Δεν βλέπω κάποιο νομικό λόγο για να μην εξεταστεί η λίστα Λαγκάρντ, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ επί υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, Σπύρος Κλαδάς.
 

Ads

«Η κ. Λαγκάρντ παρέδωσε ονόματα. Η χώρα είχε υποχρέωση να αξιολογήσει τα στοιχεία. Η λίστα είναι η αρχή ελέγχου που θα οδηγούσε ενδεχομένως σε ενδελεχή έρευνα. Η έρευνα που θα ετελείτο -και ο φορολογικός έλεγχος που θα γινόταν- θα νομιμοποιούσε την πληροφορία και θα προκαλούσε φορολογικά έσοδα, να έρθουν χρήματα στα ταμεία του κράτους», τόνισε.
 
Υπενθυμίζεται πως τόσο ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης (επί Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου) όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Οικονομικών επί Παπαδήμου Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν υποστηρίξει ότι ως προϊόν υποκλοπής, η λίστα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, νομίμως, στο δικαστήριο.
 
Απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Θεσμών, που προσπαθεί να ρίξει φως στην επίμαχη υπόθεση, για το πώς ο ίδιος θα αντιδρούσε σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Κλαδάς εξέφρασε την έκπληξή του για την τήρηση άτυπων διαδικασιών σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση. «Η ενασχόληση κάποιου με ένα αρχείο, το οποίο δεν έχει μπει με τη σωστή διαδικασία αλλά ατύπως, θα έλεγα πως αυτή από μόνη της είναι ύποπτη».
 
Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η λίστα Λαγκάρντ έχει πειραχθεί».
 
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και την αναφορά του ότι η λίστα Λαγκάρντ παραδόθηκε ατύπως την άνοιξη του 2010, έκανε λόγο για «αντιφάσεις που ξεκίνησαν» επισημαίνοντας: «Ο κ. Καπελέρης κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών ότι η λίστα τού παραδόθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στα τέλη 2010 με αρχές του 2011. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει στην επιστολή του την άνοιξη του 2010. Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά από τις αντιφάσεις αυτές».
 
«Έχω λόγους να πιστεύω ότι η εμπλοκή της λίστας Λαγκάρντ ενσωματώνεται σε μία εκστρατεία που έχει ως στόχο όχι να εξυπηρετήσουμε την κρίσιμη αυτή ώρα τα συμφέροντα της χώρας μέσα από την κατοχύρωση της πλήρους διαφάνειας, αλλά εντάσσεται σε μία επιχείρηση διάλυσης ενός από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και συγκεκριμένα του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.

Μπορεί να διαπιστωθεί αν «πειράχθηκε» η λίστα

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να διαπιστώσει εάν διαγράφηκαν ονόματα από το «φλασάκι» που περιέχει η «λίστα Λαγκάρντ», διαβεβαίωσε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μ.Σφακιανάκης τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν.Παντελή, τον οποίο επισκέφθηκε για άλλο άσχετο θέμα. 

Ads

Παράλληλα, οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ.Πεπόνης και Σπ.Μουζακίτης παρέδωσαν στον προϊστάμενο τους Ν.Παντελή, αναφορά με όλες τις ενέργειες που έχουν προβεί το τελευταίο διάστημα για τις δύο επίμαχες λίστες ( «λίστα Λαγκάρντ» και λίστα με 36 ονόματα πολιτικών).
 
Διαβάστε επίσης: Στην επιτροπή Θεσμών πρώην υπουργοί Οικονομικών για τη λίστα Λαγκάρντ