Εξήντα επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το 24ωρο που πέρασε, από τις 06:00 το πρωί χθες έως τις 06:00 σήμερα, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Ads

Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη η πυρκαγιά φωτιά στην Ηλεία, στους Μπλεμενιάνους Κυπαρισσίας, η οποία όμως είναι περιμετρικά οριοθετημένη χωρίς ενεργό μέτωπο και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και πέντε άτομα πεζοπόρο τμήμα και η πυρκαγιά στην περιοχή Κοκκίνι Κέρκυρας. Και αυτή είναι χωρίς ενεργό μέτωπο και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 15 πυροσβέστες με έξι οχήματα και επτά άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Η Κεφαλονιά συνεχίζει να προβληματίζει, καθώς χθες το απόγευμα εκδηλώθηκαν τρεις πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα, στην περιοχή Καραβάδος και δύο πυρκαγιές στην περιοχή Τραπεζάκι, με διαφορά έξι λεπτών η μία από την άλλη.

Και οι πέντε πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη, χωρίς όμως ενεργό μέτωπο και αντιμετωπίζονται από τις χερσαίες δυνάμεις.

Ads

Οι άλλες δύο πυρκαγιές που είναι ακόμα «ανοιχτές» στο νησί, οι οποίες εκδηλώθηκαν στις 17-8-2017 στον Καραβάδο και στον Αλειμματά, είναι οριοθετημένες, χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά η γενική κατάσταση κρατάει στην Κεφαλονιά τις ενισχύσεις σε προσωπικό και μέσα, που έχουν πάει από τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πυρκαγιές, παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη όλες οι δυνάμεις στη βορειανατολική Αττική, όπου δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή φωτιά, καθώς ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων δεν έχει εξαλειφθεί, καθώς και στο Κρυόνερο Ηλείας.

Στη Ζάκυνθο οι πυρκαγιές είναι επίσης χωρίς ενεργό μέτωπο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν σε όλες τις πυρκαγιές του νησιού παραμένουν αμετάβλητες.

Τέλος, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν από χτες, οι πυρκαγιές στα Σιμωτάτα- Λουρδάτα Κεφαλονιάς, στην περιοχή των Αχαρνών Αττικής και στην περιοχή Μαρκόπουλο Μεσογαίας Αττικής.

Για τα αίτια των πυρκαγιών διενεργείται προανάκριση από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και από κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Για μια ακόμα φορά απευθύνεται από την Πυροσβεστική έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας «199», καθώς και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς (Δείκτης 3), για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Αργολίδας και τα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Ψαρά και Κύθηρα.

Τόσκας: Κανένα κράτος δεν μπορεί να επέμβει σε λιγότερο από 20 λεπτά σε δασική πυρκαγιά

«Η πρώτη κλήση έγινε στις 16:16 και τα δύο πρώτα οχήματα έφτασαν στις 16:35 ακριβώς. Το πρώτο ελικόπτερο απογειώθηκε στις 16:39 και το δεύτερο στις 17:06».
Αυτά τόνισε ο Νίκος Τόσκας απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Documento», αναφορικά με τον χρόνο αντίδρασης της κρατικής μηχανής στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

«Εάν θέλουμε αντίδραση σε χρόνο μικρότερο των 20 λεπτών, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για τα μέσα της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί κανένα κράτος δεν μπορεί να επέμβει σε χρόνο μικρότερο των είκοσι λεπτών σε δασική πυρκαγιά», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Τόσκας εξήγησε ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της χώρας είναι παλιά (κάποια του 1973 και κάποια του 2000) και ότι θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί παλιότερα, συμπληρώνοντας πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στα δύο χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης και μάλιστα σε συνθήκες αυστηρής λιτότητας». Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, «επισκευάσαμε, συντηρήσαμε και αξιοποιήσαμε τα 18 μικρά αεροσκάφη ‘αρχικής επίθεσης’ στη φωτιά, τα Πετζετέλ, τα οποία ήταν παρατημένα, απαξιωμένα και δεν χρησιμοποιούνταν. Επίσης πήραμε πρόσφατα από χορηγίες επιπλέον κάδους και αξιοποιήσαμε και στρατιωτικά ελικόπτερα».