Τέσσερις μήνες έχουν περάσει χωρίς την πλαστική σακούλα και τα αποτελέσματα κρίνονται ως εντυπωσιακά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα έσοδα από το περιβαλλοντικό τέλος που έχει επιβληθεί στη χρήση πλαστικής σακούλας έφτασαν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Ads

Εάν υπολογιστεί αυτό το ποσό με τα 3 λεπτά που είναι το τέλος, προκύπτει ότι έχουν πωληθεί πάνω από 80 εκατ. πλαστικές σακούλες προς τους καταναλωτές που δεν μερίμνησαν να ψωνίσουν έχοντας δική τους σακούλα. 

Το περιβαλλοντικό τέλος που επιβάλλεται στις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Το ποσό που συγκεντρώνεται αποτελεί δημόσιο έσοδο το οποίο εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στη συνέχεια αποδίδεται υπέρ του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) για τη χρηματοδότηση δράσεων προώθησης, δωρεάν διάθεσης στον καταναλωτή και εν γένει πριμοδότησης της επαναχρησιμοποιήσιμης σακούλας μεταφοράς και της βιοαποδομήσιμης και λιπασματοποιήσιμης πλαστικής σακούλας μεταφοράς. 

Παράλληλα και σε συνεργασία με τους δήμους ο ΕΟΑΝ θα υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Πάντως, το τελικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου από το περιβαλλοντικό τέλος, το οποίο καταβάλλουν όσοι αγοράζουν πλαστική σακούλα, θα γίνει και επισήμως γνωστό στα τέλη Μαΐου (και όχι στα τέλη Απριλίου όπως έπρεπε). 

Ads

Κι αυτό διότι προ ημερών, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε έναν μήνα παράταση για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης του τέλους πλαστικής σακούλας εμπορευμάτων ή προϊόντων. Οι υπόχρεοι (σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα κλπ), βάσει του νόμου, υποχρεούνται ανά τρίμηνο και έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα, στην απόδοση του τέλους με την υποβολή δήλωσης στην ΑΑΔΕ.

Το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς (πάχος τοιχώματος μικρότερο των 50 μικρών) προσδιορίζεται σήμερα στην τιμή των τριών λεπτών (προ ΦΠΑ) ανά τεμάχιο και από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα αυξηθεί στα επτά λεπτά. 

Ανάλογα με τα ποσοστά μείωσης της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας, οι υπουργοί Οικονομίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος με κοινή απόφασή τους, θα μπορούν να αναπροσαρμόζουν το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους.

Το 2020 αναμένεται να επανεξεταστεί η εφαρμογή της ισχύουσας τιμολόγησης και πιθανώς θα αποφασιστεί η πλήρης απαγόρευση της πλαστικής σακούλας.