Την επόμενη Τρίτη μια πολυπληθής ελληνική αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στο Παρίσι για συναντήσεις με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας. Το γεγονός είναι, βασικά, επικοινωνιακό, αφού οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα έρθουν στην Αθήνα μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου για τον κανονικό έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Τα μηνύματα είναι αποθαρρυντικά για την κυβέρνηση, αφού ήδη απορρίφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αύξηση σε 100 των δόσεων στην καταβολή των οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία , καθώς οι δανειστές  δέχονται μόνο 48.

Ads

Το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει παράταση της προστασίας για την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς και το 2015, ενώ θα απορρίψει την αξίωση της Τρόικας για πλειστηριασμούς στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας όταν πρόκειται για χρέη προς το Δημόσιο και θα αντιπροτείνει τα δύο τρίτα της τιμής. Μένει να φανεί η τύχη του ελληνικού αιτήματος για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και για μείωση της έκτακτης εισφοράς. Για την ώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν με την “τρύπα” στα προβλεπόμενα έσοδα από τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, που για το λόγο αυτό δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Από τη μια έχουν προγραμματιστεί εισπράξεις 3,5 δισ ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, από την άλλη τα μηνύματα που φθάνουν από την εκλογική βάση της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το πολιτικό κόστος από αυτό το μέτρο είναι πολύ μεγάλο. Και πώς δεν θα ήταν όταν ο μέσος πολίτης καλείται να πληρώσει περισσότερα την ώρα που ακούει ότι έρχονται φοροελαφρύνσεις, που όμως δεν τον αφορούν και πάντως δεν αφορούν το παρόν του.  Λύση δεν έχει βρεθεί ούτε για τη δημοσιονομική ανατροπή που θα φέρει η υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων που ανατρέπουν μνημονιακές δεσμεύσεις (αύξηση μισθών δικαστικών από Σεπτέμβριο, για παράδειγμα).

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο με το ΠΑΣΟΚ να ζητά αναθεώρηση της απόφασης για άλλες 6500 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους και τον ΥΠΔΜ Κυρ. Μητσοτάκη να επιμένει ότι αυτό αποκλείεται και να βρίσκει ως συμπαραστάτη τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη. Την τελευταία λέξη θα την πει η Τρόικα και αυτό θα επηρεάσει και τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες που είναι εξαιρετικά λεπτές.

Ads

Από τον πρώτο γύρο των συνομιλιών με την Τρόικα θα κριθεί αν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα εξαγγείλει μονομερώς φοροελαφρύνσεις από το βήμα της ΔΕΘ και αυτό θα σημαίνει, πιθανότατα, προετοιμασία πρόωρων εκλογών με ατζέντα την όψιμη αντιμνημονιακή στροφή της κυβέρνησης, αν οι πιστωτές δεν βάλουν πλάτη στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ για να βγάλουν τη χρονιά. Οι προθέσεις τους δεν είναι σαφείς. Πρώτα απ όλα δεν λένε λέξη για τη συμφωνία απομείωσης του χρέους και πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία. Ο πρώην ΥΠΟΙΚΟ της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί, που προορίζεται για Επίτροπος και διάδοχος του Ρεν, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα δήλωνε αναρμόδιος να μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Γιούνκερ στις 30 Αυγούστου.

Δεν βγαίνει οικονομικά, δεν βγαίνει και πολιτικά. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα για να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι αλλάζουν τα πράγματα για τους πολλούς, τότε θα δυσκολέψει η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πολιτικό κλίμα θα επηρεάσει την τελική στάση των βουλευτών ενώ ο Κ. Καραμανλής που θα μπορούσε, πιθανότατα, να μαζέψει την όλη δεξιά έχει διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος με κυβερνητική πρόταση.