Βήματα προς τα πίσω φαίνεται πως κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά το νομοσχέδιο για την ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο Σύμφωνο Διαβίωσης. Σε αυτή την κατεύθυνση ώθησαν οι αντιδράσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ την Τετάρτη ανακοίνωσε πως «θα αφορίσει» όποιον ψηφίσει σχετικό νομοσχέδιο.

Ads

 
Η προοπτική της ένταξης σχετικής τροπολογίας στο αντιρατιστικό νομοσχέδιο είχε συζητηθεί μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχετική πρόταση έχει καταθέσει και η ΔΗΜΑΡ. Την προηγούμενη Παρασκευή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στην Βουλή πρόταση νόμου αναφορικά με την ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο Σύμφωνο Διαβίωσης και σήμερα στις 18:30 πραγματοποιεί σχετική συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ.
 
Όπως, όμως, αναφέρουν Τα Νέα, «πλέον το θέμα της τροπολογίας φαίνεται να παγώνει, υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιδράσεων στη ΝΔ».
 
Για το ζήτημα, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και του υπουργού Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφευχθεί ένα βραχυκύκλωμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αντίστοιχο με εκείνο του περασμένου Απριλίου, όταν έγινε η πρώτη απόπειρα προώθησης αντιρατσιστικού νόμου.
 
Παρόλα αυτά, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι θα υπάρξει νομοσχέδιο με το οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, ώστε να υπάρξει και συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΔΑΔ πρόσφατα καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, καθώς και για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις. Το δικαστήριο υποχρεώνει επιπλέον το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει από 5.000 ευρώ στον καθένα από τους ενάγοντες, καθώς και τη δαπάνη για τα δικαστικά έξοδα.