Το μαύρο χρήμα πλέον διακρατείται και φυγαδεύεται στο εξωτερικό, σε τράπεζες χωρών οι οποίες δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με την Ελλάδα και τον ΟΟΣΑ.

Ads

Σε μεγάλη μείωση των πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων που βεβαιώνονται από τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών οδήγησαν η κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου, η αύξηση της χρήσης μετρητών από όσους έχουν «μαύρα» εισοδήματα αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες παραγράφηκαν χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις.

Ο βασικός τρόπος ελέγχου είναι το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και η σύγκριση των καθαρών καταθέσεων ποσών με το εισόδημα που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

Τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ημοσίων Εσόδων για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργεί το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου είναι αποκαλυπτικά της μείωσης της αποτελεσματικότητας από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Ads

Το έτος 2015 το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου πραγματοποίησε 488 ελέγχους σε ισάριθμους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Από το σύνολο των ελέγχων που ολοκληρώθηκαν βεβαιώθηκε το ποσό των 417,17 εκατ. ευρώ. ∆ηλαδή κατά μέσο όρο για κάθε υπόθεση βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις ύψους 854.856 ευρώ. Κατά το έτος 2015 οι έλεγχοι που διενεργούσε το ΚΕΦΟΜΕΠ αφορούσαν κατά κύριο λόγο υποθέσεις πριν από το 2011.

Το έτος 2016 το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου πραγματοποίησε 252 ελέγχους σε ισάριθμους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Από το σύνολο των ελέγχων που ολοκληρώθηκαν βεβαιώθηκε το ποσό των 506,85 εκατ. ευρώ. ∆ηλαδή κατά μέσο όρο για κάθε υπόθεση βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις ύψους 2.011.309 ευρώ. Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση των βεβαιούμενων ποσών λόγω κυρίως της ολοκλήρωσης ελέγχων σε πολύ μεγάλες φορολογικές υποθέσεις έπειτα από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Το έτος 2017 ξεκίνησε η μεγάλη πτώση των βεβαιούμενων ποσών από τους φορολογικούς ελέγχους για «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας». Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου πραγματοποίησε 953 ελέγχους σε ισάριθμους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Από το σύνολο των ελέγχων που ολοκληρώθηκαν βεβαιώθηκε το ποσό των 590,84 εκατ. ευρώ. ∆ηλαδή κατά μέσο όρο για κάθε υπόθεση βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις ύψους 619.979 ευρώ.

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2018 επέρχεται κατάρρευση των ποσών που βεβαιώνονται από τους φορολογικούς ελέγχους του ΚΕΦΟΜΕΠ. Συγκεκριμένα στο οκτάμηνο ολοκληρώθηκαν 240 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Από αυτούς τους ελέγχους βεβαιώθηκαν συνολικά ποσά μόλις 13,29 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή το μέσο βεβαιούμενο ποσό από κάθε έλεγχο κατέρρευσε στα 55.375 ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά περίπου 91%!

Οπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη της φορολογικής διοίκησης στο «Εθνος», η μείωση αυτή δεν θα είναι προσωρινή καθώς «όταν ανοίγουμε πλέον τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων με υψηλή επικινδυνότητα για φοροδιαφυγή, όπως για παράδειγμα εύπορων ελευθέρων επαγγελματιών, βρίσκουμε μόνο τα ποσά για τα οποία έχουν εκδώσει παραστατικά και τα οποία έχουν δηλωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις». Και συνεχίζουν οι ίδιες πηγές: «Το μαύρο χρήμα πλέον διακρατείται σε μετρητά και σε πολλές περιπτώσεις φυγαδεύεται στο εξωτερικό σε τραπεζικούς λογαριασμούς χωρών οι οποίες δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με την Ελλάδα και τον ΟΟΣΑ».

Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την «τύφλωση» των φορολογικών ελέγχων λόγω της αύξησης της χρήσης μετρητών, το υπουργείο Οικονομικών έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για τον περιορισμό τους. Στα βασικά σημεία του σχεδίου για τον περιορισμό των μετρητών περιλαμβάνονται:

Η μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από την οποία είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο, όπως είναι η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή η πίστωση τραπεζικού λογαριασμού του επαγγελματία ή της επιχείρησης. Σήμερα το όριο είναι 500 ευρώ και έχει ληφθεί η απόφαση να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Η αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών με κάρτα προκειμένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα σημερινά όρια θεωρούνται πολύ χαμηλά και «πιάνονται» από τους μισθωτούς και συνταξιούχους μέσα στο πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο κάθε έτους. Ειδικότερα, εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών με κάρτα να αυξηθεί: – στο 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήμερα) – στο 20% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα) – στο 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήμερα).

Πηγή: Έθνος