Η κρίση στον χώρο των ΑΕΙ καταγράφεται και στις πρυτανικές εκλογές που διεξάγονται τον τελευταίο καιρό στα ιδρύματα με τον ρόλο των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων προκαλεί εντάσεις καθώς σε περιπτώσεις όπως καταγγέλθηκε ζητήθηκαν «πιστοποιητικά φρονημάτων» από τους υποψήφιους πρυτάνεις.

Ads

 
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, τα μέλη των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων ρώτησαν τους υποψήφιους πρυτάνεις διάφορα ερωτήματα όπως τα τρία ακόλουθα:
 

  • «Αν οι φοιτητές πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις εντός του Ιδρύματος εσείς τι θα κάνετε; Θα φωνάξετε την αστυνομία;»
  • «Γνωρίζουμε ότι έχετε τεθεί κατά της εφαρμογής του νόμου για τα ΑΕΙ. Εχετε ακόμα τις ίδιες απόψεις;»
  • «Μεταξύ των συνεργατών σας είναι και ορισμένοι που στάθηκαν ενάντια στον νόμο. Γιατί τους επιλέξατε;»

 
Όπως δήλωσαν οι πρυτάνεις τέτοια ερωτήματα αποτελούσαν το αποκλειστικό περιεχόμενο της συνέντευξης ενώπιων των Σ.Ι. «Αναζητούσαν το σωστό φρόνημα», σύμφωνα με τους ίδιους, που κατήγγειλαν ότι οι απορριφθέντες υποψήφιοι είχαν βαρύ κινηματικό ή πολιτικό βιογραφικό.
 
Στο ΑΠΘ, ο νυν αντιπρύτανης Γιάννης Παντής έθεσε θέμα νομιμότητας των διαδικασιών βάσει των οποίων «κόπηκε» αφενός επειδή δεν παρίστατο –ως προβλέπεται- ο πρύτανης και αφετέρου διότι η ψηφοφορία έγινε με ανορθόδοξο τρόπο. Ο έτερος υποψήφιος, Αν. Γιαννακουδάκης, επίσης απορριφθείς, κατέφυγε στο ΣτΕ.
 
Στο Πατρών, με ανοιχτή επιστολή στην κοινότητα, ακόμα ένας απορριφθείς, ο Βασίλης Αναστασόπουλος, κατήγγειλε τη διαδικασία εξέτασής του στο πλαίσιο της οποίας, εν ολίγοις, κλήθηκε να λογοδοτήσει για τη συνεργάτιδά του που «ήταν ενάντια στον νόμο».
 
Τέλος, μόλις χθες, ο πρώην αντιπρύτανης και νυν υποψήφιος στις εκλογές του ΕΜΠ, Μάκης Σπαθής, απέσυρε την υποψηφιότητά του μόλις κλήθηκε να εξεταστεί στο πλαίσιο προσωπικής συνέντευξης.
 
Τα ίδια όμως καταγγέλλει και με επιστολή του ο καθηγητής Παναγιώτης Μέγας, μέλους του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πατρών που παραιτήθηκε.
 
«Μόνο στη διαδικασία της επιλογής των υποψήφιων πρυτάνεων το Σ.Ι. έπαιξε αποφασιστικά τον ρόλο του. Πρότεινε δύο -αντί τρεις- υποψήφιους πρυτάνεις. Ένας απροκάλυπτος ευτελισμός θεσμών και κεκτημένων που με κόπο και αγώνες είχε αποκτήσει το πανεπιστήμιο. Το αυτοδιοίκητο και οι δημοκρατικές διαδικασίες ανάδειξης των οργάνων καταπατήθηκαν απροκάλυπτα. Το Σ.Ι. ή, για να κυριολεκτήσω, κάποια από τα εξωτερικά μέλη του εμφανίστηκαν αποφασισμένα να αγνοήσουν την άποψη του προέδρου και των εκλεγμένων εσωτερικών μελών για πρόκριση τριών υποψηφίων πρυτάνεων», αναφέρει στην επιστολή του.
 
«Θεωρώ ότι η απροσχημάτιστη αυτή απόφαση είχε ενδοπανεπιστημιακούς υποβολείς, οπαδούς αντι-ακαδημαϊκών αντιλήψεων και διαδρομών. Ο νόμος πλαίσιο αποδεικνύεται και από αυτό το γεγονός ότι δεν εξυπηρετεί την αυτοτέλεια, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αυτοδιοίκηση του συνεχώς υποχρηματοδοτούμενου δημόσιου πανεπιστημίου», πρόσθεσε.