Οι καλλιτέχνες που συγκεντρώθηκαν για διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ΑΕΠΙ στο κάλεσμα του σωματείου ΑΣΜΑ 450+, που δημιούργησαν δημιουργοί μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, δεν βρήκαν τα μέλη της διοίκησης , δηλαδή την οικογένεια Ξανθόπουλου, εντός των κτιρίων της εταιρείας. Διαπίστωσαν όμως πως ήταν εκεί η οικονομική αστυνομία για επιπλέον συλλογή στοιχείων. 

Ads

Όπως  ήδη έχει γράψει η Αυγή, επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες της,  έχουν στοιχειοθετηθεί τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης και της φοροδιαφυγής, ενώ διερευνώνται επίσης τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απιστίας, της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.  

Οι δημιουργοί που παρευρέθηκαν στην ΑΕΠΙ  (μέλη του ΑΣΜΑ , του σωματείου καλλιτεχνών ΣΩΜΣΕ και άλλοι που δεν ανήκουν σε κανένα σωματείο) , συζήτησαν μεταξύ τους για την επόμενη μέρα , και ακούστηκαν προτάσεις για πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια έξοδο από τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.  Έπειτα απεύθυναν ερωτήματα στην επίτροπο κα Μαρία Βλάχου,η οποία έχει διοριστεί από το δημόσιο και προσπαθεί να βάλει τάξη στο χάος, αλλά και την οικονομική διευθύντρια της εταιρείας κα Σκλάβη. 

Στην πορεία της συζήτησης οι δημιουργοί διαπίστωσαν πως η διοίκηση της εταιρείας είχε κόψει στην πλειοψηφία των δημιουργών παραστατικά , για την είσπραξη του συνόλου του ποσού που δικαιούνται , αλλά οι ίδιοι είτε εισέπραξαν μέρος των χρημάτων τους είτε τίποτα, γεγονός που τους θορύβησε, καθώς δεν γνωρίζουν ποιο ποσό θα επιβαρυνθούν στην εφορία. 

Ads

Μεγάλο μέρος των ερωτήσεων προς την επίτροπο είχε να κάνει με το κατά ποσό είναι εφικτό να αποδεσμεύσει η Eurobank, τα χρήματα τα οποία έχει δυσμεύσει λόγω των χρεών της εταιρείας,  προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταβολή. Να θυμίσουμε πως στη χθεσινή της ανακοίνωση η κα Βλάχου είχε γράψει μεταξύ άλλων ότι γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Τόσο η επίτροπος όσο κι άλλα στελέχη της εταιρείας επιβεβαίωσαν την πληροφορία πως η τράπεζα δεν προειδοποίησε για την κίνησή της αυτή και αρκετοί δημιουργοί διερωτήθηκαν σχετικά με τη νομιμότητα του να δεσμεύονται χρήματα που δεν ανήκουν στους μετόχους αλλά στους δημιουργούς. 

Το απόγευμα της Πέμπτης η υπουργός, πραγματοποίησε συνάντηση με τα  σωματεία των καλλιτεχνών , τη διευθύντρια του ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας) Κα Σταματούδη και την επίτροπο Κα Μαρία Βλάχου.. Στο μεταξύ το υπ. Πολιτισμού με δελτίο τύπου διευκρινίζει  πως η εύλογη αμοιβή που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα δεν είναι φόρος. Μεταξύ άλλων αναφέρει: 

«Απάντηση σε ανακρίβειες που αναφέρονται σε πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την επιβολή «φόρου» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις δικτυωμένες φορητές συσκευές (tablets), δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Και διευκρινίζει σε σχέση με τον νόμο που ψηφίστηκε στις 13/07/2017 με τίτλο «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων  πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές  χρήσεις μουσικών έργων και άλλα θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», τα ακόλουθα:

Η σχετική πρόβλεψη δεν αποτελεί χρέωση υπέρ τρίτων με την έννοια του φόρου ή τέλους αλλά νομιμοποιητική βάση για τη δυνατότητα δημιουργίας από ιδιώτες για ιδιωτικούς σκοπούς, αντιγράφων έργων, που προστατεύονται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικό δικαίωμα. Τούτο άλλωστε έχει επανειλημμένα κριθεί και από τη νομολογία, σύμφωνα με την οποία η εύλογη αμοιβή δεν αποτελεί φόρο (ΑΠ 1125/2006, ΕφΑθ 2861/2007) ή τέλος ή χρηματική εισφορά που επιβαρύνει αυτοτελώς ένα προϊόν (ΕφΑθ 2429/2007). Η εύλογη αμοιβή  προβλέπεται ήδη στο αρ. 18 παρ. 3 του ν. 2121/1993 και συνιστά αποζημιωτικό αντιστάθμισμα της ζημίας του δημιουργού από την ελεύθερη αναπαραγωγή του έργου του από τρίτους για ιδιωτική χρήση. Η καθιέρωση της υποχρέωσης καταβολής εύλογης αμοιβής υπαγορεύθηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος και δεν αναιρεί την οικονομική ελευθερία που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.»