Δικαστικά θα κινηθούν εναντίον της ΔΕΗ είναι οι τρεις γιοι της 56χρονης τετραπληγικής από τα Χανιά, η οποία έχασε τη ζωή της όταν η Επιχείρηση της έκοψε το ρεύμα κι ενώ βρισκόταν σε τριπλή μηχανική υποστήριξη. Κηδεύτηκε στις 16.00 το μεσημέρι. Χθες υπό τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης και υπό τα ειρωνικά χειροκροτήματα γειτόνων, συνεργείο της ΔΕΗ επανασύνδεσε το ρεύμα στο σπίτι της εκλειπούσας Ευτυχίας Ποποδάκη. Η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα με επιστολή της προς τον πρόεδρο της εταιρείας Αρθούρο Ζερβό, ζήτησε να ενσωματωθεί σε εμφανές σημείο στο λογαριασμό της ΔΕΗ ο αριθμός εξυπηρέτησης για την ένταξη στο μητρώο Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία ατόμων που χρήζουν μηχανικής προστασίας.

Ads

 
Οι γιοι της μιλούν για «εγκληματική ενέργεια», τονίζοντας ότι η ΔΕΗ είχε ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας της μητέρας τους από το 2004. Ένας εκ των γιων της ο Ανδρέας Ποποδάκης, μιλώντας στο «Έθνος» υποστήριξε ότι η ΔΕΗ γνώριζε πολύ καλά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε η μητέρα του.
 
Εξηγεί ότι όταν το 2004 η μητέρα του πήρε εξιτήριο από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων, από το νοσοκομείο εστάλη έγγραφο στη ΔΕΗ στο οποίο ενημέρωνε για την κατάσταση της υγείας της ασθενούς και την απόλυτη ανάγκη μηχανικής υποστήριξης. Επιπλέον αναφέρει ότι όταν το 2007 στο πλαίσιο εργασιών ανέγερσης παρακείμενης πολυκατοικίας απαιτήθηκε η μετακίνηση ενός στύλου και διεκόπη η ηλεκτροδότηση του σπιτιού, «η ΔΕΗ είχε τότε υποχρεώσει τον εργολάβο να διαθέσει στο σπίτι της μητέρας μου γεννήτρια, προκειμένου να μη μείνει χωρίς ρεύμα και υπάρξει πρόβλημα με τα μηχανήματα».
 
«Νιώθω οργή και πικρία για τον άδικο χαμό της μητέρας μου, η οποία ταλαιπωρήθηκε πολύ στη ζωή της μέχρι το τέλος (…). Ήρθαν και έκοψαν το ρεύμα χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια προειδοποίηση. Αν το γνωρίζαμε θα κάναμε τα πάντα για να το αποτρέψουμε. Θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας, να ενημερώσουν τη γειτονιά ότι κόβουν το ρεύμα ώστε να τρέξουμε να βάλουμε σε λειτουργία τη γεννήτρια. Δεν άκουσαν το συναγερμό που χτυπάει από το μηχάνημά της κάθε φορά που κόβεται το ρεύμα;» κατέληξε.
 
Αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η νεκροψία στη σορό της άτυχης γυναίκας, με τον ιατροδικαστή να σημειώνει ότι ακόμη δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου της. Αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων και θα ακολουθήσει μακρά έρευνα από ειδικούς πραγματογνώμονες.
 
Η ΔΕΗ που υποστήριξε ότι δεν είχε ενημερωθεί για το περιστατικό ανακοίνωσε ότι έχει συσταθεί Επιτροπή Διοικητικής Προανάκρισης για την πλήρη καταγραφή της υπόθεσης, αξιολόγηση των συμβάντων και των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Τι δηλώνει εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ
 
«Τραγικό γεγονός που δεν μας τιμά ούτε σαν εταιρεία ούτε σαν κοινωνία» χαρακτήρισε τον άδικο θάνατο της 56χρονης γυναίκας στα Χανιά, εξαιτίας της διακοπής του ρεύματος, ο Παντελής Καραλευθέρης μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, αποδίδοντας ευθύνη και στον εργολάβο.
 
«Είναι ένα ατυχέστατο γεγονός και είναι πολύ δύσκολο και μόνο να σκέφτεσαι ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κυριολεκτικά για 100 ευρώ» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παντελής Καραλευθέρης και υποστηρίζει ότι το περιστατικό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν «τη σχέση των διακοπών και του ελέγχου του δίκτυο είχαν οι μόνιμοι υπάλληλοι της ΔΕΗ οι οποίοι γνωρίζουν, ο καθένας στον τόπο του, τους πελάτες με τους οποίους συναλλάσσεται η εταιρεία. Δυστυχώς η υπαγωγή των διακοπών στους εργολάβους επιφέρει τέτοια αποτελέσματα. Διότι οι εργολάβοι οι οποίοι αναλαμβάνουν εποχικά το έργο δεν έχουν προσωπική επαφή με τον κόσμο και έχουν και όφελος να διακόπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο».