Εμβάσματα χιλιάδων ευρώ, πολυτελή ακίνητα και αυτοκίνητα εντόπισε η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών που ερευνούν περισσότερες από 90 υποθέσεις πόθεν έσχες διευθυντικών στελεχών του υπουργείου.

Ads

 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου είχαν ελεγχθεί 93 «πόθεν έσχες» εκ των οποίων 44 σε προϊσταμένους οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Τμήματος Ελέγχου και 49 σε ελεγκτές – υπαλλήλους. Από την έρευνα προκύπτουν ακίνητα και εμβάσματα στο εξωτερικό που δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά τους.
 
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εντοπίστηκαν:

  • Εφοριακός για να καλύψει την αγορά πολυτελoύς αυτοκινήτου αξίας 161.000 ευρώ υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις συνολικού ύψους 227.000 ευρώ.
  • Στέλεχος εφορίας δεν δήλωσε την αγορά πολυτελούς κατοικίας με αποτέλεσμα να αναγκασθεί σε τροποποιητική δήλωση. Η σύζυγός του ελέγχεται για έμβασμα στο εξωτερικό ύψους 560.000 ευρώ.
  • Στέλεχος της Οικονομικής Επιθεώρησης υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα οκτώ από τα δέκα χρόνια που ελέγχεται, εμφανίζοντας εισοδήματα του συζύγου της (εργολάβου) πάνω από 600.000 για να δικαιολογήσει περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας, αλλά και έμβασμα στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ.
  • Σε υπάλληλο μεγάλης εφορίας των Αθηνών βρέθηκαν εμβάσματα ύψους 380.000 ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

 
Όπως αναφέρεται στο Βήμα, οι περισσότεροι από τους υπόλογους εφοριακούς επικαλούνται δωρεές, ανάλωση κεφαλαίου παλαιοτέρων ετών, δάνεια και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα εισοδήματά τους και σπεύδουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να καλύψουν τις αγορές που έκαναν ή τα εμβάσματα στο εξωτερικό.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά τον έλεγχο των τροποποιητικών δηλώσεων θα γίνει επανέλεγχος από άλλον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών και όπου διαπιστωθούν παραλείψεις σχετικές με τον έλεγχο θα επιβληθούν ποινές, κυρώσεις και απολύσεις.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με επιστολή του προς τους προέδρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, ζήτησε την κατά προτεραιότητα απάντηση των τραπεζών στα έγγραφα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, για τη χορήγηση στοιχείων των προσώπων που ελέγχονται, όποτε και αν αυτά υποβάλλονται.
 
Εντολή για έλεγχο και από τον Μητσοτάκη
 
Εντολή για έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι από το 2009 και μετά έστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην επιστολή του προς τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), Παρασκευά Νομικό, ο υπουργός ζήτησε την κατά προτεραιότητα εξέταση εκείνων των υπαλλήλων που ελέγχονται ήδη, ποινικά ή πειθαρχικά, για τυχόν έκνομες πράξεις και συμπεριφορές ή υπάρχουν ενδείξεις απόκτησης πόρων που δεν δικαιολογούνται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα.
 
Με αφορμή το συγκεκριμένο έλεγχο ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας προς το σύνολο της κοινωνίας, που από το υστέρημά της πολλές φορές συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι που επέλεξαν να στείλουν υψηλά χρηματικά ποσά σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού».
 
Όπως επισήμανε, «ο έλεγχος θα αποδείξει αν τα ποσά αυτά που μεταφέρθηκαν μπορούν να δικαιολογηθούν από την εν γένει περιουσιακή τους κατάσταση».
«Οι εποχές όπου ο καθένας μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει αναφορά σε κανένα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν οι πάντες», διεμήνυσε ο υπουργός.