Ομάδα πρακτόρων δρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, που επικαλείται στοιχεία από σχετική δικογραφία για τις υποκλοπές και από έφοδο σε «σπίτι κλειδί» στα νότια προάστια. Σύμφωνα με την εφημερίδα έχουν ήδη εντοπιστεί τέσσερα με πέντε πρόσωπα, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και φέρονται να δίνουν πληροφορίες σε ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Ads

Όπως αναφέρει το Βήμα, που επικαλείται δικαστικές πηγές, υπάρχουν ενδείξεις πως οι παρακολουθήσεις σε υψηλά πρόσωπα ξεκίνησαν μετά το καλοκαίρι του 2012. Κατά την έφοδο στο σπίτι των νοτίων προαστίων εντοπίστηκαν μηχανήματα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες χρησιμοποιούνταν για λήψη και διαβίβαση πληροφοριών στο εξωτερικό.

Μάλιστα όπως αναφέρεται φαίνεται πως στην Ελλάδα δεν δρα μόνο η CIA αλλά και αρκετές άλλες ξένες υπηρεσίες. Οι πληροφορίες ωστόσο δεν δίνονταν μόνο στις εν λόγω υπηρεσίες αλλά και σε επιχειρηματίες, με το αζημίωτο, οι οποίοι τις χρησιμοποιούσαν αναλόγως.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως το καλοκαίρι του 2012 στήθηκε λόμπι ώστε να επηρεαστούν οι αγορές υπέρ των εταιρειών που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Από τα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της, είχε μπλοκαριστεί η πώληση «φιλέτου» και η εκχώρησή του σε ξένες εταιρείες, το οποίο σήμερα έχει επικυρωθεί σε ελληνική εταιρεία.

Ads

Σύμφωνα με το Βήμα, μέρος των στοιχείων συγκεντρώθηκε από την παρακολούθηση τηλεφώνου πρώην διπλωμάτη, ενώ σε εξέλιξη είναι η έρευνα για πρόσωπα που πηγαινοέρχονται στην Ελλάδα για να κλείνουν δουλειές.

Ένας ακόμη εμπλεκόμενος στην υπόθεση φέρεται να είναι άτομο που είχε συνομιλίες με σύμβουλο ισχυρού πολιτικού παράγοντας, από τον οποίο εκμαιεύει πληροφορίες για τα ταξίδια του προϊστάμενού του ώστε να τις δώσει στη συνέχεια στο εξωτερικό και ειδικότερα σε ισραηλινές εταιρείες.

Ενδιαφέρον, επίσης, προκαλεί και η επικοινωνία εμπλεκόμενου με πρώην υποδιοικητή ξένης μυστικής υπηρεσίας. Εμφανίζονται να μοιράζουν με Κύπριοι επιχειρηματία ποσοστά σε νέα εταιρία που θα δημιουργούσαν. Τον είχαν πλευρίσει για να αγοράσει ένα από τα «φιλέτα» που εκχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ και υπόσχονταν να εκχωρήσουν το 80% των κατασκευών που πρόκειται να γίνουν στην Ελλάδα.

Ακόμη ένας εμπλεκόμενος φέρεται να επικοινωνεί με υποδιοικητή ξένης μυστικής υπηρεσίας, ώστε να μοιράσει με κύπριο επιχειρηματία ποσοστό σε υπό δημιουργία εταιρεία. Τον επιχειρηματία τον είχαν προσεγγίσει ώστε να αγοράσει εκτάσεις φιλέτο από το ΤΑΙΠΕΔ και του υπόσχονταν πως θα του εκχωρήσουν το 80% κατασκευών που θα γίνουν στην Ελλάδα.