Με κατάρρευση κινδυνεύουν μια σειρά από προγράμματα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγοπαίδων επειδή το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης καθυστερεί επί πολλούς μήνες τις σχετικές πληρωμές, όπως καταγγέλλουν οι υπεύθυνες για το έργο οργανώσεις.

Ads

Σε επιστολή του προς το Ταμείο και άρα προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η οργάνωση Κοινωνικό ΕΚΑΒ καταγγέλλει πολύμηνες καθυστερήσεις, με τις προκαταβολές να δίδονται μήνες μετά το τέλος ολόκληρου του προγράμματος. «Οι συνέπειες βαραίνουν τα ίδια τα παιδιά αλλά και τους εργαζόμενους μας», λέει στο tvxs.gr ο πρόεδρος του ΔΣ του Κοινωνικού ΕΚΑΒ, Οδυσσέας Βουδούρης.

Η πρόοδος των τελευταίων ετών που κινδυνεύει να χαθεί

Η φιλοξενία των ασυνόδευτων προσφυγοπαίδων αναδείχθηκε ως μία από τις πιο σοβαρές πτυχές της προσφυγικής κρίσης της περιόδου 2015-2016. Υπολογίζεται ότι το 2017 υπήρχαν στη χώρα περί τους 5.000 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες ενώ οι θέσεις φιλοξενίας που πληρούσαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ήταν κάτω από 1.000.

Ads

Αν και κατηγορείται από τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών για παράνομες επαναπροωθήσεις και την απόφαση να θεωρεί ασφαλή χώρα την Τουρκία απορρίπτοντας έτσι διαδικαστικά χιλιάδες αιτήσεις ασύλου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως μερίμνησε για την φιλοξενία των ασυνόδευτων προσφύγων.

«Η Ελληνική πολιτεία, που στο παρελθόν είχε καταδικαστεί πολλάκις από Διεθνείς Οργανισμούς για την ανεπάρκεια φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, έχει πετύχει ένα σημαντικό έργο, διαθέτοντας πλέον κατάλληλες θέσεις για όλα τα προσφυγόπουλα στη χώρα μας. Πράγματι, σήμερα 1900 παιδιά στεγάζονται σε δομές μόνιμης φιλοξενίας», αναφέρει στην εισαγωγή της ανοιχτής επιστολής που έστειλε το Κοινωνικό ΕΚΑΒ προς τη Διαχειριστική Αρχή του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ).

Ωστόσο οι δομές αυτές διαχειρίζονται από ΜΚΟ και η λειτουργία τους εξαρτάται άμεσα από τα κονδύλια που περνούν μέσα από τα κανάλια της ελληνικής κυβέρνησης, παρόλο που προέρχονται κατά 75% από ευρωπαϊκούς πόρους. Το ΤΑΜΕ είναι ο φορέας του Δημοσίου που τελικά πρέπει να πληρώσει τις 25 οργανώσεις που «τρέχουν» τα αντίστοιχα έργα, με συνεχείς ολιγόμηνες ανανεώσεις. «Αυτό το έργο, για το οποίο μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι, σήμερα κινδυνεύει να καταρρεύσει», τονίζεται στην επιστολή.

«Η θέρμανση γίνεται πολυτέλεια»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης Κοινωνικό ΕΚΑΒ Οδυσσέα Βουδούρη, οι καθυστερήσεις στις καταβολές των ποσών έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2021 και πλέον φτάνουν μέχρι και το εξάμηνο. «Είναι χαρακτηριστικό ότι για έργο που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου λάβαμε την προκαταβολή πριν μερικές ημέρες, δηλαδή αρχές Απριλίου», λέει στο tvxs.gr. Μάλιστα η ανανέωση της συγκεκριμένης σύμβασης δεν έχει ολοκληρωθεί και η οργάνωση συνεχίζει να φροντίζει για τη φιλοξενία των προσφυγοπαίδων σε συνθήκες συμβατικού κενού. Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ υποστηρίζει ότι έχει λαμβάνειν από το ΤΑΜΕ το ποσό των 700.000 ευρώ.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σίτιση των παιδιών καταλήγει να εξασφαλίζεται χάρη στη γενναιοδωρία δωρητών, η θέρμανση γίνεται πολυτέλεια όταν οι προμηθευτές πετρελαίου μένουν απλήρωτοι κοκ», λέει η οργάνωση στην ανοιχτή επιστολή.

Η φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων περιλαμβάνει στέγαση, σίτιση, σχολική παρακολούθηση, δραστηριότητες, ψυχαγωγία και νομική υποστήριξη. «Ήδη έχουμε μειώσεις τις δραστηριότητες των παιδιών. Αν το πρόβλημα δεν λυθεί, θα βρεθούν σε κίνδυνο ακόμα και ζωτικές ανάγκες τους», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Προσθέτει πως λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης η οργάνωση αναγκάστηκε να διακόψει το πρόγραμμα των εποπτευόμενων διαμερισμάτων.

Μεγάλο το πρόβλημα και για τους εργαζόμενους

Στην επιστολή προς τη Διαχειριστική Αρχή του ΤΑΜΕ σημειώνεται ότι οι καθυστερήσεις στην καταβολή των ποσών έχει σοβαρές επιπτώσεις και στους εργαζόμενους των προγραμμάτων. «Χθες, παραδείγματος χάρη, είχαμε συνάντηση με την Α.Δ., κοινωνικό λειτουργό, που δουλεύει αρκετά χρόνια σε δομή φιλοξενίας. Άριστη επαγγελματίας, αγαπητή από τα παιδιά και τους συναδέλφους της, δοσμένη με την ψυχή της στη δουλειά της και πλήρως ικανοποιημένη απ’ αυτή. Μας ανακοίνωσε, δακρύζοντας, την παραίτησή της», σημειώνουν οι άνθρωποι της οργάνωσης.

«Οι υποχρεώσεις της, ενοίκιο, αποπληρωμή δανείου κλπ., δεν της επιτρέπουν πια να συνεχίσει απλήρωτη επί 4 μήνες… Είναι η πέμπτη παραίτηση που πλήττει τις δομές μας λόγω των καθυστερήσεων εκταμίευσης της Διαχειριστικής Αρχής», συμπληρώνουν. Ο κ. Βουδούρης μας μίλησε και για άλλον εργαζόμενο που του έγινε έξωση από το σπίτι του επειδή χρωστούσε ενοίκια.

Ποιός φταίει;

Ο κ. Βουδούρης αλλά και η επικεφαλής της οργάνωσης Μετάδραση, κα. Λώρα Παππα με την οποία επικοινωνήσαμε, αποδίδουν τις καθυστερήσεις στο διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής γραφειοκρατίας. «Αντί να υπάρχει εγρήγορση επικρατεί ο γραφειοκρατικός ζήλος», σημειώνει ο κ. Βουδούρης.

Στην επιστολή προς το ΤΑΜΕ το Κοινωνικό ΕΚΑΒ ζητά δύο πράγματα. Αφενός την κατάργηση των άσκοπων γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, αφετέρου σαφή ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα καταβολής των ποσών, προκειμένου η οργάνωση να μπορέσει να καταρτίσει ένα πλάνο ρευστότητας που θα έχει καλές πιθανότητες να τηρηθεί. «Για να διαχειριστούμε όμως τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων, σχετικά με την φροντίδα των παιδιών, την μισθοδοσία των εργαζόμενων, τους προμηθευτές κλπ., χρειαζόμαστε τον αξιόπιστο προσδιορισμό ενός νέου χρονοδιαγράμματος», λένε στην επιστολή.

Το υπουργείο Ανάπτυξης «δείχνει» η πλευρά Μηταράκη

Στην επιστολή του Κοινωνικού ΕΚΑΒ διαβάζουμε πως οι 25 οργανώσεις έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για τις καθυστερήσεις στις καταβολές, και πως η Διαχειριστική Αρχή του ΤΑΜΕ επικαλείται μεγάλο φόρτο εργασίας.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είπαν στο tvxs.gr ότι τα κονδύλια αυτά που είναι ευρωπαϊκά περνούν από το υπουργείο Ανάπτυξης πριν φτάσουν στα αρμόδια για το εκάστοτε αντικείμενο υπουργεία. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει καταθέσει την σχετική πρόταση στο υπουργείο του Άδωνι Γεωργιάδη και αναμένεται η έγκριση το συντομότερο δυνατό.