πολιτική του δράση και τις απόψεις του για την ελευθερία» έκανε λόγο ο συνήγορος του Χριστόδουλου Ξηρού, Φραγκίσκος Ραγκούσης. «Ήταν συνεπής με τα πιστεύω του», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «σήμερα ζούμε, σήμερα μαχόμεθα». 

Η δήλωση του δικηγόρου του Χριστόδουλου Ξηρού προκάλεσε κυβερνητικές αντιδράσεις. Για «ανατριχιαστική δήλωση» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον Σκάι, τονίζοντας ότι «οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι απλοί κρατουμενοι». «Το πώς διέφυγε του ελέγχου των αρχών θα διερευνηθεί και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αποτελέσματα και στον εντοπισμό του», πρόσθεσε.
 
«Αποδεικνύεται ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι απλοί κρατούμενοι. Αν θεωρούν καθήκον τους να αποδράσουν και να επιτεθούν στην κοινωνία, η κοινωνία θα πρέπει να πάρει μέτρα. Η Δημοκρατία δίνει τα ίδια δικαιώματα για όλους, αλλά πρέπει να προστατευθεί. Όταν έχεις να κάνεις με περιπτώσεις αμετανόητων, επιβεβαιώνεται αυτές οι εκτιμήσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον αναφέρθηκε και στην δικαστική απόφαση για την αποφυλάκιση του Νίκου Μαζιώτη, λόγω παρέλευσης του 18μηνου. «Τώρα θεωρείται ύποπτος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Δεν έπρεπε να έχει αφεθεί ελεύθερος», δήλωσε.
 

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας επίσης στον Σκάι, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Ξηρού, ενώ υποστήριξε πως  εφόσον δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η παρακολούθηση τέτοιου είδους κρατουμένων όταν βρίσκονται σε άδεια και εφόσον, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, υπάρχει η βούληση και επιθυμία τους για απόδραση «δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οι άνθρωποι αυτοί να παίρνουν άδειες».
 
Παράλληλα ζήτησε να προχωρήσει άμεσα αναθεώρηση του καθεστώτος των αδειών για μια κατηγορία καταδικασμένων, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους κρατούμενοι δεν μπορούν να παίρνουν άδειες. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι αυτό είναι κάτι που συνάδει με ό,τι ισχύει «σε κάθε ευνομούμενη χώρα».

«Έκανε ανοησία μεγάλη, να γυρίσει και να παραδοθεί, δεν έκανε καλά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πατέρας του, πατήρ Τριαντάφυλλος, αναφέροντας ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται. Ανέφερε πως έχει να δει το γιο του από το πρωί της Κυριακής, τονίζοντας πως φεύγοντας δεν πήρε τα ρούχα, ούτε το κινητό του. Παράλληλα είπε ότι θεωρεί απίθανο ο Ξηρός να έχει καταφύγει στην Ικαρία.

Ads

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη ο Σάββας Ξηρός μεταφέρθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διοικητής του νοσοκομείου Θανάσης Μητσιός δήλωσε ότι ο Σάββας Ξηρός εισήχθη στο νοσοκομείο κατόπιν αιτήσεώς του και εισαγγελικής εντολής, προς ιατρική διερεύνηση και στη διάρκεια της νοσηλείας του θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις. 

Πειθαρχική εξέταση για την χορήγηση άδειας

Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για την χορήγηση της άδειας στον Χρ. Ξηρό ζήτησε για τα μέλη του του συμβουλίου φυλακών Κορυδαλλού ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατόπιν συνεννόησης με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Τα μέλη που συμμετείχαν στο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού ήταν η διευθύντρια του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού, η κοινωνική λειτουργός και η αναπληρώτρια εισαγγελέας.