Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ ότι θα επανεξετάσει το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ είναι «μια μικρή νίκη» αλλά όχι η «πλήρης λύση», δηλώνει στο tvxs.gr ο  Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΥΑΘ και μέλος του συντονιστικού πολιτών και φορέων «Sosτε το νερό». Το  γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε επίσημα ότι μεταφέρονται από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο οι μετοχές της εταιρείας ύδρευσης Θεσσαλονίκης, μπορεί να σημαίνει ότι «μελετούν άλλα σενάρια», μετά την απόφαση του ΣτΕ για το «φρένο» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Ads

Εξάλλου, οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μεταφοράς της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ, θα προχωρήσουν σε νέα προσφυγή, καθώς τον Ιούνιο η αίτηση τους απορρίφθηκε για νομικής φύσεως λόγους.

Ωστόσο, «εμείς περιμένουμε η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ που άνοιξε τον δρόμο και για τις άλλες εταιρίες ύδρευσης  και να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Αυτό δεν έγινε. Γι’ αυτό είμαι πολύ επιφυλακτικός σχετικά με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ», σημειώνει ο Γιώργος Αρχοντόπουλος.
 
Επισημαίνει ακόμη ότι «όταν εχθές κατά τη ετήσια γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ, ρώτησα γιατί δεν επιστρέφει το ΤΑΙΠΕΔ στο δημόσιο τις μετοχές της ΕΥΑΘ, διότι ξέρουν ότι εμείς προσφεύγουμε εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με εκείνο για την εταιρεία ύδρευσης Αττικής, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ απάντησε ότι για τυπικούς λόγους περιμένουν την εντολή του ΣτΕ».
 
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, «είναι πιθανό να μελετούν άλλα σενάρια, όπως να έχει το κράτος στην κατοχή του το 51% της ΕΥΑΘ και το 49% να έχει ο ιδιώτης μαζί όμως με τη διαχείριση (μάνατζμεντ). Δεν ξέρω πώς μπορούν να ερμηνεύσουν το σκεπτικό της απόφαση του ΣτΕ», συμπληρώνει.
 
Ως μέλος του «SOSτε το νερό» που είχε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του άτυπου δημοψηφίσματος της 18ης Μαίου -όταν το 98% των πολιτών τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ- εκτιμά ότι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση για προσωρινό «πάγωμα» της διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ. «Είναι το πολιτικό μήνυμα που έστειλε. Το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ στην ανακοίνωσή του για την ΕΥΑΘ επικαλέστηκε τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και φαντάζομαι εννοεί το δημοψήφισμα», επισημαίνει.

Σε ό, τι αφορά τις επόμενες κινήσεις τόσο των εργαζομένων της ΕΥΑΘ όσο και του SOSτε το Νερό, όπως αναφέρει ο κ. Αρχοντόπουλος, ήδη «στις 18 Ιουνίου κάναμε αίτηση αναίρεσης της ιδιωτικοποίησης προς τον υπουργό Οικονομικών, η οποία αν δεν απαντηθεί μέσα σε τρεις μήνες οδηγεί αυτόματα σε νέα προσφυγή στο ΣτΕ. Παράλληλα θα κάνουμε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ».

Ads

Οι μνηστήρες

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, σίγουρα δεν πρέπει να ικανοποίησε τους υποψήφιους αγοραστές του 51% της ΕΥΑΘ, τη γαλλικής εταιρείας Suez σε  και την ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης Mekorot.

Και οι δύο εταιρείες δεν έχουν την καλύτερη φήμη. «Για τη Σουέζ το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το Παρίσι όπου το νερό ιδιωτικοποιήθηκε σε ποσοστό 77% για 25 χρόνια. Όταν πέρασε ξανά στο δημόσιο το 2010, μέσα στον πρώτο χρόνο παρατηρήθηκε μείωση 8% στα τιμολόγια και περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ επιπλέον κέρδη. Αυτό νομίζω από μόνο του λέει πολλά», τονίζει ο  κ. Αρχοντόπουλος.
 
Όσο για την εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ Mekorot, αναφέρει ότι είναι χαρακτηριστικό πως «έχει την ευθύνη για το λεγόμενο “απαρτχάιντν του νερού” στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δίνει 70 λίτρα νερό την ημέρα στου Παλαιστινίους  και 300 λίτρα στους ισραηλινούς εποίκους».