Στα τρία σπάει τη ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή της η κυβέρνηση. Το σχέδιο του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει τη διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη». Στόχος είναι η πρώτη να πουληθεί έως το 2015 και ποσοστό της δεύτερης έως το 2016. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι το αργότερο έως το 2014 ιδιώτης διαχειριστής θα αναλάβει και τα δίκτυα της ΔΕΗ με χωριστή ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Ads

 
Η διάσπαση της ΔΕΗ αποφασίστηκε χθες με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και πρόκειται για την επικύρωση του σχεδίου της 15ης Μαΐου, που είχε δημοσιοποιήσει το ΥΠΕΚΑ, το οποίο είχε διαβιβαστεί κι εγκρίθηκε από την τρόικα.
 
Το σχέδιο προβλέπει την πώληση της ΔΕΗ σε τρία επίπεδα:
 
Α. Ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από τη ΔΕΗ (σήμερα 100% θυγατρική της).
 
Ουσιαστικά θα παραχωρηθεί η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή σε ιδιώτη και το Δημόσιο «θα εξασφαλίσει» καταστατική μειοψηφία.
 
Η διαδικασία θα γίνει σε δύο φάσεις: στην πρώτη, που προχωρά άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013, προβλέπεται είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ, με παράλληλα ανάληψη της διοίκησης από τον επενδυτή, ενώ στη δεύτερη προβλέπεται η συμβατική υποχρέωση απόκτησης από τον (προτιμητέο) επενδυτή επιπλέον ποσοστού, έως και το 51% του ΑΔΜΗΕ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το β’ τρίμηνο 2014.
 
Β. Δημιουργία καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού (ως προς στοιχεία ενεργητικού, ανθρώπινο δυναμικό, πελατειακή βάση), δηλαδή μιας «μικρής ΔΕΗ» με «προίκα» το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, πιθανόν του βέλτιστου δυνατού, κατ’ επιλογήν της Ε.Ε., για άμεση πώληση σε ιδιώτη.
 
Σε αυτό το 30% θα ληφθούν υπόψη η απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και η δημιουργία νέων, εφόσον υπάρχει τέτοια πιθανότητα, θα προβλέπεται αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της εμπορίας της ΔΕΗ, οπότε και το παραγωγικό μείγμα και η πελατειακή βάση της νέας εταιρείας θα αντικατοπτρίζουν, αναλογικά, τα αντίστοιχα τμήματα της ΔΕΗ, ενώ θα περιλαμβάνονται και τα «φθηνά» καύσιμα της ΔΕΗ, δηλαδή λιγνίτες και υδροηλεκτρικά, αλλά και μονάδες φυσικού αερίου.
 
Συνολικά η «μικρή ΔΕΗ» θα δεχθεί περίπου 1.400 MW μονάδων με καύσιμο λιγνίτη και πρόσβαση στα ορυχεία για τροφοδοσία τους, 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW δυναμικού φυσικού αερίου. Στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ» λόγο έχει και η Κομισιόν, καθώς θα γίνει διαβούλευση βάσει του καταλόγου παγίων της ΔΕΗ, που θα της επιδοθεί έως το τέλος του μήνα, ώστε να καταλήξει έως τέλος Ιουνίου 2013.
 
Η αποκρατικοποίηση της νέας εταιρείας θα γίνει μέσω ΔΕΗ με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο 2015.
 
Γ. Από την αποψιλωμένη ΔΕΗ, δηλαδή χωρίς τον ΑΔΜΗΕ και με 70% του παραγωγικού δυναμικού της, θα ιδιωτικοποιηθεί το 17% του μετοχικού της κεφαλαίου που κατέχει το Δημόσιο, «κατά προτίμηση μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή». Η διαδικασία θα γίνει μέσω ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος 2015 ή στο α’ τρίμηνο 2016.

ΣΥΡΙΖΑ: Κορυφαία πράξη ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου
 
Το σχέδιο της κυβέρνησης «προωθεί τη σαλαμοποίηση, διάλυση και εκποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ και αποτελεί κορυφαία πράξη ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας». Όπως αναφέρει με την απόφασή της η κυβέρνηση δρομολογεί τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) από τη μητρική ΔΕΗ και την πώληση σε ιδιώτη επενδυτή του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του.
 
«Βέβαια, η συνειδητή προσπάθεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την υποβάθμιση και απαξίωση της ΔΕΗ με τελικό σκοπό την ιδιωτικοποίησή της δεν είναι καινούρια. Θυμίζουμε τον επί χρόνια αποκλεισμό της από την κατασκευή νέων μονάδων, τις μονομερείς ρυθμίσεις εις βάρος της για να δημιουργηθεί «αγορά» ηλεκτρικής ενέργειας, τη μετατροπή της σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό με την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της, την εκχώρηση πολλών δραστηριοτήτων της σε αμφίβολης ποιότητας και υπέρογκου κόστους ιδιώτες εργολάβους, αλλά και την ασφυξία στην οποία την οδηγούν απαγορεύοντας τις προσλήψεις για την ανανέωση του προσωπικού που αποχωρεί», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση και συνεχίζει:
 
«Η διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας και απορρύθμισης του κλάδου αλλά και η ελληνική ως σήμερα εμπειρία στον ηλεκτρενεργειακό κλάδο δεν θα πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στα δημόσια οικονομικά, στις τσέπες των καταναλωτών αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
 
Η διάλυση και καταστροφή της ΔΕΗ θα επιδεινώσει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών καθώς και  την ενεργειακή φτώχεια, τη δυνατότητα δηλαδή για πρόσβαση της πλειοψηφίας των νοικοκυριών και όχι μόνο των πιο φτωχών στο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης θα επιτείνει την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων (μισθοί, συνθήκες εργασίας, συλλογικές συμβάσεις κλπ) αλλά και την καταστροφική πορεία της οικονομίας. Για να αναφερθούμε στο επίκαιρο θέμα της ΛΑΡΚΟ, τα όποια προβλήματα της δεν είναι άσχετα με την εφαρμοζόμενη τιμολογιακή πολιτική και το γεγονός πως χρεώνεται με τιμολόγια 30% ακριβότερα από αυτά που ισχύουν στην Ευρώπη.
 
Επιπλέον, η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες βασικές εθνικές υποδομές όπως είναι τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ δεν συνδέεται ασφαλώς με την αναπαραγωγή του σημερινού μοντέλου διοίκησης και λειτουργίας της επιχείρησης που συντηρεί και ενισχύει χρόνιες παθογένειες και διευκολύνει την προώθηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που λυμαίνονται τον κλάδο της ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και αγωνίζεται για ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας μιας ενιαίας, πλήρως καθετοποιημένης, δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού που, με όρους κοινωνικού και εργατικού ελέγχου, θα παίξει κεντρικό ρόλο στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενεργειακού σχεδιασμού και στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου μας για κοινωνικό-οικολογικό μετασχηματισμό του ενεργειακού μοντέλου.
 
Αυτό που είναι αναγκαίο για τη ΔΕΗ, αντί για τη διάλυση και το ξεπούλημά της, είναι η χάραξη ενός στρατηγικού πλάνου εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της. Απευθύνουμε λοιπόν προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση: δεν πρόκειται να αποδεχθούμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεσμευόμαστε ότι η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα αναγνωρίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ και θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
 
ΔΗΜΑΡ: Απαράδεκτο και επιζήμιο το σχέδιο για τη ΔΕΗ
 
Την αντίθεσή του στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας πως με τη σχετική απόφαση η κυβέρνηση δεσμεύεται σε απαράδεκτες και επιζήμιες πολιτικές».
 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε την Πέμπτη συνάντηση με το σωματείο της ΕΤΕ – ΔΕΗ, ο ΦώτηςΚουβέλης είπε ότι επικυρώθηκαν δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, ήδη από τον περασμένο Μάιο, ερήμην της συμφωνίας των τριών αρχηγών και των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού στις 6 Ιουλίου 2012.
 
«Αναφέρομαι συγκεκριμένα στη ρητή συμφωνία και δέσμευσή μας, όταν συγκροτήθηκε η κυβέρνηση. Είχαμε συμφωνήσει επί λέξει για: “… τη στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της ενέργειας με διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο…”», δήλωσε.
 
Ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως είχε διατυπώσει ευθέως τη διαφωνία του στην πώληση των δικτύων μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). «Δεν μου είναι δυνατόν να παρακολουθήσω τι είδους μεταρρύθμιση είναι αυτή στην οποία προχωράει η δικομματική κυβέρνηση με την πλήρη πώληση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η πράξη αυτή δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και δεν υπηρετεί το κοινό καλό των πολιτών», επισήμανε.

ΚΚΕ: Κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής
 

Ads

«Το κυβερνητικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, σύμφωνα με την «τρίτη ενεργειακή δέσμη της ΕΕ», αποτελεί κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με νέες αυξήσεις των τιμολογίων της λαϊκής κατανάλωσης, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων του κλάδου, στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων στο χώρο της ενέργειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
 
«Το ιδιωτικοποιημένο δίκτυο σημαίνει ότι τόσο η συντήρηση του, όσο και η επέκταση του θα γίνονται με γνώμονα το κέρδος και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών», τονίζει και προσθέτει:
 
«Η δημιουργία και ιδιωτικοποίηση μιας νέας «μικρής ΔΕΗ» στοχεύει στην διαχείριση του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων για την κυριαρχία στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη και την σχετική διαπάλη ΗΠΑ-Γερμανίας, δεν αφορά την προστασία των λαϊκών καταναλωτών».
 
«Ο μονόδρομος για τα λαϊκά δικαιώματα βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-μονοπωλίων. Με αφετηρία την πάλη για την ολοκληρωτική άρνηση των ιδιωτικοποιήσεων και την πολιτική της απελευθέρωσης που τις γεννά, να οργανώσουν την πάλη τους για τον μονόδρομο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών», καταλήγει το ΚΚΕ.