Με μια μαζική και δυναμική πορεία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου, με δεκάδες χιλιάδες κόσμου και ισχυρή αστυνομική παρουσία, με τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 να βρίσκεται στην κεφαλή της πορείας.

Ads

Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, και οι οποίοι κατευθύνθηκαν στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και πρόσφυγες από το καμπ της Ριτσώνας. 

Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα, η σημαία της εξέγερσης, την οποία κράτησαν και παιδιά, έφτασε μπροστά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αξίζει να σημεωθεί επίσης πως η πορεία δεν πέρασε μπροστά από τη Βουλή, διότι η πλατεία Συντάγματος ήταν αποκλεισμένη από κλούβες των ΜΑΤ, τα οποία μάλιστα κατέγραφαν την πορεία μέσω κάμερας, όπως κατήγγειλε η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη. Ενδεικτικό της μαζικότητας της πορείας είναι και το γεγονός πως, όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στο Χίλτον, η ουρά της δεν είχε φτάσει ακόμη στο Σύνταγμα. 

Ads

«Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», «Η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», «Αντίσταση για πάντα στον φασισμό» έγραφαν μεταξύ άλλων τα πανό.

Δημοσιογράφοι του tvxs.gr (Γιώργος Παναγάκης, Δημήτρης Μπαμπούλης) βρέθηκαν στην πορεία και μετέδωσαν τις εξελίξεις.

Η καταγγελία της δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφίες από το tvxs.gr: Δημήτρης Μπαμπούλης/ Γιώργος Παναγάκης

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Φωτογραφίες από την Eurokinissi

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Βίντεο