«Συστηματικά και αδιαλείπτως» για πάνω από δύο ώρες υπέβαλαν «σε βασανιστήρια» οι 15 σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας Σερρών τον βαριποινίτη Ιλί Καρέλι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η ανακρίτρια Σερρών Γεωργία Τουτουντζή. Από τα χτυπήματα αυτά επήλθε στο τέλος ο θάνατός του.
 

Ads

Στο κατηγορητήριο αναφέρονται ονομαστικά και οι 15 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Πρόκειται για 12 φύλακες, έναν αρχιφύλακα, έναν υπαρχιφύλακα και έναν υπάλληλο εξωτερικής φρουράς.

Προκειμένου να καταστήσουν ακόμη πιο επώδυνα τα χτυπήματά τους έριχναν νερό στον κρατούμενο, προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία του συναδέλφου τους, Γιώργο Τσιρώνη, στις φυλακές Μαλανδρίνου, σημειώνεται επίσης.

«Ενεργώντας όλοι από κοινού χτυπούσατε τον Ιλί Καρέλι με γροθιές, λακτίσματα και με τη χρήση τμήματος κλινοσκεπάσματος, διαμορφωμένου σε αυτοσχέδιο κοχλιότυπο βούρδουλα, μήκους περίπου 50 εκατοστών, σε διάφορα σημεία του σώματός του, στην πλάτη, στα πόδια, κυρίως στα πέλματα των ποδιών (φάλαγγα) και τις γαστροκνημίες (γάμπες), στους γλουτούς, το στήθος, την κοιλιακή χώρα και το κεφάλι, ρίχνοντάς του ταυτόχρονα νερό, ώστε τα χτυπήματα να καθίστανται πιο επώδυνα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο.

Ads

Οι περιγραφόμενες πράξεις βασανισμού τελέστηκαν, από τις 3.57 μ.μ. μέχρι τις 6.38 μ.μ., στον χώρο αναμονής των φυλακών Νιγρίτας -γνωστός στη γλώσσα των σωφρονιστικών υπαλλήλων ως «ψυγείο». Εκεί  οδηγήθηκε αρχικά ο Αλβανός βαρυποινίτης, μετά την άφιξή του στο κατάστημα κράτησης, μέχρι να ολοκληρωθούν κάποιες τεχνικές εργασίες στο κελί όπου επρόκειτο να κρατηθεί.

Αποτελέσματα των πράξεων αυτών, κατά το κατηγορητήριο, ήταν να προκληθούν στον παθόντα εκτεταμένες «θλαστικές εκχυμωτικές κακώσεις, ορισμένες εκ των οποίων ήταν δηλωτικές του θλόντος-μέσου οργάνου, το οποίο αφήνει σπειροειδή ευρήματα επί των μαλακών μορίων του σώματος, καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου με την πέριξ αυτού αιμορραγική διήθηση των μαλακών μορίων, το οποίο πιέζει την καρδιά κατά τις αναπνευστικές κινήσεις ή τις κινήσεις του σώματος».

Γύρω στις 6.38 μ.μ. οι φερόμενοι ως δράστες οδήγησαν τον Ιλί Καρέλι, υποβασταζόμενο στο διαμορφωμένο κελί, όπου παρέμεινε μόνος του,  βρεγμένο και εμφανέστατα ταλαιπωρημένο, χωρίς να μεριμνήσουν να εξετασθεί από γιατρό, επισημαίνεται στο κατηγορητήριο που συνέταξε η ανακρίτρια.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι το κάταγμα του στέρνου, σε συνδυασμό με τις πράξεις βασανισμού, «ήταν ικανό να επιφέρει, και τελικά επέφερε, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλί Καρέλι λίγες ώρες αργότερα, ήτοι μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 6.38 μ.μ. μέχρι τις 11.15 οπότε και διαπιστώθηκε ότι αυτός δεν ανέπνεε και ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Σερρών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του».

Για την υπόθεση έχουν κληθεί σε απολογία οκτώ σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να λογοδοτήσουν την ερχόμενη Τρίτη στην ανακρίτρια Σερρών. Οι υπόλοιποι επτά, από τους 15, αναμένεται, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, να λάβουν τα επόμενα 24ωρα κλήσεις προκειμένου κι αυτοί με τη σειρά τους να απολογηθούν στην ίδια ανακρίτρια.