Στις 01:25 τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετά τη μαραθώνια συνάντηση κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε με σημασία ότι «πρέπει να ληφθεί η μία ή η άλλη πολιτική απόφαση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως το Eurogroup». Κορυφαίος δε, υπουργός της κυβέρνησης τόνιζε ότι «τα πράγματα είναι ζόρικα».

Ads

«Έχουν πλέον εξαντληθεί όλες οι τεχνικές προτάσεις» σημείωνε ο εν λόγω υπουργός προσθέτοντας ότι «είναι ζόρικα τα πράγματα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Το προσπαθούμε έως και τη Δευτέρα να κλείσουμε τη συμφωνία».

Από το υπουργείο Οικονομικών επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει διαφωνία για κάποιο δημοσιονομικό θέμα και ειδικά για το δημοσιονομικό κενό για το 2014. Σύμφωνα, πάντως, με τα στελέχη του υπουργείου, συνεχίζουν να παραμένουν οι ενστάσεις της τρόικας για το ύψος του «κοινωνικού μερίσματος» που θα διανεμηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα και το οποίο μέρισμα η τρόικα συναρτά τόσο με το ύψος, όσο και με τη βιωσιμότητα του πλεονάσματος.

Έτερος υπουργός καταδείκνυε ως επιπρόσθετα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων τα ζητήματα τριών ακόμη υπουργείων, και ειδικότερα του Διοικητικής Μεταρρύθμισης (διαθεσιμότητα – απολύσεις), του Υγείας (διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων) και του Εργασίας (αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς).

Ads

Μεταξύ άλλων η «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι αποφασισμένοι να πιέσουν αρκετά και δεν ικανοποιούνται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων, όπως θέλει η κυβέρνηση». Συμφωνία δεν υπάρχει για την διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την τιμή των βιβλίων ενώ η τρόικα πιέζει και για πρόσθετες αλλαγές σε φαρμακεία, μεταφορές και φόρους υπέρ τρίτων. Επιπλέον η τρόικα ζητά πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει για τριετή ελάχιστη διάρκεια των μισθωτηρίων.

Αναφορικά με τα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κορυφαίο στέλεχος ανέφερε ότι η τρόικα ζητεί να βρεθούν τα 4.000 άτομα που θα συμπληρώσουν τον κατάλογο με τα συνολικά 12.500 άτομα του δεύτερου γύρου της διαθεσιμότητας (έχει δοθεί παράταση έως τα τέλη Μαρτίου).

Κατέδειξε, δε, το υπ. Εσωτερικών ως την «πηγή» αυτών των διαθεσιμοτήτων, καθώς «λόγω περιορισμένου χρόνου, είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη δεξαμενή αυτήν τη στιγμή». «Εμμένουμε στις θέσεις μας. Δεν έχει κλείσει τίποτα, θα ξανασυναντηθούμε. Δύσκολα θα τελειώσουμε έως την Παρασκευή. Εάν σε εμάς που έχουμε πιο απλή δουλειά δεν κλείνουμε, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται με τα άλλα ζητήματα» τόνισε το εν λόγω στέλεχος.

Την Τρίτη αναμένεται να υπάρξουν νέες συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης, ενώ έως και την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Κυβερνητικοί παράγοντες ευελπιστούν ότι με το πέρας των συνολικών διαπραγματεύσεων θα υπάρξει μια «κατ’ αρχήν συμφωνία», βάσει της οποίας το Eurogroup της 10ης Μαρτίου θα λάβει πολιτική απόφαση για την έγκριση της δόσης. Εν συνεχεία, η δόση αναμένεται να εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.