Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, με την Αριστερή Πλατφόρμα να διατυπώνει διαφωνίες και τη  σύνθεση του ευρωψοφοδελτίου.  

Ads

Η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε δύο τροπολογίες, η μία αφορούσε στην εκπόνηση και επεξεργασία ενός σχεδίου για έξοδο από το ευρώ, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν δεκτές, ενώ στην τοποθέτησή του ο Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για ανάγκη “ριζοσπαστικοποίησης” του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την ψηφοφορία για την ευρωδιακήρυξη η Πλατφόρμα ψήφισε λευκό. 

Ενστάσεις έχουν διατυπωθεί και για υποψηφίους συνεργαζόμενους , καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα υποψιάζεται άνοιγμα της ηγεσίας προς εξωκομματικούς και προσωπικότητες από το χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας.  Σύμφωνα με το “Βήμα” η Αριστερή Πλατφόρμα αντέδρασε στην υποψηφιότητα του κ. Γ. Βαρουφάκη, εκτός αν συμπεριλιφθεί στο ψηφοδέλτιο και ο οικονομολόγος κ. Κ. Λαπαβίτσας (ο οποίος τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη). Αντιδρά επίσης στην υποψηφιότητα του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, που είχε εκλεγεί το 2009 με το ΠΑΣΟΚ,

Επιφυλάξεις από την Αριστερή Πλατφόρμα εκφράστηκαν και για τις υποψηφιότητες των Στ. Κούλογλου και Κ. Τσουκαλά. Πρόταση έχει γίνει και στον Λάκη Λαζόπουλο. 

Ads

Αποφασίστηκε τελικώς να τεθούν προς ψήφιση οι παρακάτω  «συνεργαζόμενοι»:

  1. Νίκος Ξυδάκης (δημοσιογράφος)
  2. Γιάννης Μυλόπουλος (πρύτανης ΑΠΘ)
  3. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης (πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
  4. Αρχοντόπουλος Ακης ΕΥΑΘ _σκουριές
  5. Κωσνταντίνα Κούνεβα (συνδικαλίστρια)
  6. Στέλιος Κούλογλου (δημοσιογράφος)
  7. Αλεξάνδρα Χριστακάκη ( ΕΡΤ)
  8. Γιώργος Κατρούγκαλος (συνταγματολόγος)
  9. Κώστας Χρυσόγονος (συνταγματολόγος)
  10. Θέμης Κοτσιφάκης
  11. Σάββας Ρομπόλης (Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ)
  12. Δημήτρης Χριστόπουλος (καθηγητής στο Πάντειο)
  13. Δήμητρα Μανώλη (Καθαρίστρια -συνδικαλίστρια)
  14. Σατιχά Σουλεϊμάν 
  15. Μάνια Παπαδημητρίου (ηθοποιός)

Η ολοκλήρωση της συγκρότησης του ψηφοδελτίου αναμένεται να γίνει την προσεχή Τετάρτη.