Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για την αύξηση 5 λεπτών στα τσιγάρα, μέτρο αντικαθιστά το 25ευρω για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ. Την Παρασκευή συζητείται και το νομοσχέδιο για την αλλαγή του ρόλου του ΕΟΠΥΥ, από παρόχου υπηρεσιών υγείας σε αγοραστή. Εν τω μεταξύ η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο της αναφέρει πως η μη εφαρμογή του νόμου για το 25ευρω αποτελεί «σαφή οπισθοδρόμηση» στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ads

 
Το νομοσχέδιο για την αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ κατατίθεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για την αύξηση των 5 λεπτών αναφέρεται πως «από τον συνδυασμό των ρυθμίσεων εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει απώλεια εσόδων σε επίπεδο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθόσον η απώλεια περίπου 45 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ, από την κατάργηση του ποσού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, αναμένεται να υπερκαλυφθεί από την αύξηση του ΕΦΚ των βιομηχανοποιημένων καπνών κατά περίπου 48 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης του 2013».
 
Ωστόσο η Alpha Bank σε έκθεσή της αναφέρει πως η απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τελικά το νόμο που προέβλεπε την καταβολή 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία αποτελεί «σαφή οπισθοδρόμηση» στην εφαρμογή του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
 
Μεταξύ άλλων εκτιμάται από την Alpha Bank πως η επιβολή της αύξησης της φορολογίας των τσιγάρων, ως ισοδύναμου μέτρου, δεν πρόκειται να συμβάλει στην αναγκαία ενίσχυση των οικονομιών των κρατικών νοσοκομείων, αλλά ούτε και στη μείωση της διαφθοράς και της υπέρμετρης επιβάρυνσης των ασθενών.
 
«Η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχιστεί αν εκείνοι που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία (που δεν είναι οικονομικά αδύνατοι, που δεν είναι χρονίως πάσχοντες ή άτομα με ειδικές ανάγκες) δεν αναλάβουν να πληρώσουν ένα μικρό έστω μέρος αυτού του κόστους λειτουργίας», υποστηρίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank και συνεχίζουν:
 
«Επιπλέον, τα ελληνικά νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν έσοδα από προσφορά υπηρεσιών σε ξένους κατοίκους (ιατρικός τουρισμός), καθώς και από όποια άλλη πηγή έχουν δυνατότητα να κινητοποιήσουν, συμπληρώνοντας έτσι τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα αυξάνονται από εδώ και πέρα μόνο σε αναλογία με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας. Η κρατική δαπάνη για την υγεία δεν θα μπορεί να υπερβεί το 6,0% του ΑΕΠ της χώρας».
 
«Η απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τελικά τον νόμο για την πληρωμή νοσηλίου 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή ασθενούς σε νοσοκομείο του ΕΣΥ από 1.1.2014, αποτελεί σαφή οπισθοδρόμηση στην εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας
 
Η επιβολή, ως ισοδύναμου μέτρου, της αύξησης της φορολογίας των τσιγάρων κατά 5 λεπτά για κάθε ευρώ, αποτελεί σαφή υπεκφυγή αφού δεν πρόκειται να έχει καμιά συμβολή ούτε στην αναγκαία ενίσχυση των οικονομιών των κρατικών νοσοκομείων, ούτε και στην επίσης αναγκαία μείωση της διαφθοράς και της υπέρμετρης επιβάρυνσης των ασθενών που νοσηλεύονται στα κρατικά νοσοκομεία με αδιαφανείς και σε μεγάλο βαθμό αφορολόγητες πληρωμές», τονίζει η Alpha Bank.