Δεν είναι ξαφνικός έρωτας, δεν είναι αριστερή στροφή του… Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είναι απλώς το μεγάλο και παλιό σχέδιο που επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο εν όψει των εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη και θέλει συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Είναι το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού» το οποίο προωθούν σταθερά τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, το ζητά μετ’ επιτάσεως ο αρχηγός της ΝΔ και το απορρίπτει κατηγορηματικά ο Αλέξης Τσίπρας ως σχέδιο – παγίδα που, στο βάθος, όπως λέει, δείχνει διαπλοκή. Και είναι επίσης, ένα ιδιότυπο “μπρα ντε φερ” τακτικής σε μια σύνθετη και δύσκολη προεκλογική περίοδο που αναμένεται να συνεχιστεί έως την ώρα της κάλπης.

Ads

Κλιμακώνοντας συνεχώς το προεκλογικό «φλερτ» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπηρετεί διπλή τακτική: Πρώτον, επιχειρεί να χτίσει το προφίλ του «υπεύθυνου ηγέτη» και να στείλει το μήνυμα στους απογοητευμένους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους ότι, για «το καλό της χώρας» ο ίδιος δεν θα διστάσει να… συμμαχήσει ακόμη και με τον διάβολο. Μ’ αυτή τη γραμμή επιχειρεί να ακυρώσει και το προσκλητήριο Τσίπρα για καθαρή εντολή – αν και όχι, απαραίτητα, για αυτοδυναμία πλέον – και να προβάλει την αντιδιαστολή ανάμεσα στη δική του «συναινετική» ατζέντα και την κάθετη άρνηση του πρώην πρωθυπουργού σε οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία (το, κατά Τσίπρα, «όχι σε κυβέρνηση κουρελού, όχι σε κυβέρνηση ζόμπι).

Ο δεύτερος στόχος του αρχηγού της ΝΔ είναι περισσότερο στρατηγικός κι έχει μετεκλογικό, πολιτικό ορίζοντα. Όπως λένε πηγές της Συγγρού, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όντως θέλει σε μια μετεκλογική κυβέρνηση στην οποία πρώτο κόμμα θα ήταν η ΝΔ να μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το θέλει, διότι κατά τον γαλάζιο (και υπερενθουσιώδη εσχάτως) σχεδιασμό, ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του πρέπει να συνδιαχειριστούν το Μνημόνιο που υπέγραψαν και – κυρίως – να εισπράξουν και εκείνοι τη φθορά από την εφαρμογή του.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση Μεϊμαράκη ότι «είναι αυτονόητο» εκείνος που διαπραγματεύτηκε κι υπέγραψε το Μνημόνιο «να συμμετάσχει και στην προσπάθεια να το αλλάξουμε», ενώ και στην χθεσινή του συνέντευξη στη RealNews δεν παρέλειψε να τονίσει ότι επιθυμεί μια κυβέρνηση με όσο το δυνατό περισσότερα κόμματα, «ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να το θέλει».

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν θέλει και ούτε πρόκειται να… θελήσει. Στελέχη του εκλογικού επιτελείου της Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να διευκολύνουν «τα σχέδια της ΝΔ και της διαπλοκής» επισημαίνοντας ότι ο πραγματικός στόχος Μεϊμαράκη είναι να ταυτίσει και να ενσωματώσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο παλαιό και φθαρμένο πολιτικό σύστημα, επισημαίνουν δε με νόημα ότι το project του «μεγάλου συνασπισμού» είναι το αγαπημένο σενάριο των συστημικών media από την προεκλογική περίοδο του Γενάρη ακόμη.

Εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι «η συζήτηση για μεγάλο συνασπισμό γίνεται εκ του πονηρού». Και φρόντισε και ο ίδιος να δείξει τα συγκοινωνούντα δοχεία Συγγρού και διαπλοκής: «Πώς μπορεί να λέει ο Μεϊμαράκης ότι είμαι «πολιτικός αγύρτης» που κατέστρεψε τη χώρα και να θέλει να κυβερνήσει μαζί μου; Δεν το θέλει, αλλά το λέει, γιατί θέλει να περάσει μαζί με τα media της διαπλοκής το μήνυμα ότι είμαστε όλοι ίδιοι»… « Θέλουμε να χτυπήσουμε τη διαφθορά. Με ποιους θα το κάνουμε; Μ’ αυτούς που έδιωξαν τον Χριστοφοράκο σε μια νύχτα;».

Θέλοντας, δε, να ακυρώσει και τις – δημοσκοπικά αρνητικές – εντυπώσεις από την αρχική μοναδιάσταση προβολή του στόχου της αυτοδυναμίας, καταθέτει ως αντιπρόταση την κυβέρνηση «των αρίστων» και όχι «των συνενόχων». «Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους ακόμη κι αν δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», είναι το νέο μήνυμα που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι, σε καμία περίπτωση, δεν αναφέρεται σε οικουμενική κυβέρνηση.

Σ’ αυτή τη γραμμή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να αποκρούει το φλερτ της ΝΔ και του… μετώπου της λογικής, που αναμένεται να κλιμακωθεί όσο θα πλησιάζουμε στην κάλπη. Στην Κουμουνδούρου, δε, παρ’ ότι άργησαν σε βασικές παραμέτρους της προεκλογικής εκστρατείας, θεωρούν ότι η προβολή της νέας, πειστικής κυβερνητικής αντιπρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – διακυβέρνηση «με τους καλύτερους», συνεργασία ακόμη και με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ αλλά υπό αυστηρούς όρους και «χωρίς βαρίδια» – θα ακυρώσει και τα επιχειρήματα της ΝΔ περί πολιτικής αστάθειας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μεϊμαράκης