Εργασιακή εφεδρεία και προϋπολογισμός 2012 μονοπωλούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Ads

«Εκτέλεση σε επτά βήματα» βλέπει η Ελευθεροτυπία αναφερόμενη στην έγκριση από το υπουργικό του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι δημόσιοι υπάλληλοι «στήνονται στο απόσπασμα με επτά μέτρα που αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο».

Στο ίδιο μήκος κύμματος και η εφημερίδα Metro που βγήκε με τίτλο «Το Δημόσιο στο «απόσπασμα». «30.000 εργαζόμενοι στο δρόμο της απόλυσης, μέσω εφεδρείας. Εκτός στόχων το έλλειμμα. Κοινωνική οργή για τα κυβερνητικά μέτρα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

«’Υπό το βάρος των απαιτήσεων της τρόικας το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο για την εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων του Δημοσίου εντός του έτους. Οι λίστες καταρτίζονται. Προσδοκάται δημοσιονομικό όφελος 300 εκ. ευρώ» αναφέρει το Έθνος σε δημοσίευμα με τίτλο «οι λίστες με το πρώτο κύμα εφέδρων».

Ads

Την ίδια ώρα, ο Ελεύθερος Τύπος με τίτλο: «Απόλυση για 8.000 σε ΔΕΚΟ και υπηρεσίες. «Σύνταξη» 1-2 χρόνια νωρίτερα για 22.000» αναφέρει «φεύγουν ως πλεονάζον προσωπικό εργαζόμενοι σε φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε καθεστώς υποχρεωτικής εφεδρείας όλοι οι υπάλληλοι που αποκτούν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης τους επόμενους 12 έως 24 μήνες».

«Προς εφεδρεία τριών ταχυτήτων» είναι ο τίτλος των Νέων. «Τριών ταχυτήτων είναι η εργασιακή εφεδρεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα: περίπου 20.000 υπάλληλοι από όλο το Δημόσιο θα ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Στους φορείς του Δημοσίου που καταργούνται, οι υπάλληλοι θα επιλέγουν μετάταξη ή εφεδρεία – αντίθετα, απευθείας στην εφεδρεία θα τίθενται εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα» αναφέρει η εφημερίδα.

«Πρόωρες συντάξεις αντί για απολύσεις» είναι ο τίτλος της city press η οποία βλέπει «δημοσιονομικό φιάσκο» στη εξέλιξη της εφεδρίας και επισημαίνει ότι κυβέρνηση και κόμματα αδυνατούν να περιορίσουν το Δημόσιο.

«Συμφωνία με την τρόικα. «Κλείδωσαν» η εφεδρεία και τα μέτρα του 2012» είναι ο τίτλος της Ημερησίας. «Φεύγουν 20.000 εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, οι οποίοι επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν σε 18 έως 24 μήνες. Απολύονται 1.000, οι οποίοι υπηρετούν σε οργανισμούς που καταργούνται. Απομακρύνονται 6.000 – 7.000 εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας. Πρόσθετες απολύσεις με κατάργηση οργανικών θέσεων στο Δημόσιο» αναφέρει η εφημερίδα.

«Κλείδωσε ο προϋπολογισμός και η εφεδρεία στο Δημόσιο» είναι τέλος ο τίτλος της Ναυτεμπορικής.