Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη σύσκεψη της διαπραγματεύτικής ομάδας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «είμαστε κοντά σε θετική συμφωνία που θα αναδιανέμει βάρη», με την ΝΔ να βλέπει αβεβαιότητα που συνεχίζει να παραλύει τη χώρα, το Ποτάμι να κάνει λόγο για Κασσάνδρες δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και να ζητά υπευθυνότητα και το ΠΑΣΟΚ να χαρακτηρίζει «τραγικό» το να «πανηγυρίζεται» το γεγονός ότι θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις.

Ads

ΝΔ: Η αβεβαιότητα συνεχίζει να παραλύει τη χώρα

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία. Ευρωπαίοι εκπρόσωποι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία αυτή και τα λεφτά τελείωσαν, όπως διαβεβαιώνουν υπουργοί της κυβέρνησης» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα.

«Η αβεβαιότητα συνεχίζει να παραλύει τη χώρα. Και μέσα σε όλα αυτά θριαμβολογούν ότι θα μπορέσουν να καταβληθούν και αυτό το μήνα μισθοί και συντάξεις. Ας τελειώσει επιτέλους αυτό το μαρτύριο για τη χώρα», ανέφερε επίσης.

Ads

Το Ποτάμι: «Οι Κασσάνδρες δίπλα στον Πρωθυπουργό»

«’Οταν ο κ.Τσίπρας καλεί να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες, προφανώς έχει στο μυαλό του εκείνους στο κυβερνητικό στρατόπεδο που μιλούν για Κούγκια και προαναγγέλλουν ρήξη και επιστροφή στη δραχμή -στο ίδιο μήκος κύματος με ακραίους στην ΕΕ που θέλουν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Είναι θετικό πάντως να ακούς ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, αν και συνεχίζει να επικρατεί βαθύ σκοτάδι για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης», σημειώνει στην ανακοίνωση του το Ποτάμι.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση για μη υπεύθυνη ενημέρωση μέσω δοαρροών, η Σεβαστουπόλεως ζητά επίσημη απάντηση στο ποια δημοσιονομικά μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι, για το αν μιλάμε για κλείσιμο της αξιολόγησης του υπάρχοντος προγράμματος ή για συμφωνία- πακέτο για τα επόμενα χρόνια και για το αν προβλέπονται διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που θα βελτιώνουν τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας.

«Ελπίζουμε ο Πρωθυπουργός να εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα τακτική του και να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις», καταλήγει το Ποτάμι.

ΠΑΣΟΚ: «Τραγικό ο κ. Τσίπρας να πανηγυρίζει επειδή θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις!»

«Ακόμη και  σήμερα η κυβέρνηση αναφέρεται σε μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο. Δηλαδή σε μνημόνιο 3, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να ενημερώσει κανένα  για τη διάρκεια, τη χρηματοδότηση, το μακροοικονομικό πλαίσιο και τους όρους» αναφέρει από πλευράς του το ΠΑΣΟΚ.

«Η Χώρα δεν αντέχει περαιτέρω παράταση της αβεβαιότητας, μεγαλύτερη απώλεια χρόνου και διαπραγματευτικής ισχύος. Είναι τραγικό ο κ. Τσίπρας να πανηγυρίζει επειδή θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις! Προφανώς ξέρει ότι αυτό γίνεται οριακά και εκδηλώνει την ανακούφιση του. Αυτό όμως δεν συνιστά πολιτική, αλλά πανικόβλητη ανευθυνότητα που το παίζει ψύχραιμη, συνεχίζει η πράσινη παράταξη.

Και το ΠΑΣΟΚ «συμβουλεύει»: « Ο κ. Τσίπρας ας θυμάται  τουλάχιστον δυο πράγματα: Πρώτον, πως ελάφρυνση στο χρέος σημαίνει εξειδίκευση και εφαρμογή των δεσμεύσεων του Eurogroup του 2012 για πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές ως παρακολούθημα του PSI, δηλαδή του κουρέματος και της αναδιάρθρωσης του 2012. Η περαιτέρω ελάφρυνση θα είναι άλλωστε  σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, το PSI του 2012 μείωσε το χρέος κατά σχεδόν 180 δις ή  90 % του σημερινού ΑΕΠ. Όταν ο κ. Τσίπρας προσκομίσει περαιτέρω μείωση ενός ευρώ, θα γίνει δεκτή και η έμπρακτη συγνώμη του για τις χυδαιότητες και τα ψέμματα που έχει πει γύρω από το θέμα αυτό. Εκεί που έφτυνε θα γλύφει, αν θέλει – όπως πρέπει – ελάφρυνση του χρέους και όχι γραφικότητες τύπου επιτροπών Κωνσταντοπούλου. Και δεύτερον, πως η μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι αναγκαία, αλλά αποκτά ολοκληρωμένο  νόημα μόνο σε συνδυασμό με ένα νέο μεσοπρόθεσμο μακροοικονομικό πλαίσιο που επαναφέρει την χώρα στην κανονικότητα μετά την βλάβη που προκάλεσαν οι τραγικοί χειρισμοί των τελευταίων τεσσάρων μηνών».