Δεν θα αποκατασταθούν πλήρως οι μισθοί των ενστόλων στα επίπεδα του 2012, πριν δηλαδή τις περικοπές που υπέστησαν. Αντίθετα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκαταστήσει μόνο ένα μέρος τους ενώ οι ένστολοι αναμένεται να ειπσράξουν με περικοπές και τα αναδρομικά τους.

Ads

Σύμφωνα με τα «Νέα», στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως μια πλήρης αποκατάσταση των μισθών στα επίπεδα του 2012 θα κινδυνεύσει να «τινάξει στον αέρα» τον προϋπολογισμό, ενώ κυβερνητική πηγή έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει μια συνολική λύση για το πρόβλημα των ειδικών μισθολογίων, μέσω νέου μισθολογίου που θα τεθεί ενδεχομένως σε εφαρμογή από 1/1/2015.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να διαμορφώσει τους μισθούς του 2015 για τους ενστόλους σε επίπεδα υψηλότερα μεν από τα σημερινά, αλλά χαμηλότερα του Ιουλίου 2012.

Για αναδρομικά εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταβληθούν σε πέντε δόσεις, εκτός αν υπάρξει συμφωνία με τους ενστόλους για κούρεμα, οπότε η εκταμίευση ίσως γίνει γρηγορότερα.

Ads

Επιπλέον, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συμψηφίσει τα αναδρομικά όχι μόνο με το κοινωνικό μέρισμα που πήραν οι ένστολοι, εξοικονομώντας έτσι ένα ποσό 37,5 εκατ. ευρώ, αλλά και με το ξεπάγωμα των προαγωγών που είχε γίνει ειδικά για τους ενστόλους προκειμένου να αντισταθμίσει τις μειώσεις των ειδικών τους μισθολογίων.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των ενστόλων θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των μισθών τους. Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη αναφέρει, θα διεκδικήσουν την πλήρη επιστροφή των μισθών τους στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, ενώ είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν μόνο για την επιστροφή των αναδρομικών με κάποια καθυστέρηση που θα επεκτείνεται και στο 2015 και τον συμψηφισμό με το κοινωνικό επίδομα που πήραν όσοι ένστολοι είχαν μισθό κάτω από 1.500 ευρώ.