Με εννέα σημεία απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο διάλογο για την κεντροαριστερά στον οποίο κάλεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την απαντητική του επιστολή θέτει το δικό του πολιτικό πλαίσιο ασκώντας παράλληλα κριτική στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη επειδή «ανέχτηκαν, αποδέχτηκαν ή ακόμα και στήριξαν την μνημονιακή πολιτική». Από την Ρώμη, δε, σχολίασε αναφερόμενος και στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, ότι «οι διαφορές στην κεντροαριστερά αποτελούν πολυτέλεια» την δεδομένη περίοδο.

Ads

 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, επιδιώκει την συγκρότηση ενός «νέου κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού εξουσίας δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι η λύση προς όφελος των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας μπορεί να προέλθει μόνο από μια πλατειά συσπείρωση που θα αντιμάχεται τον νεοφιλελευθερισμό, την λιτότητα και την μνημονιακή πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη» κάτι που αποδέχεται «την ανάγκη άμεσης ανατροπής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».
 
Στο πλαίσιο αυτό, το «προαπαιτούμενο» του ΣΥΡΙΖΑ για τον διάλογο είναι ένα πρόγραμμα αριστερής διεξόδου από την κρίση που οφείλει να περιλαμβάνει:

1. Την πλήρη απεμπλοκή από το καθεστώς των μνημονίων και της λιτότητας, το καθεστώς των 400 νόμων και των χιλιάδων υπουργικών αποφάσεων που διαλύουν την κοινωνία και επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο κεφαλαιακής συσσώρευσης πάνω στα συντρίμμια της εργασίας.
2. Την αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
3. Την εγκαθίδρυση ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 Ευρώ.
4. Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με την στήριξη παιδείας και υγείας και την αποτροπή της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος.
5. Τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κοινωνικά κριτήρια.
6. Την αναδιανομή του εισοδήματος με την καθιέρωση ενός ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος ανακατανομής των βαρών και με την ταυτόχρονη καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και φοροκλοπής του κεφαλαίου.
7. Την ενίσχυση της δημοκρατίας και την ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με στόχο την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία του κράτους, την καταπολέμηση της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την πάταξη του πελατειακού κράτους και των κομματικών μηχανισμών.
8. Την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα για την δίκαιη εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε κάθε αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό θεσμό.
9. Τέλος την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με ενίσχυση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων καθώς και την στήριξη μορφών κοινωνικής οικονομίας ώστε η ανάπτυξη να στηριχτεί στην αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία και όχι στα συντρίμμια θεσμών και εγγυήσεων.
 
Υπενθυμίζεται ότι από το ΠΑΣΟΚ, αν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι «η Ελιά είναι κεκτημένο του ΠΑΣΟΚ» – σχόλιο που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε ρήξη δεδομένου ότι πολλοί ήταν διστακτικοί προς το εγχείρημα τους προεκλογικούς μήνες εξαιτίας της προσπάθειας της Χαριλάου Τρικούπη να ηγηθεί – οι προσπάθειες φαίνεται ότι συνεχίζονται.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στον Φώτη Κουβέλη τον κάλεσε να τα βρουν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Οι συνταγματικοί θεσμοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προστατεύονται. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε έτοιμοι για μια πρώτη συνάντηση διαλόγου με όλους εκείνους που νιώθουν ότι η υπόθεση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, της κεντροαριστεράς, τους αφορά», έγραφε ο Ευ. Βενιζέλος.
 
Στο πλαίσιο αυτό εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθούν σε χώρο του Κοινοβουλίου την προσεχή Τρίτη. Στην αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ μετέχουν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Θ. Θεοχαρόπουλος, ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Δ. Αναγνωστάκης και το μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συνεργασίας Στ. Μανίκας. Eπικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Παναγιώτης Ρήγας.

Ακόμη ο Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, με τον οποίο συζήτησαν επίσης θέματα κεντροαριστεράς. 
 
Σημειώνεται ότι πριν στείλει ο Φ. Κουβέλης τις επιστολές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι – ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν αρνητικός – η ΔΗΜΑΡ είχε αναγκαστεί να περάσει από την Σκύλλα και την Χάρυβδη στο εσωτερικό της με κορυφαία στελέχη να ζητούν στροφή και άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα να υποστηρίζουν σθεναρά την στροφή προς την κεντροαριστερά, χωρίς να είναι αυτή «απαραίτητα η Ελιά του Βενιζέλου».
 
Η ΔΗΜΑΡ δεν βγήκε χωρίς πληγές καθώς υπήρξαν απομακρύνσεις, όπως η ανεξαρτητοποίηση του Βασίλη Οικονόμου και η απόφαση Κουβέλη να είναι εκτός και ο Γρηγόρης Ψαριανός – είχαν ταχθεί έντονα υπέρ του δεύτερου ρεύματος. 

Ads