Χρήματα, κινητά τηλέφωνα, διαβατήρια, ταυτότητες, πιστωτικές κάρτες και άλλα προσωπικά αντικείμενα αφαιρέθηκαν από τους Σύρους πρόσφυγες κατά την απομάκρυνσή τους από το Σύνταγμα, σύμφωνα με καταγγελία, την οποία επιβεβαιώνει στο Tvxs.gr και εκπρόσωπος των προσφύγων.

Ads

Σύμφωνα με την καταγγελία της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό, από τους 22 πρόσφυγες που προσήχθησαν στο Αλλοδαπών κατά την επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας Συντάγματος, τα ξημερώματα της Δευτέρας 15/12, αφαιρέθηκαν χρήματα και προσωπικά αντικείμενα. Όπως αναφέρεται κανείς ούτε στο Αλλοδαπών, ούτε στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αθήνας, ούτε στα Απωλεσθέντα του ΑΤ Συντάγματος, γνωρίζει που βρίσκονται.

«Η αστυνομία μάζεψε τους πρόσφυγες στις 3 τα ξημερώματα. Πολλοί έφυγαν μάλιστα χωρίς παπούτσια. Είχαν όλοι βαλίτσες και προσωπικά αντικείμενα. Κανένας τους δεν πρόλαβε να πάρει τίποτα», αναφέρει στο Tvxs.gr ο Νταργουίς Αμπντουλένας, ένας εκ των εκπροσώπων των προσφύγων, εκτιμώντας πως «αυτοί που πήραν τα πράγματα ήταν από την αστυνομία».

«Έχουμε ενημερώσει ήδη το Τμήμα Αλλοδαπών για το περιστατικό αυτό. Τώρα θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε όλους αυτούς που έχασαν τα πράγματά τους και θα υποβάλουμε μήνυση. Το θέμα είναι προσωπικό. Κάποιοι είχαν πορτοφόλια, ταυτότητες αλλά και πράγματα μέσα στις βαλίτσες», δήλωσε και πρόσθεσε:

Ads

«Έχουμε ήδη απευθυνθεί σε δικηγόρους και θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις ενδεχομένως έως το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, περιμένουμε πρώτα να βρούμε όλα τα άτομα που ήταν στην πλατεία, ώστε να δηλώσουν επακριβώς τι τους πήραν, έτσι ώστε να έχουμε μια σωστή αποτίμηση. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής μια σαφή εικόνα αναφορικά με τα ακριβή ποσά και τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί. Κι επειδή δεν θέλουμε να λέμε ψέματα, ήδη έχουμε μιλήσει με κάποιους από τους πρόσφυγες, πρέπει να βρούμε και τους υπόλοιπους, έτσι ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες αυτό να έχει ξεκαθαριστεί».

Από την πλευρά της η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό καλεί του υπεύθυνους να βρουν τα προσωπικά αντικείμενα τον προσφύγων αλλιώς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την απώλεια. «Ξ απώλεια των διαβατηρίων όσων δεν τα είχαν στον κόρφο τους όταν κοιμόντουσαν είχε σαν αποτέλεσμα να μην ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους ως Σύριοι και να τους διώξουν από το Αλλοδαπών με Υπηρεσιακό Σημείωμα Απέλασης για να εγκαταλείψουν τη χώρα σε 30 μέρες», σημειώνει μεταξύ άλλων.