Kατά τη διάρκεια της πρόσφατης διεθνούς κρίσης ένας πολύ μεγάλος αριθμός κρατών βρέθηκε στη δίνη μίας οικονομικής ύφεσης που προκάλεσε σημαντική μείωση στο ΑΕΠ τους.

Ads

Η επιστροφή του ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που πιστοποιούν την έξοδο των κρατών αυτών από την κρίση και την επιστροφή στην ‘κανονικότητα’, δηλαδή στην περίοδο όπου οι συνέπειες της ύφεσης έχουν, στο μεγαλύτερο βαθμό τους, αντιμετωπιστεί.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία για τη Γερμανία ήταν το 2011 και δεδομένου ότι η κορύφωση του ΑΕΠ της συνέβη το 2008, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης χρειάστηκε, μόλις, τρία χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα (εικόνα 1).

image

Ads

Οι χώρες της ευρωζώνης που χρειάστηκαν στήριξη δεν ήταν τόσο τυχερές και μέχρι στιγμής καμία από αυτές δεν έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πανεπιστημίου της Οξφόρδης , η πρώτη χώρα που θα δει το ΑΕΠ της να αυξάνεται πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα είναι η Ιρλανδία και αυτό θα συμβεί το 2015 σε διάστημα οκτώ ετών από τη χρονιά κορύφωσης του, το 2007 (εικόνα 2).

image

Στο δρόμο της Ιρλανδίας αναμένεται να ακολουθήσει η Ισπανία, με το ΑΕΠ της να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα το 2017,  εννέα χρόνια μετά την κορύφωση του η οποία έλαβε χώρα το 2008  (εικόνα 3) και έπονται η Πορτογαλία, το 2020, δώδεκα χρόνια από την κορύφωση του ΑΕΠ της (εικόνα 4), η Κύπρος το 2021, δεκατρία χρόνια από τη χρονιά κορύφωσης του ΑΕΠ της (εικόνα 5) και τέλος η Ελλάδα το 2026, δεκαεννέα χρόνια από τη χρονιά κορύφωσης του ΑΕΠ της (εικόνα 6).

image

image

image

image

Το διάστημα που θα χρειαστεί να περιμένει η Ελλάδα  προκειμένου να δει το ΑΕΠ  της να αυξάνεται πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα αποτελεί παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ παρόμοιο του οποίου δε μπορεί  βρεθεί διεθνώς στα τελευταία εκατό χρόνια.  Η  με ταχύτητα χελώνας προβλεπόμενη ανάρρωση του ΑΕΠ δείχνει ότι ο τρέχον οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και της Τρόικας απειλεί να κοστίσει  στην Ελλάδα όχι μία αλλά δύο χαμένες δεκαετίες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και στην περίπτωση της Αργεντινής η οποία δεν προχώρησε σε συντεταγμένη πτώχευση αλλά σε μονομερή κήρυξη χρεοστασίου στα τέλη του 2001, το διάστημα επιστροφής του ΑΕΠ της στα προ κρίσης επίπεδα ήταν τρία χρόνια μετά την πτώχευση και επτά χρόνια, αθροιστικά, μαζί με αυτά των Μνημονίων του ΔΝΤ.

image

Είναι, επίσης , σημαντικό να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη για επιστροφή του ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα το 2026 στηρίζεται στο βέλτιστο σενάριο με βάση το οποίο η χώρα θα πετύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα που εκτιμά η Τρόικα, με τις προβλέψεις της τελευταίας να έχουν αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξες στο 99% των περιπτώσεων τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ακόμη, η πρόβλεψη δε λαμβάνει υπόψη της την περίπτωση μίας νέας διεθνούς ή ευρωπαϊκής ύφεσης, ή μίας επιδείνωσης της κατάστασης στην Ελλάδα και γενικότερα  δε συμπεριλαμβάνει κανένα γεωπολιτικό ή οικονομικοπολιτικό ρίσκο μεγάλου βεληνεκούς.

Με άλλα λόγια δεν είναι σε καμία περίπτωση σίγουρο πως το 2026 θα είναι, πράγματι η χρονιά της επιστροφής του ελληνικού ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα και τίποτε δεν αποκλείει πως αυτό θα συμβεί ακόμη αργότερα.

*Ο Πάνος Παναγιώτου είναι χρηματιστηριακός αναλυτής -Διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών (www.ekta.gr)