Το «φρέσκο γάλα» δεν θα είναι πέντε ημερών, αλλά μέχρι δέκα ημερών. Στην αλλαγή της κατηγορίας του φρέσκου γάλακτος ώστε να διαρκεί από πέντε, σήμερα, σε δέκα ημέρες, οδηγείται η κυβέρνηση μετά τις πιέσεις τρόικας και ΟΟΣΑ.

Ads

 
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο Ανάπτυξης, παρά τις αντιδράσεις των Ελλήνων παραγωγών και την αντίθετη άποψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το υπουργείο Ανάπτυξης κινείται προς την καθιέρωση της νέας κατηγορίας για γάλα που θα διαρκεί περίπου δέκα ημέρες, επικαλούμενο το χρονικό όριο για την καταλληλότητα του γάλακτος από τη διαδικασία παστερίωσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.
 
Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο υπουργός αναπληρωτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, θα πρόκειται για γάλα υψηλής παστερίωσης, που θα έχει υποστεί κατεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
 
Η αλλαγή τοποθετεί το γάλα υψηλής παστερίωσης δέκα ή περισσότερων ημερών, στην ίδια κατηγορία με το φρέσκο γάλα πέντε ημερών που έχει παστεριωθεί στη μικρότερη δυνατή θερμοκρασία των 71,7 βαθμών Κελσίου, ώστε να μπορεί να διαρκέσει μέχρι και πέντε ημέρες.
 
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για φρέσκο γάλα μιας – δυο ημερών είχε μικρή διάρκεια ζωής και αποσύρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ που αναφέρουν ότι πως δεν θα επιτραπεί η κυκλοφορία του.