Σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, το οποίο προβλέπει το διαχωρισμό της αστυνομίας σε τρεις αυτόνομους κλάδους: «Τάξης», «Ασφάλειας» και «Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων». Όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κλάδος «Ασφάλειας» θα οργανωθεί στα πρότυπα του FBI, ενώ από τις αλλαγές θα προκύψει μείωση των δομών κατά 43% στην ΕΛΑΣ. «Όλα τα είχαμε το FBI μας μάρανε», σχολιάζει στο tvxs.gr ο Δημήτρης Τσουκαλάς, υπεύθυνος του τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση 6.700 κενών οργανικών θέσεων αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων, «υπό τις εντολές της τρόικας». Σχετικά με τις αλλαγές επισημαίνει πως «ενισχύεται η αστυνομοκρατία έναντι της αστυνόμευσης».

Ads

 
Αλλαγές προβλέπονται και στην Πυροσβεστική, με τις δομές να μειώνονται κατά 30%, αλλά και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπου οι δομές θα μειωθούν κατά 36%. Η Πυροσβεστική γίνεται επιχειρησιακός βραχίονας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και θα χωρίζεται σε δύο κλάδους: Επιχειρήσεων και Υποστήριξης. Σημειώνεται πως οι προσλήψεις στην Πυροσβεστική θα γίνονται πλέον μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
 
Για την Ελληνική Αστυνομία το σχέδιο, το οποίο κατατέθηκε προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προβλέπει την αποδέσμευση του υπουργείου, που πλέον θα είναι ένας καθαρά πολιτικός οργανισμός. Συνδετικός κρίκος της πολιτικής ηγεσίας με την ηγεσία της αστυνομίας θα είναι η γενική διεύθυνση. Επίσης στο σχέδιο προβλέπει την κατάργηση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ με τη σημερινή του μορφή και την αντικατάστασή του με ένα επιτελείο που θα επιβλέπει τα τρία επιτελεία της  «Τάξης», «Ασφάλειας» και «Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων». Ειδικότερο το επιτελείο «Τάξης», θα έχει αρμοδιότητα σε θέματα γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας, το «Ασφάλειας», χειρίζεται θέματα δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, ενώ τέλος η αρμοδιότητα του επιτελείου «Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων» είναι «η συντονισμένη και αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης».
 
Σχετικά με την εκπαίδευση του προσωπικού, το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές και στις ακαδημίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Και οι δύο μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), χωρίς επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ θα είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του υπουργείου Παιδείας και θα λειτουργούν στα πρότυπα των ΑΕΙ, με τα οποία θα συνεργάζονται για κατάρτιση μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
 
Επιπλέον, ιδρύεται η Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα πιστοποιεί τους εθελοντές και θα εκπαιδεύει και επιμορφώνει δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και αιρετούς σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Η διάρθρωση του υπουργείου όπως προβλέπεται από το νέο σχέδιο:

  • Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού
  • Γενική Γραμματεία Δημοσίας Τάξεως,
  • Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,
  • Υπηρεσίες Διαχείρισης της Μετανάστευσης,
  • Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

 

Ads
 

Για «επανάσταση» μιλάει ο Δένδιας
 
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο «επανάσταση» στο θέμα της αστυνόμευσης, κάνοντας λόγο για «καινοτομίες και αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών» για «κατάργηση της γραφειοκρατίας και εξοικονόμηση δαπανών». Παράλληλα σημείωσε πως με την ψηφιοποίηση με βάση τη νέα τεχνολογία όλες οι υπηρεσίεςθα γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές.
Επιπλέον προανήγγειλε πως θα έρθει και δεύτερη φάση αναδιοργάνωσης με Προεδρικό Διάταγμα που θα αφορά σε αξιολόγηση προσωπικού, μεταθέσεις και αναδιοργάνωση περιφερειακών υπηρεσιών. Όπως είπε «το νομοσχέδιο φιλοδοξεί  να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της γενικής γραμματείας».
 
ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η μείωση δαπανών, επιδίωξη η κάλυψη ευθυνών
 
Όπως επισημαίνει στο tvxs.gr ο Δημήτρης Τσουκαλάς, υπεύθυνος του τομέα προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Δένδιας, υπό τις εντολές της τρόικας, «έσπευσε να ανακοινώσει την κατάργηση 6.700 θέσεων, ενώ παράλληλα το νομοσχέδιο που παρουσίασε εντείνει το χάσμα μεταξύ αστυνόμευσης και αστυνομοκρατίας». «Δημιουργούνται τρία επιτελεία όλα με βάση την καταστολή. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ενισχύει την αστυνομοκρατία έναντι της αστυνόμευσης», σημειώνει χαρακτηριστικά.
 
Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Τσουκαλάς με την δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνει αυτό που όφειλε να είχε κάνει ο υπουργός. «Θα καλέσουμε σε ανοικτή ακρόαση τους συνδικαλιστικούς φορείς των αστυνομικών και των πυροσβεστών, εξειδικευμένους επιστήμονες, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο φορέα, προκειμένου να καταλήξουμε σε μία λειτουργική πρόταση, την οποία θα αποδέχονται και αυτοί που θα την εφαρμόσουν, αλλά και οι πολίτες που θα είναι οι αποδέκτες των υπηρεσιών».
 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης «η ασφάλεια του πολίτη έρχεται σε δεύτερη μοίρα». «Για περισσότερο από ένα χρόνο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, εξαγγέλλει την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και κάθε φορά τα προσαρμόζει στις ανάγκες της επικαιρότητας, προσπαθώντας να καλύψει επικοινωνιακά τραγικά λάθη και ευθύνες», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
 
«Το προηγούμενο, δήθεν διαβουλευόμενο, σχέδιο νόμου είχε συναντήσει την αντίθεση του συνόλου του αστυνομικού προσωπικού. Σήμερα ενημέρωσε τους δημοσιογράφους -χωρίς να δώσει το σχέδιο νόμου- ότι η αναδιάρθρωση της αστυνομίας έγινε με το βλέμμα στραμμένο προς την τρομοκρατία και τις μεταλλάξεις της. Η δήλωση αυτή, εκτός από ομολογία και μετάθεση ευθυνών, αναδεικνύει την αντίληψη της κυβέρνησης ότι η ασφάλεια του πολίτη έρχεται σε δεύτερη μοίρα».
 
«Οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν διαλύσει τις επιχειρησιακές δομές των σωμάτων ασφαλείας και η λειτουργία τους στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στον επαγγελματισμό και το φιλότιμο του προσωπικού. Με αυτό το σχέδιο νόμου για την αστυνομία και την πυροσβεστική, πέραν του στόχου της περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών δαπανών και της υποβάθμισης των σωμάτων, επιχειρείται η κάλυψη των ευθυνών όσων προκάλεσαν αυτές τις αθεράπευτες πληγές».