«Αν με ρωτούσατε για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα χρησιμοποιούσα τη λέξη: Απελευθέρωση», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην ομιλία του στη συγκέντρωση στην Καισαριανή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Όπως διαμήνυσε η Αριστερά ήρθε για να μείνει και να τα αλλάξει όλα. Σφοδρή ήταν η κριτική που άσκησε σε αντιπολίτευση αλλά και στους αποχωρήσαντες βουλευτές.

Ads

Χρησιμοποιώντας το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό – Κερδίζουμε το αύριο», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στόχος του κόμματος του και της Αριστεράς είναι «να καταφέρει να εξαφανίσει το παλιό, το σάπιο, το τοξικό που έχτιζαν οι άλλοι επί 40 χρόνια».

Κάνοντας τη σύγκριση με τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και τις δυνάμεις του χθες είναι όπως η μέρα με τη νύχτα». «Αν με ρωτάγατε να σας περιγράψω με μια λέξη το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα σας απαντούσα με τη λέξη: Παλινόρθωση. Παλινόρθωση του παλιού και γνώριμου φθαρμένου και διαφθαρμένου καθεστώτος. Του ρουσφετιού, της μίζας, της διαπλοκής, του αυταρχισμού, των μεγάλων ανισοτήτων», είπε.

Περιγράφοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «απελευθέρωση»,γιατί όπως είπε η ελευθερία, και όχι ο αυταρχισμός, είναι η προϋπόθεση και ο κινητήρας της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Ads

Κι εξήγησε τι εννοεί με τον όρο απελευθέρωση:

• Απελευθέρωση από τον ολοκληρωτισμό που βασίζει την ανάπτυξη στη λιτότητα, στη φτώχεια, και στην εξαθλίωση των εργαζομένων. «.
• Απελευθέρωση επίσης από ένα κράτος εχθρικό για τον πολίτη και φιλικό για τα συμφέροντα και το ρουσφέτι. Εχθρικό για τη νεανική καινοτομία και φιλικό για τον γερασμένο κομματισμό.
• Απελευθέρωση των εργαζομένων από το σημερινό καθεστώς της δουλοπαροικίας, της μαύρης εργασίας, των αμοιβών πείνας, και από το φόβο της απόλυσης.
• Απελευθέρωση των συνταξιούχων από το βραχνά της επιβίωσης.
• Απελευθέρωση των νέων από τα δεσμά της ανεργίας με στοχευμένες πολιτικές, αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, αλλά και επενδύσεις και προγράμματα στήριξης.
• Απελευθέρωση της δικαιοσύνης από τους κομματικούς φατριασμούς, τις επιχειρηματικές επιρροές, τις γραφειοκρατικές δουλείες.
• Απελευθέρωση χιλιάδων φτωχών οικογενειών από τα τραπεζικά όρνεα που καραδοκούν να τους πάρουν το σπίτι.
• Απελευθέρωση της κοινωνίας από ανισότητες που εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες του συστήματος.
• Απελευθέρωση της Παιδείας, που βρίσκεται για χρόνια σε κατάσταση ομηρίας, οικονομικής ασφυξίας, φυλακισμένων  οραμάτων.
• Απελευθέρωση όλων, χωρίς καμιά διάκριση, από την ανασφάλεια της περίθαλψης και της υγείας, που κάποιοι τη θέλουν προνόμιο για γεμάτες τσέπες.
Απελευθέρωση των απλών ανθρώπων από την ταπείνωση της ουράς στο ΙΚΑ, στα ταμεία, στις δημόσιες υπηρεσίες.

«Ποιος θα τα καταφέρει, ποιόν θα εμπιστευτείτε να παλέψει μαζί με τον λαό για να αρχίσει η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την αλλαγή της ζοφερής πραγματικότητας;», ήταν το δίλημμα που έθεσε – όπως και την Παρασκευή στη Λιβαδειά – ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα ήταν αστείο να εμπιστευτούμε τους λύκους να φυλάξουνε τα πρόβατα. Στόχος της αντιπολίτευσης είναι να αναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να στέκεται στα δεκανίκια του χθες και να τον θέσει σε ομηρία για να μην μπορεί να εφαρμόσει τις τομές του, εκτίμησε ο πρόεδρος του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να κάνει και τον απολογισμό της μέχρι τώρα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχτηκε για τη σύναψη συμφωνίας με την Ευρώπη.

«Όλα τα πρώτα μέτρα που προλάβαμε και μπορέσαμε να πάρουμε έχουν φιλολαϊκό, προοδευτικό, δημοκρατικό πρόσημο», είπε κι αναφέρθηκε στο άνοιγμα της ΕΡΤ, το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, την επαναπρόσληψη των απολυμένων κια διαθέσιμων του δημοσίου, τις 100 δόσεις και το στοπ στις μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. «Έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας αλλά τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία που τελικά επιτεύχθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την αντιπολίτευση που όπως είπε συνέδραμε στα σχέδια των έξω για να εκδικηθούν τον ελληνικό λαό που τόλμησε να σηκώσει κεφάλι. «Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι ο κος Σαμαράς ή ο κος Μειμαράκης με τη στρατηγική του ΝΑΙ σε όλα, θα έφερνε καλύτερη συμφωνία;», αναρωτήθηκε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη συμφωνία για να ακυρώσει τα σχέδια χάους που είχαν οι δανειστές. Όπως υπογράμμισε «χαμένοι αγώνες είναι μόνο εκείνοι που δεν δίνονται ποτέ», και σημασία έχει όταν πέφτεις να σηκώνεσαι και να δίνεις τη μάχη μέχρι τέλους.

«Η Αριστερά ήρθε για να μείνει και να αλλάξει αυτό τον τόπο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τους πολίτες να μην επιτρέψουν να επαληθευτεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης και πως η ελπίδα θα έρθει με γερό πρόγραμμα βασισμένο στην πραγματικότητα. Σκληρή ήταν και η κριτική του στους βουλευτές που αποσχίσθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως ευθύνονται για το ότι έριξαν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας. «Θα μπορούσαμε εύκολα κι εμείς να μην λερώσουμε τα χέρια μας, αλλά αν δεν λερώσουμε τα χέρια μας για να ξελασπώσουμε το μέλλον αυτού του τόπου,τότε ποιος θα το κάνει αυτό;», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος τέλος στο «όχι» του δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν το χαρίζει σε κανέναν καθώς είναι του ελληνικού λαού, και πως δεν πήγε χαμένο καθώς κατάφερε χτυπήματα στον Γολιάθ της Ευρώπης και ηθικά και πολιτικά και δημιούργησε το απαραίτητο ρήγμα για να συνεχιστούν οι αγώνες για την αλλαγή.

 

Την Κυριακή παρουσιάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί την 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αύριο Κυριακή, όπου στις 19:30 θα πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία του στο Βελλίδειο, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Κυριακής για τον Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:

11:00: Επίσκεψη στον χώρο της 80ης ΔΕΘ και συνάντηση με την Διοίκηση της ΔΕΘ –  HELEXPO A.E. (Γραφεία Διοίκησης)
11:30: Περιοδεία στον εκθεσιακό χώρο και επίσκεψη στα περίπτερα της Έκθεσης
13:00: Επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης. (6ο χλμ Χαριλάου – Θέρμης)
14:00: Επίσκεψη στο 1ο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα στην Τεχνόπολη (ΒΕΠΕ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ – ΚΤΙΡΙΟ Γ2 -Πυλαία –Θεσσαλονίκη).
19:30: Κεντρική Ομιλία  (Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης)