Χωρίς να επιδιώκει «να αμφισβητήσει τις καλές προθέσεις», τα αποτελέσματα του έργου της τρόικας στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ήταν καταστροφικά, σύμφωνα με τον Ισπανό ευρωβουλευτή, Αλεχάντρο Θέρκας. Ο ευρωβουλευτής διακρίνει επιπτώσεις και σε επίπεδο θεσμών εντός της ΕΕ. Ο Θέρκας έχει συντάξει ένα ψήφισμα για τις κοινωνικές επιπτώσεις του έργου της τριμερούς, το οποίο θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Μαρτίου. Το ψήφισμα αναφέρεται στην απασχόληση, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την κοινωνική πρόνοια στις χώρες της ευρωζώνης όπου εφαρμόστηκαν μνημόνια.

Ads

 
Συγκεκριμένα την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ο Ισπανός ευρωβουλευτής σχολίασε ότι «σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του ΔΝΤ. Τα αποτελέσματα όμως ήταν καταστροφικά. Έχει καταρρεύσει το κοινωνικό κράτος και υπονομεύθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
Την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι οι οικονομικοί στόχοι δεν μπορούν να επιτυγχάνονται «με κάθε κόστος», ενώ φάνηκε πως σε όλη την διαδικασία εφαρμογής των προγραμμάτων προσαρμογής στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου «τα Όργανα της Ένωσης ήταν απόντα».
 
imageΠαράλληλα, ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να παίρνουν τις αποφάσεις τα κράτη – μέλη, αλλά οι λαοί της Ευρώπης. Έτσι, πρέπει να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που σημαίνει περισσότερος έλεγχος, και να μην αφήνουμε τα πάντα στους οικονομολόγους και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που προωθεί την κρατική αντίληψη και την ηγεμονία τριών-τεσσάρων ισχυρών κρατών».
 
Απαντώντας σε ερώτηση του tvxs.gr αναφορικά με την δυνατότητα ή μη αντιστροφής των καταστροφικών αποτελεσμάτων του έργου της τρόικας, ο Αλ. Θέρκας δήλωσε ότι «αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα απουσίας στην Ευρώπη. Έχουμε ένα κοινό νόμισμα, αλλά δεν έχουμε κοινή νομοθεσία. Στόχος μας τώρα θα πρέπει να είναι η οικοδόμηση της κοινής Ευρώπης, μια οικοδόμηση που δεν είχε ολοκληρωθεί και χρειάζεται πολύ δρόμο ακόμη».  
 
Ο ίδιος συμπεραίνει ότι η έλλειψη αυτής της οικοδόμησης ήταν που επέτρεψε την παρουσία του ΔΝΤ, που ήταν «ένας εξωτερικός παράγοντας. Η τρόικα δεν ήταν η Ευρώπη. Δεν ήταν ένα ευρωπαϊκό εργαλείο. Αλλά την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορούσε να αντιταχθεί σε αυτή. Για αυτό το λόγο μετά τις ευρωεκλογές θέλουμε ένα πιο ισχυρό ΕΚ, που θα προχωρήσει στην οικοδόμηση της Ευρώπης και δεν θα συμβάλλει στην καταστροφή της».