Η αμεσότητα με την οποία ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επέρριψε στον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια την ευθύνη για την ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση του Τουρκικού Οργανισμού Τουρισμού  με το σήμα Turkagean στους New York Times είναι πολιτικά ενδιαφέρουσα.

Ads

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, με τον πιο διεξοδικό τρόπο που μπορούσε, εξήγησε το χρονικό της υπόθεσης, ανέπτυξε όλες τις ενέργειες που έχει κάνει ο ίδιος για να αποτρέψει τα τουρκικά τετελεσμένα και διευκρίνισε ότι η απάντηση στην τουρκική πρόκληση είναι ζήτημα του υπουργείου Εξωτερικών και εκφεύγει της αρμοδιότητάς του.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ο λαλίστερος υπουργός της κυβέρνησης και ο πλέον μαχητικός στη στήριξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είτε πρόκειται για το σκάνδαλο των υποκλοπών είτε για την τραγωδία των Τεμπών. Φεύγει συχνά από τα όρια του χαρτοφυλακίου και είναι ο βασικός εκφραστής της «γραμμής» του Μεγάρου Μαξίμου, με συνεννόηση ή και χωρίς.

Ο Νίκος Δένδιας είναι ο δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης και απέχει από την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να βελτιώσει την εικόνα του και να εξασφαλίσει μια δεύτερη πρωθυπουργική θητεία. Μένει προσηλωμένος στο αντικείμενό του και δεν λερώνεται με τη σκόνη της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας ούτε υιοθετεί τους τόνους της πόλωσης και της οξύτητας.

Επειδή Γεωργιάδης και Δένδιας κατοικούν σε διαφορετικούς πλανήτες, μέσα στη ΝΔ πολλοί θεωρούν ότι όταν ανοίξει το παιχνίδι της διαδοχής θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να ταυτίζεται με τον Αδωνι Γεωργιάδη γιατί δεν έχει δυναμικότερο σύμμαχο μέσα στην κυβέρνηση και να υποπτεύεται τον Νίκο Δένδια γιατί είναι εμφανώς αποστασιοποιημένος από τα δικά του επίδικα.

Η απάντηση Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου δέχτηκε σχετική ερώτηση και απάντησε διπλωματικά:
«Η χώρα μας θα κάνει ότι απαιτείται προκειμένου να μην δημιουργείται παραπλανητική διαφήμιση, σε σχέση με τουριστικά προϊόντα που προβάλλονται στο εξωτερικό και τα οποία μπορούν να δημιουργούν άλλους συνειρμούς. Έχουμε αποδείξει ότι “η εξωτερική μας πολιτική δρα πάρα πολύ αποτελεσματικά”».