Το ζήτημα της προεδρικής εκλογής και το αν θα καταστεί δυνατό να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μονοπωλεί εκ νέου το πολιτικό ενδιαφέρον, με βουλευτές και στελέχη των κομμάτων να τοποθετούνται δημόσια επί του θέματος. Αφορμή στάθηκε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Καθημερινής που ανέφερε ότι στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να βρεθούν οι 180 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκρίνεται το όνομα του Φώτη Κουβέλη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι διχάζει την ήδη διχασμένη Αγίου Κωνσταντίνου.

Ads

 
Πρόωρη χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη τη συζήτηση κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έθεσε το ζήτημα με σκοπό να επισπεύσει τις εκλογές.

Πάντως, ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον Real Fm  πρότεινε να δεσμευθούν οι πολιτικές δυνάμεις μέχρι το τέλος του έτους. «Η σκέψη μου είναι ότι η αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει τελειώσει σε χρονικό σημείο ορατό μέσα στο 2014 και νομίζω ότι ο Νοέμβριος θα είναι το απώτατο όριο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι ξεκάθαρο ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, θεωρώ πως είναι άκρως απαραίτητο να μην επικρέμαται αυτή η εκκρεμότητα πάνω από τα κεφάλια όλων μας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου», ανέφερε επίσης. Για τον  πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι «κάτω από τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την κρισιμότητα της ιστορικής συγκυρίας ο Φώτης Κουβέλης θα μπορούσε να συγκεντρώσει την ευρεία πολιτική πλειοψηφία και να δώσει στη χώρα τη δημιουργική διέξοδο ασφάλειας και σταθερότητας αποφεύγοντας το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη».

Για ονοματολογία σε λάθος χρόνο έκανε λόγο από το Mega η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «πιστεύω ότι θα βρεθεί το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Όμως το πρόσωπο του Προέδρου πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα πρόσωπο που θα μπορεί να συγκεντρώσει 180 ψήφους». Ακόμη δήλωσε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να συμπορεύεται με δυνάμεις που δεν έχουν ευρωπαϊκή κατεύθυνση και έχουν στοιχεία λούμπεν. Πρέπει να εκφράσει έναν κόσμο που κινείται στο κέντρο και σήμερα δεν χει έκφραση».

Ads

Θετικός εμφανίστηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που μιλώντας στο ΒήμαFm έκανε λόγο για υπεύθυνο άτομο με ιστορία στην πολιτική.
 
Από την πλευρά του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, είπε ότι το πρώτο κόμμα της συμπολίτευσης δεν μπαίνει σε ονοματολογία και ότι «την κατάλληλη στιγμή θα φέρει στη Βουλή έναν υποψήφιο με υπερκομματικά χαρακτηριστικά». Έκλεισε όμως το μάτι στον Φ. Κουβέλη λέγοντας ότι πρόκειται για αξιόλογο και σοβαρό άνθρωπο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» ΠτΔ από την παρούσα Βουλή
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του στην RealNews κάλεσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μην συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. «Εμείς δεν πρόκειται ποτέ και σε καμία περίπτωση να υποκύψουμε σε εκβιασμούς και τρομοκρατικά διλλήματα και να βάλουμε την υπογραφή μας σε λεόντειες συμφωνίες και μνημόνια εξανδραποδισμού και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού εν ονόματι δήθεν της σωτηρίας του», είπε τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προτείνει πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς «συναινέσεις μπορούν και πρέπει να διαμορφωθούν γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου αφού εκφραστεί ο λαός».

Και ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε στο Mega ότι η παρούσα Βουλή δεν έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Συνδυασμένη επικοινωνιακή πολιτική ώστε να συγκαλυφθούν τα πραγματικά προβλήματα του λαού χαρακτήρισε τα περί υποψηφιότητας του Κουβέλη, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας “στο Κόκκινο”. Ο Δ. Βίτσας επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα στηρίξει κανέναν για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ και κάλεσε τους βουλευτές που θέλουν να αλλάξει η κατάσταση να πράξουν το ίδιο.
 
«Η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι το όνομα του κ. Κουβέλη για να εισπράξει αντιδράσεις και όχι γιατί πιστεύει στην περίπτωση του κ. Κουβέλη», δήλωσε  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε εμμονή στο όνομα του Προέδρου, αλλά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να φύγει αυτή η κυβέρνηση», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διχασμένη ξανά η ΔΗΜΑΡ

Την ίδια ώρα, η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται διχασμένη. Στο περιβάλλον του Φώτη Κουβέλη αιφνιδιάστηκαν, ωστόσο, ο βουλευτής του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, που στην διαφωνία για την πολιτική κατεύθυνση της ΔΗΜΑΡ, είχε ταχθεί υπέρ της στροφής προς την κεντροαριστέρα, είπε σήμερα μιλώντας στο Mega πως ο Φ. Κουβέλης θα ήταν ένας πάρα πολύ καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι «είναι ο άνθρωπος που μπορεί να είναι η αναφορά και η συναίνεση της πλειοψηφίας στη Βουλή», σημειώνοντας πάντως ότι το «θα πρέπει να δούμε το θέμα στην ώρα του».

Διαβάστε επίσης: Εκθέτοντας τον Φώτη Κουβέλη

«Πρώτον, έχουμε ένα εξάμηνο μπροστά μας μέχρι και την τυπική διαδικασία εκλογής Προέδρου. Δεύτερον, έχει σημασία το κλίμα. Μέσα σε ένα κλίμα θετικότερων διεργασιών μπορεί κάποιος να δει και μία τέτοια εκλογή του Προέδρου», εξήγησε ο Σπ. Λυκούδης και πρόσθεσε ότι «τώρα αν με ρωτήσετε εμένα προσωπικά θα σας έλεγα ότι εδώ και μήνες έχω υποστηρίξει την άποψη καταρχήν ότι έχει όλες τις δυνατότητες η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, έχει όλες τις δυνατότητες να δημιουργήσει συναινέσεις ανάμεσα στα κόμματα για να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας και δεύτερον εγώ θα επιθυμούσα και προσωπικά και πολιτικά θεωρώντας ότι θα είναι ένας πάρα πολύ καλός Πρόεδρος, να είναι Πρόεδρος ο Φώτης Κουβέλης».

Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής, Γιάννης Πανούσηςπου είχε ταχθεί υπέρ της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας “στο Κόκκινο”, τόνισε την διαφωνία του με μια τέτοια υποψηφιότητα. Σημείωσε ότι αφενός δεν θα στηρίξει αυτή την υποψηφιότητα γιατί θα δώσει παράταση ζωής στην κυβέρνηση, ενώ αφετέρου προειδοποίησε για τραγελαφικές καταστάσεις στο Κοινοβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράφει τα νομοσχέδια και οι βουλευτές του κόμματός του να τα καταψηφίζουν. 

Σε κεντρικό επίπεδο, η Αγίου Κωνσταντίνου επανέλαβε τη θέση ότι το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να κριθεί την κατάλληλη στιγμή βάσει και του πολιτικού κλίματος της εποχής. Όπως αναφέρει το Έθνος της Δευτέρας, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε βολιδοσκόπηση για το πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ή από τη Χαριλάου Τρικούπη.
 
Εξάλλου, άκαιρη χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι πλήττει τον θεσμό και θέτει τη χώρα σε πρόωρη προεκλογική περίοδο. «Προφανώς υπάρχουν σκέψεις στα επιτελεία των άλλων δύο κομμάτων. Αυτό από τη μία πλευρά είναι μεν τιμητικό και για τον Φώτη Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά, πλην όμως αυτή την περίοδο που η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να βρει το βηματισμό της και να επανακάμψει στην πολιτική σκηνή κάθε τέτοια σκέψη και πρωτοβουλία ουσιαστικά ζημιώνει όχι μόνο το πολιτικό σύστημα, τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και την ίδια τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.