Με σύλληψη απειλούνται όσοι στήσουν κάλπες ή αξιοποιήσουν εκλογικούς καταλόγους για το δημοψήφισμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έγγραφο του Εισαγγελέα. Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγο μετά το «φρένο» που έβαλε το υπουργείο Εσωτερικών στη διεξαγωγή του αυριανού δημοψηφίσματος με την εγκύκλιο του Γιάννη Μιχελάκη. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του προεδρείου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και εκπροσώπων του συντονιστικού φορέα «SOSτε το νερό», τονίστηκε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονιά. Καταδικάζουν τις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.

Ads

Οι εφορευτικές επιτροπές δεν θα στηθούν στα προαύλια των εκλογικών τμημάτων αλλά έξω από αυτά, ενώ δεν θα υπάρχου επίσημοι εκλογικοί κατάλογοι αλλά λίστες πολιτών που ήδη καταρτίζονται με ευθύνη των Δήμων και θα διανεμηθούν στις εφορευτικές επιτροπές.

Οι Δήμαρχοι της Κ. Μακεδονίας εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους για την εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών, με την οποία ουσιαστικά επιχειρεί να καταστήσει παράνομο το δημοψήφισμα. 

«Κατάπτυστη και εξαιρετικά προσβλητική» χαρακτήρισε την επιστολή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Οι δήμοι δεν είναι κάποιοι. Θα μπορούσε να κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης και να βάλει κάλπες μέσα στα εκλογικά κέντρα. Αντιθέτως, δυσκολεύει τα πράγματα. Γιατί; Φοβάται να ακούσει την άποψη του κόσμου για την ΕΥΑΘ;», αναρωτήθηκε. 

Ads

Τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία και μακριά από τα ευρωπαϊκά στάνταρντ χαρακτήρισαν την απόφαση του υπουργού εσωτερικών οι εκπρόσωποι 28 παρατηρητών από την Ευρώπη, οι οποίοι βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη για να υποστηρίξουν το δημοψήφισμα.

«Η παρέμβαση που έγινε από τον υπουργό εσωτερικών έτσι ώστε να προκληθούν εμπόδια και προβλήματα στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Από το πρωί είμαστε στα δικαστήρια και συμφωνήσαμε με τους αρμόδιους και τους εφόρους των εκλογών για τη Θεσσαλονίκη να μεταφερθούν οι κάλπες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης. Η απόφαση των διοργανωτών προκειμένου να υπερκεράσουν αυτό το εμπόδιο είναι να στηθούν οι κάλπες έξω από τα εκλογικά κέντρα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. 

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, με έγγραφό του ο Εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να μεριμνήσει έτσι ώστε δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ να προχωρούν σε σύλληψη όσων στήσουν κάλπες ή αξιοποιήσουν εκλογικούς καταλόγους για το δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Όπως αναφέρει στην παραγγελία του, «βάσει του π.δ. 26/2012, πρόκειται για αυτόφωρο αδίκημα και σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα αστυνομικά όργανα θα πρέπει να σχηματίζεται άμεσα δικογραφία και να διαβιβάζεται στην εισαγγελία».

image

Ο υπουργός Εσωτερικών στην επιστολή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει:

«Περιήλθαν στην υπηρεσία μας καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες την Κυριακή 18 Μαϊου, ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για δημοτικές και περιφερειακές αρχές σε κάποιους δήμους της χώρα κάποιοι προτίθενται να στήσουν παράνομα κάλπες εντός σχολικών συγκροτημάτων στα οποία θα διεξάγονται οι εκλογές, προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίζουν για θέματα άσχετα με την επίσημη και νομοθετικά προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία».

«Παρακαλείστε να μεριμνήσετε για την ενημέρωση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής όσο και των εφόρων αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής προκειμένου να διεξαχθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας», καταλήγει το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύει επίσης το alterthess.gr.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, στη συνέχεια, απέστειλε την επιστολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία την κοινοποίησε στους 6 Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. 

image

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής καλεί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ),  μετά από αποφάσεις των 11 δημοτικών συμβουλίων των δήμων που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ, και γίνεται με την εποπτεία της καμπάνιας «SOSτε το νερό». Επίσης, το εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο, εκπρόσωποι του οποίου θα βρίσκονται στην κεντρική εφορευτική επιτροπή που θα λειτουργεί σε κάθε δήμο. Τη διαδικασία θα παρακολουθούν και Ευρωπαίοι παρατηρητές, ενώ μεγάλη είναι και η συμμετοχή εθελοντών.

Έντονες αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων

«Από το πρωί, σήμερα, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας συντονισμένης προσπάθειας από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κ. Μιχελάκη να ματαιωθεί το από καιρό προγραμματισμένο δημοψήφισμα  “υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη”, δηλαδή του νερού», δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας.

«Με εγκυκλίους, εισαγγελικές παρεμβάσεις και απειλές ενορχηστρώνουν την παρεμπόδιση του δημοψηφίσματος που οργανώνουν η πρωτοβουλία SOSτε το νερό και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης αύριο παράλληλα με τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών», πρόσθεσε. Επίσης, τόνισε ότι «η αντιδημοκρατική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά επιθυμεί την απαγόρευση του δημοψηφίσματος, ενώ μια δημοκρατική κυβέρνηση θα διευκόλυνε την έκφραση της θέλησης του λαού».

«Είμαστε σίγουροι πως ο λαός της Θεσσαλονίκης με τη μαζική του συμμετοχή αύριο θα ματαιώσει τα σχέδιά της και θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του νερού», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και η περιφερειακή παράταξη της Κεντρικής Μακεδονίας “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” μαζί με τις υπόλοιπες δημοτικές κινήσεις της πόλης που υποστηρίζουμε, θα υπερασπιστούν και θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το δημοψήφισμα, την ίδια τη δημοκρατία. Είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δε θα αφήσει κανένα περιθώριο υλοποίησης του σχεδίου καταστροφής που απεργάζεται η κυβέρνηση».

Τέλος, κάλεσε «την κυβέρνηση να πάρει πίσω απειλές και μεθοδεύσεις που δηλητηριάζουν το προεκλογικό κλίμα. Σε κάθε περίπτωση ο λαός μας με τη ψήφο του θα φροντίσει ώστε οι σημερινές αντιδημοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης Σαμαρά να είναι από τις τελευταίες», 

Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη προδίδει πανικό», προσθέτοντας πως «οι μεθοδεύσεις του υπουργείου Εσωτερικών δεν μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση της βούλησης των πολιτών. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν πωλείται, δεν ιδιωτικοποιείται».

«Η κυβερνητική απόπειρα παρεμπόδισης του δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση ή όχι του νερού συνιστά καθαρή προσπάθεια μιας φοβισμένης συγκυβέρνησης να φιμώσει το λαό της πόλης», αναφέρει από την πλευρά του το Δίκτυο Σοσιαλιστών.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «Φοβούνται τη φωνή του λαού γιατί γνωρίζουν ότι θα πει με τη συμμετοχή του και με την ψήφο του καθαρό όχι στο ξεπούλημα του νερού, το οποίο η συγκυβέρνηση επιχειρεί κατ’ εντολή των δανειστών. Δε θα τους περάσει. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και οι φορείς πρέπει με τη μαζική μας παρουσία και συμμετοχή να περιφρουρήσουμε το δημοψήφισμα και να στείλουμε καθαρό μήνυμα λαϊκής ενότητας και αγωνιστικότητας για τη διασφάλιση του δημοσίου πλούτου. Να στείλουμε μήνυμα ότι και με τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα θα δημιουργήσουμε μια Ελλάδα για το λαό της».