Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Above and Below του Nicolas Steiner διατέθηκε στους συνδρομητές του tvxs.gr  το Σαββατοκύριακο που πέρασε και είναι πλέον διαθέσιμη στην πλατφόρμα του soul definition.

Ads

Η ταινία

Πολλοί διαφορετικοί κόσμοι φαίνεται πως κάπως συνυπάρχουν στη γη μας, και σίγουρα το ντοκιμαντέρ αυτό μας παρουσιάζει κάποιους από αυτούς με πολλή ανθρωπιά αλλά και φωτογραφία που μαγνητίζει το μάτι.

Ένα ζευγάρι που ζει σε μια υπόγεια σήραγγα και σε κάθε βροχή παλεύει κυριολεκτικά να μείνει πάνω από την επιφάνεια του νερού, ένας ερημίτης στην Καλιφόρνια σε ευθεία γραμμή επικοινωνίας με το θεό και μια ομάδα που ζει σαν να έχει έρθει «από άλλον πλανήτη». Τρια επίπεδα στην κυριολεξία αλλά και τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις της ζωής στον πλανήτη γη.

Ads

Ο Dave βρίσκει την έρημο της Καλιφόρνια ιδανικό μέρος για να ησυχάζει, κι όταν κουράζεται να είναι μόνος, βρίσκει ανεκτικό συνομιλητή του τον ίδιο το θεό. Από την άλλη, στην έρημο της Utah τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για την ερευνητική ομάδα της Νasa , που φαίνεται να είναι στην τελική ευθεία για τη ζωή στον Άρη, με όσα αυτή φαίνεται να χρειάζεται. Εκείνοι όταν κουράζονται να είναι μόνοι, σκοντάφτουν σε απολιθώματα ή χνάρια δεινοσαύρων.

image

image

Για τον Rick και τη Cindy πάντως, το ζευγάρι που ζει στο τούνελ του Las Vegas, η πραγματικότητα είναι σαφώς πιο σκληρή, αφού η ανάγκη τους για τρυφερή συνύπαρξη χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις συναντά το γλυκό βασανιστήριο των εξαρτήσεων, κι αυτό που προκύπτει φέρνει μόνο τη μοναξιά.

Παρακολουθούμε στενά τις τρεις αυτές ιστορίες που πλέκουν μια πολύ ενδιαφέρουσα αίσθηση συνύπαρξης και διαφορετικότητας, ενώ συνολικά το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ ίσως και να άλλαξε σημαντικά τη ζωή των πρωταγωνιστών, αφού χρησιμοποιήθηκε από την παραγωγή για να τους προσφέρει μια δευτερη ευκαιρία σε σχέση με τις βασικές τους ανάγκες.

Σε σκηνοθεσία Nicolas Steiner

Δείτε το ντοκιμαντέρ Above and Below εδώ 

image

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ