Συναγερμός και πάλι στον χώρο των πνευματικών δημιουργών τις τελευταίες μέρες. Δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΓΕΜΗ ο ισολογισμός της ΑΕΠΙ για το 2015, ο οποίος εμφανίζει 9 εκατομμύρια ευρώ ζημία, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του, η εταιρία έχει 19 εκατομμύρια ευρώ αρνητικά ίδια κεφάλαια (αρνητική καθαρή θέση).

Ads

Νωρίτερα είχαμε τη θυμωμένη ανακοίνωση του σωματείου σωματείου ΑΣΜΑ 450+ προς την υπουργό, που την κατηγορούσε πως κρατάει τα αναλυτικά στοιχεία του ελέγχου της επιτρόπου στο συρτάρι της και δεν τους τα δίνει αλλά και τη σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση της επιτρόπου Μαρίας Βλάχου που συνόψισε όσα είχε πει και στα σωματεία των δημιουργών, δηλαδή ότι λεφτά δεν υπάρχουν αν και έχουν εισπραχθεί.

Τέλος ως κερασάκι στην τούρτα, ήρθε η ανακοίνωση της διοίκησης της ΑΕΠΙ, την ώρα μάλιστα που υπουργός και επίτροπος συναντούσαν τα σωματεία, η οποία διέψευδε τους πάντες και ο κύριος Ξανθόπουλος ως νέος ΓΑΠ, αναφώνησε πως λεφτά υπάρχουν! Η μόνη σταθερή εικόνα είναι τα αγωνιώδη πρόσωπα στιχουργών , συνθετών και κληρονόμων που περιμένουν την καταβολή των δικαιωμάτων τους για να βγάλουν το εξάμηνο .

Τι συμβαίνει στα αλήθεια όμως; Αν υπάρχουν λεφτά γιατί δεν τα βλέπει η επίτροπος κι αν έχουν εξανεμιστεί γιατί δεν επεμβαίνει ο εισαγγελέας; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, με βάση τα στοιχεία που έχουμε σταχυολογήσει, την ολοκληρωμένη εικόνα τη δίνει η επίτροπος ενώ η διοίκηση της ΑΕΠΙ προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει εντυπώσεις κατηγορώντας μια την πολιτεία, μία την επίτροπο και βάζοντας στο στόχαστρο το πόρισμα της E&Y που πρώτο το tvxs.gr δημοσιοποίησε.

Ads

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές μας πάντως η επίτροπος έχει καταθέσει ήδη φάκελο με επιπλέον ευρήματα από τη θητεία της στον εισαγγελέα.

Αλήθειες και ψέματα

Η κατάσταση στην εταιρεία την οποία ποτέ στο παρελθόν καμία κυβέρνηση δεν έλεγξε, παρά τις καταγγελίες δημιουργών, είναι ζοφερή.

Να σημειώσουμε πως τα λεφτά που  θα έπρεπε έως το τέλος Ιουνίου να πάρουν οι δημιουργοί, έχουν εισπραχθεί από την εταιρεία το προηγούμενο έτος, η επίτροπος είναι υπεύθυνη για την είσπραξη από τη στιγμή που μπήκε. Πόσα είναι αυτά τα χρήματα που αποδεδειγμένα εισέπραξαν; 22 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες μας.

Τί βρήκε στα ταμεία της ΑΕΠΙ η επίτροπος με την εγκατάστασή της στην εταιρεία; 1 εκ και 2.4 εκ δεσμευμένα τότε δεσμευμένα από τη ΦΑΕΕ (σήμερα είναι 4 εκ καθώς υπάρχουν εισροές) και 1,4 σε επενδύσεις.

Με την ανάληψη καθηκόντων της επιτρόπου, αρκετοί χρήστες που αρνούνταν να πληρώσουν τη διοίκηση Ξανθόπουλου, άρχισαν να καταβάλουν κανονικά τα χρήματα με αποτέλεσμα στο μικρό χρονικό διάστημα η επίτροπος να συγκεντρώσει 3.5 εκατομμύρια ευρώ και να αυξήσει κατά πολύ την εισροή χρημάτων σε σύγκριση με πέρσι τέτοια εποχή.  Αυτά τα 3.5 εκατομμύρια που εισέπραξε η επίτροπος για τη διανομή του Δεκεμβρίου του 2017, επικαλείται προφανώς η διοίκηση της ΑΕΠΙ όταν λέει πως λεφτά υπάρχουν, (προσοχή!) για τους Έλληνες δημιουργούς.

image

Πάμε τώρα να δούμε τι μας λέει η διοίκηση και αν λέει αλήθεια.

Η ανακοίνωση της ΑΕΠΙ γράφει:

Τα συνολικά  διανεμόμενα ποσά ισούνται με 13.015.875,82€.  Μετάφραση: Αυτό το ποσό υποχρεούται να δώσει  η εταιρεία σε δικαιούχους (Έλληνες και ξένους δημιουργούς, εκδότες και κληρονόμους) αυτό το εξάμηνο αφαιρώντας τα 3 εκ. που είναι η προμήθειά της, 

Από αυτά, το καθαρό ποσό που αφορά τους  Έλληνες δημιουργούς ισούται με 5.555.279,32€ Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί  άμεσα σύμφωνα με το πρόγραμμα πληρωμών που θα σας γνωστοποιήσει αύριο το Τμήμα Μελών της ΑΕΠΙ.

Η ΑΕΠΙ απευθύνεται λοιπόν μόνο στους Έλληνες δημιουργούς και τους λέει πως θα τους δώσει τα 5.5 εκατομμύρια. Λίγο παρακάτω όμως αναφέρει τα 4 εκ. τα δεσμευμένα από την ΦΑΕΕ τα οποία λέει ελπίζει να αποδεσμευτούν, πετώντας το μπαλάκι στην πολιτεία. Αυτό που ΔΕΝ λέει όμως ο κύριος Ξανθόπουλος είναι ότι η ΦΑΕΕ δεν μπορεί να αποδεσμεύσει αυτό το ποσό καθώς η εταιρεία χρωστάει στο Ελληνικό δημόσιο περί τα 11 εκατομμύρια ευρώ!!

Στην επόμενη παράγραφο , η διοίκηση λέει ότι ό,τι δεν πληρώσει τώρα θα το αποδώσει τον Σεπτέμβρη. Παραδέχεται λοιπόν ότι δεν υπάρχουν τα 5 εκατομμύρια που υπόσχεται, άρα θα δώσει μάλλον τα 3.5 που μάζεψε η επίτροπος για τον Δεκέμβρη. Δεν εξηγεί επίσης τι θα κοστίσει στους δημιουργούς αυτή η κατάτμηση. Δηλαδή θα υπογράψουν ότι έλαβαν το πλήρες ποσό που τους αναλογεί τώρα , όπερ σημαίνει ότι θα πληρώσουν και ΦΠΑ για χρήματα που δεν έλαβαν και …ίσως τα λάβουν τον Σεπτέμβρη; Ένας Ξανθόπουλος μόνο γνωρίζει. Σε κάθε περίπτωση η επίτροπος θα κληθεί να αποφασίσει αν το ποσό που εισέπραξε για τη διανομή του Δεκεμβρίου θα αποδοθεί τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κυβέρνηση έχει σαν πρώτη προτεραιότητα να γίνει πάση θυσία η διανομή του καλοκαιριού.

Λίγο παρακάτω, η ανακοίνωση της διοίκησης της ΑΕΠΙ μας λέει για πολλοστή φορά πως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προχωράει αλλά αύξηση δεν βλέπουμε. Μακάρι να φέρει τα λεφτά που χρωστάει στους δημιουργούς, για την ώρα μόνο υποσχέσεις.

Η ανακοίνωση κλείνει με πυρά στους “αίτιους “- πολιτεία , πόρισμα, επίτροπο, υπαινιγμούς για δημοσιογράφους και σκοτεινά κέντρα-  που στοχοποιούν τη διοίκηση που δεν φταίει σε τίποτα.

Η πραγματική κατάσταση και η επόμενη μέρα

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δημιουργοί πρέπει να πληρωθούν και πρέπει τα χρήματα να τα δώσει αυτός που τα εισέπραξε για λογαριασμό τους. Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να φέρει τα εκατομμύρια που αναγράφονται στη διανομή και αφορούν όλους τους δικαιούχους.

Δεν τα έχει λοιπόν και θα μοιράσει τα 3.5 της επιτρόπου. Και μετά; Το ταμείο θα γράφει μείον. Τί σημαίνει αυτό; Πτώχευση, αν δεν φέρει χρήματα με κάποιον τρόπο.
Μα γιατί; Αφού  η ΑΕΠΙ συνεχίζει να εισπράττει,  θα πει κανείς. Ναι αλλά παρά το πόρισμα – κόλαφο , η διοίκηση έχει περιορίσει στο μισό τα λειτουργικά της έξοδα αλλά  φτάνουν περί τα 900 χιλιάδες ευρώ το μήνα (μισθοί , ενοίκια κλπ)  ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει να αιμοδοτεί με χρήμα δημιουργών τις όμορες εταιρείες που ανήκουν στην οικογένεια. Κι εκεί φυσικά δεν μπορεί να παρέμβει η επίτροπος αφού δεν έχει την πλήρη διοίκηση , όπως είχε ζητήσει επίμονα το σωματείο ΑΣΜΑ 450+, αίτημα που η πολιτεία δεν ικανοποίηση επικαλούμενη νομικές δυσκολίες.

Επίσης στα άδεια ταμεία να προσθέσουμε τα:

40 εκ. που οφείλει στους δημιουργούς μετά την απόφαση του διοικητικού εφετείου όπου είχαν προσφύγει δημιουργοί μεταξύ των οποίων οι Ξαρχάκος, Κυπουργός, Καλατζόπουλος κ.α.

24 αρνητικά ίδια κεφάλαια

11 εκ. που χρωστάει στο Ελληνικό δημόσιο ( με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις)

10 εκ. που οφείλει στους ξένους δημιουργούς. Τί θα κάνουν αυτοί που δεν θα έχουν για άλλη μια φορά διανομή; Ήδη η PRS που εκπροσωπεί το βρετανικό ρεπερτόριο έχει καταγγείλει τη σύμβαση και οι πληροφορίες μας λένε πως μόνο σε μια ΑΕΠΙ χωρίς τους σημερινούς μετόχους θα επέστρεφε. Τί θα κάνουν οι υπόλοιποι; Κι αν ακολουθήσουν την PRS, ποιους θα εκπροσωπεί η ΑΕΠΙ; Μόνο τους Έλληνες δημιουργούς;

1.5 εκ. που χρωστάει στο δημόσιο για τους άκληρους κληρονόμους.

400 χιλ. που χρωστάει στο ΙΚΑ

σε όλα αυτά προσθέστε προμηθευτές που περιμένουν να πληρωθούν.

Τα Ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα. Την ώρα που η ΑΕΠΙ κάνει πάρτι με ξένα κόλλυβα μοιράζοντας τα 3.5 εκ που μάζεψε η επίτροπος για την επόμενη διανομή, αν δεν φέρει τα χρήματα που χρωστάει τι θα κάνουν οι δικαιούχοι (εκδότες , ξένοι δημιουργοί) που δεν θα τσιμπήσουν τίποτα από την ελάχιστη πίτα την ώρα που τους χρωστάει ήδη η εταιρεία; Και τι γίνει την επόμενη μέρα αν βρεθούν όλοι αντιμέτωποι με τα άδεια  ταμεία και την πτώχευση;

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι μεγάλου μέρους των δημιουργών που συντάχθηκαν με το ΑΣΜΑ 450+ ότι εδώ και καιρό οι μέτοχοι ήθελαν να πτωχεύσουν την εταιρεία και γι’ αυτό το λόγο αντιδρούσαν έντονα στην προσθήκη τραπεζικού επιτρόπου στο νομοσχέδιο και δεχόντουσαν μόνο τον πτωχευτικό , ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Πως θα αντιδράσει η πολιτεία , πως θα αντιδράσουν οι δημιουργοί για να διασώσουν το πνευματικό δικαίωμα; Σε αυτή την περίπτωση μένουν στον δρόμο κυριολεκτικά συνθέτες στιχουργοί και κληρονόμοι, οι άνθρωποι που αποτελούν την ψυχή του Ελληνικού τραγουδιού.

Αλήθεια , μετά από όλα αυτά τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, που είναι οι εισαγγελικές αρχές; Γιατί δεν έχει παρέμβει ήδη ο εισαγγελέας; Και τι σημαίνει άραγε η σιωπή του ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του υπουργείου πολιτισμού) του οποίου ο ρόλος είναι ελεγκτικός και κυρωτικός; Έχει καλέσει τη διοίκηση να λογοδοτήσει;

Το καίριο ερώτημα όλων όμως,  είναι τι θα κάνουν οι δημιουργοί και αν θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για έναν καθαρό οργανισμό. Θα συνεχίσουν να δίνουν μάχη για μια ΑΕΠΙ χωρίς τους Ξανθόπουλους , μια εταιρεία των δημιουργών με τον χαρακτήρα ενός ΟΣΔ δηλώνουν όσοι συμμετέχουν στο ΑΣΜΑ 450+ αρκεί να βοηθήσει ο εισαγγελέας και η πολιτεία με νομικές πρωτοβουλίες .  Την ίδια στιγμή υπάρχουν όμως εκπρόσωποι άλλων σωματείων που δεν  πιστεύουν σε μια λύση Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης. Το μόνο σίγουρο είναι, πως αν δεν αναζητηθεί άμεσα καθαρή και έντιμη λύση , σε πολύ λίγο θα είναι πολύ αργά.