«Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα νομιμότητας της απεργίας στις 16 Μαρτίου.  Η απόφαση του Μονομελούς αφορά άλλη υπόθεση.  Την αποχή από την αξιολόγηση. Η απεργία που έχει κηρυχθεί για την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί κανονονικά».

Ads

Αυτό διευκρινίζει μέσω του Tvxs o Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο έκρινε παράνομη την απεργία που κήρυξε για την Πέμπτη 16 Μαρτίου η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), με κύριο αίτημα την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους της τραγωδίας των Τεμπών και τη λήψη μέτρων για να μην επαναληφθεί. 

Όλη η δήλωση του Γ. Πέτρόπουλου στο tvxs

«Η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί κανονικά και δεν κρίθηκε παράνομη. Η διοχέτευση τέτοιων πληροφοριών από το υπουργείο Εσωτερικών, αποσκοπεί στο να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να διασπείρει τον φόβο. Δείχνει επίσης τον πανικό της κυβέρνησης, μπροστά στις διογκωμένες διαδηλώσεις.

Ads

Η πραγματικότητα έχει ως εξής. Το υπουργείο Εσωτερικών, προσέφυγε ενάντια στην προκήρυξη απεργίας αποχής από την αξιολόγηση της ΑΔΕΔΥ. Το μονομελές πρωτοδικείο, έκρινε παράνομη, όχι όμως καταχρηστική την απεργία, μόνο ως προς το τυπικό της μέρος που αφορά την υποχρέωση της ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση. Δεν μπήκε καν στην ουσία. Σε καμία περίπτωση δε, δεν κηρύχθηκε παράνομη η απεργία που αφορά στο έγκλημα στα Τέμπη η οποία θα πραγματοποιηθεί κανονικά».

Ακολούθησε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ με βολές κατά Βορίδη:

«Η προβοκάτσια της κυβέρνησης κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής δε θα περάσει!

Κανονικά θα γίνει η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16/03/23

Με αφορμή την παραπληροφόρηση του Υπουργού Εσωτερικών, που αναπαράγουν και διάφορα sites ότι δήθεν η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 16 του Μάρτη βγήκε παράνομη, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ότι αυτό είναι απολύτως ψευδές.

Αυτές τις φήμες τις διέδωσε με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Εσωτερικών κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Η απεργία θα γίνει κανονικά.

Παράνομη βγήκε σήμερα η απεργία-αποχή για την αξιολόγηση, που δεν έχει καμιά σχέση με την 24ωρη απεργία της 16ης του Μάρτη.

Καλούμε τον υπουργό να ανασκευάσει ΑΜΕΣΑ.

Καλούμε όσα ΜΜΕ γράφουν ανακρίβειες να ανασκευάσουν και να μην παραπληροφορούν τους πολίτες.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16/3!

Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί.

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Η αντίδραση του Μάκη Βορίδη

Νωρίτερα και σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης,  ο οποίος με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα είχαν καταθέσει τη σχετική αγωγή, δήλωσε:

«Μου προξένησε κατάπληξη η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία από τη διαδικασία αξιολόγησης και στοχοθεσίας. Μια τέτοια απόφαση πάντα προξενεί κατάπληξη, αλλά ειδικά στην παρούσα συγκυρία, που αναδεικνύονται με τον πλέον δραματικό τρόπο οι αβελτηρίες ενός ολόκληρου συστήματος λειτουργίας και οι τραγικές συνέπειές του, πραγματικά προκαλεί την πιο αλγεινή εντύπωση.

Η Κυβέρνησή μας έχει νομοθετήσει και εφαρμόζει από τις αρχές του έτους το νέο σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας στο Δημόσιο, προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να ξεπεράσει παθογένειες δεκαετιών, προσπαθώντας να αφήσουμε πίσω μας ένα σύστημα αξιολόγησης που όλοι ήταν άριστοι και δεν υπήρχε καμία διαδικασία αξιολόγησης των δεξιοτήτων και διαδικασιών βελτίωσης του Δημοσίου.

Ψηφίσαμε τον νόμο, μόνοι μας φυσικά, χωρίς τη στήριξη της αριστερής αντιπολίτευσης. Εκδώσαμε ταχύτατα τη δευτερογενή νομοθεσία και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας από 1/1/23 έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε το νέο σύστημα αξιολόγησης. Σε αυτή τη συγκυρία η ΑΔΕΔΥ θεώρησε σκόπιμο να κηρύξει απεργία από την αξιολογητική διαδικασία. Η απόφαση αυτή είναι πραγματικά εξοργιστική.

Για τον λόγο αυτό προσφύγαμε στα δικαστήρια που κήρυξαν παράνομη την απεργία και επομένως η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, προκειμένου να διαμορφώσουμε συνθήκες αποτελεσματικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και πιστεύουμε ότι, στην προσπάθεια μας αυτή, συμπαραστάτες έχουμε και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο».

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουν να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.