Σκηνή Πρώτη: Τον Φεβρουάριο του 2021 η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς αυστηρού lockdown. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νέα δρακόντεια μέτρα. Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γινόταν μόνο με SMS και μόνο για μερικές ώρες.

Ads

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινούσε στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί. Είχε φυσικά ανασταλεί η εκπαίδευση στα σχολεία, η εστίαση ήταν κλειστή και τόσα άλλα που έχουμε ξεχάσει. Είτε γιατί έχουν τόσα συμβεί και άλλα τόσα κυβερνητικά μέτρα έχουν ανακοινωθεί, σε λιγότερο από ένα χρόνο. ‘Η επειδή η μνήμη του έθνους, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, συγκρίνεται πια με χρυσόψαρου.

Εν μέσω λοιπόν όλων αυτών των μέτρων, ο πρωθυπουργός της χώρας ταξίδευε στην Ικαρία, όπου συνέφαγε με δεκάδες άτομα στο σπίτι βουλευτή της ΝΔ, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης και παραβιάζοντας τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στους απλούς πολίτες.Ύστερα,  το όλο περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως στιγμιαία ανεμελιά.

Σκηνή Φλασμπάκ: ούτε τρεις μήνες πριν, τέλη Νοεμβρίου του 2020,  ο κ. Μητσοτάκης είχε μια ακόμη στιγμή ανεμελιάς. Στην Πάρνηθα εκείνη τη φορά, όπου και φωτογραφήθηκε, παρέα με τη σύζυγο του, με περαστικούς και ποδηλάτες. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο είχαν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις καθώς η χώρα ήταν σε αυστηρό lockdown με –προσοχή αυτό το σημείο γιατί θα επαναληφθεί–  περίπου 100 θύματα καθημερινά.

Ads

Στις φωτογραφίες, το πρωθυπουργικό ζεύγος φαίνεται να μην τηρεί τα επιβεβλημένα υγειονομικά μέτρα, όπως οι αποστάσεις, οι μάσκες ενώ φυσικά είχε παραβιάσει τον τότε περιορισμό στις μετακινήσεις.

image
image

Σκηνή Δεύτερη: Τέλος Ιουλίου του 2021, τρεις μέρες πριν ξεκινήσουν οι χωρίς προηγούμενο καταστροφικές πυρκαγιές, εν μέσω καύσωνα και σε συνθήκες «μπαρουταποθήκης» , όπως είπε εκ των υστέρων σε διάγγελμα του,  ο κ. Μητσοτάκης είχε αναρτήσει μια ξένοιαστη selfie φωτογραφία από παραλία της Κρήτης.

Η εικόνα έδωσε σήμα χαλαρότητας σε όλο τον μηχανισμό και την κυβέρνηση, ενώ θα έπρεπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να προειδοποιήσει και προσωπικά τους πολίτες για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε η χώρα. Σημειώνεται ότι υπήρχαν σοβαρές προειδοποιήσεις για τις ελλείψεις στην δασοπυρόσβεση, ενώ όταν ο κ. Μητσοτάκης τραβούσε selfie στην παραλία, μαίνονταν πυρκαγιές μεγάλης έκτασης στην Αχαία.

Σκηνή Τρίτη: Τέλη Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν για επερχόμενο τσουνάμι και ζητούν έκτακτα μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης αναχωρεί για διακοπές στα Ζαγοροχώρια. Σημειώνεται ότι τις ημέρες των πρωθυπουργικών διακοπών, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, ενώ κάποιες μέρες ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τους 100.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση παίρνει αντιφατικά ημίμετρα και όταν ο επικεφαλής της επιστρέφει στην Αθήνα για άλλο λόγο, την κηδεία Παπούλια, η κατάσταση με την πανδημία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Η επανάληψη των ίδιων λαθών από έναν πρωθυπουργό, από την αδυναμία πρόβλεψης μιας επερχόμενης δύσκολης κατάστασης μέχρι τα συνεχή λάθη ανεμελιάς και αδιαφορίας για τη δημόσια παραβίαση των κανόνων που ο ίδιος έχει επιβάλλει, είναι μεταπολιτευτικά πρωτοφανής. Μετά το 1974, η  ελληνική δεξιά κουβαλούσε πολλά κουσούρια, αλλά παρόμοια περιστατικά δεν είχαν σημειωθεί  -και δεν θα μπορούσαν- ούτε επί Καραμανλήδων της «λαϊκής δεξιάς», ούτε καν επί Σαμαρά. Υπήρχε κάποια φιλότιμο και κάποια έγνοια για την κοινωνία και τις αντιδράσεις της. Το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται:

  • O πρωθυπουργός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλέψιμες, αλλά δύσκολες καταστάσεις. Δεν τις αξιολογεί, δεν τον απασχολούν ή ψυχολογικά τις απωθεί. Σε αυτή την εκδοχή δεν κάνει για τη δουλειά.
  • Γνωρίζει τα προβλήματα, αλλά ιεραρχεί τις διακοπές του ή τις βόλτες στην Πάρνηθα. Σε αυτή την περίπτωση, γιατί δεν πάει μονίμως για διακοπές;
  • Είτε γνωρίζει είτε όχι τις υποχρεώσεις του, θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω των κανονισμών και των πολιτών, για τους οποίους δεν τού καίγεται καρφάκι. Συμπεριφέρεται ως ανεύθυνος άρχων, κάτι σαν αν-οριακό  πριγκιπόπουλο αλλά σε πολίτευμα πρωθυπουργικό-κεντρικής δημοκρατίας. Σε αυτή την εκδοχή, κάποιος πρέπει να του θυμίσει ότι δεν έχουμε βασιλεία, σε μία Ελλάδα όπου συχνά οι βασιλείς έφευγαν κακήν κακώς.